Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

FOTO'S - De FIA WEC Prologue gaat vandaag van start op het Lusailcircuit, een eerste impressie...

Uitgegeven door Peter Vader • 26 februari 2024 10:01

QATAR - Vandaag en morgen gaat met grote ambities het nieuwe seizoen 2024 van het FIA World Endurance Championship (WEC) weer van start met de traditionele Prologue. Twee dagen later dan oorspronkelijk gepland. De schemawijziging was het gevolg van vertragingen bij het transport op weg naar Qatar. Het geeft de WEC-teams voldoende tijd om hun auto's voor te bereiden en de nodige tijd te hebben om op het circuit te testen. Het seizoen zelf start op 2 maart met een 10 uursrace in Qatar. In de strijd om algemene overwinningen zorgt een nieuwe klassenstructuur met slechts twee categorieen voor veel strijd, evenals een nieuw format voor de kwalificatie. Het FIA World Endurance Championship (WEC) is vernieuwd voor 2024 en dat is maandag en dinsdag al waarneembaar. Bij de zogenaamde proloog, de tweedaagse officieele pre-season tests, zullen de Hybride prototypes en de GTs optimaal worden afgesteld voor de circuitomstandigheden in Doha. En kunnen de teams en rijders zich grondig voorbereiden op het nieuwe, verwachtingsvolle seizoen 2024.

FIA WEC Prologue Quatar Foto 1

Nieuw kwalificatieformat
In 2024 past het World Endurance Championship de Hyperpole enigszins aan. We kennen hem van de 24 Uur van Le Mans. Vanaf de seizoensopener in Qatar worden de tijdritten in beide klassementen (19 Hypercars, 18 GT3-voertuigen) verdeeld over twee sessies. In de eerste sessie van twaalf minuten gaan alle auto's van een categorie tegelijkertijd de baan op. De tien snelste auto's in elk van deze korte kwalificatiesessies strijden vervolgens om de beste startposities voor de race in een Hyperpole-sessie van tien minuten.

Vooruitblik race
Het Losail International Circuit, geopend in 2004, zal voor de eerste keer gastheer zijn van een FIA WEC-race. De seizoensopener, die over maximaal tien uur wordt verreden, heeft de evenement naam -Qatar 1812 km-. Het nummer verwijst naar de Nationale Dag van Qatar op 18 december. Het 5.419 kilometer lange circuit ligt ten noorden van de hoofdstad Doha. Op het 16 bochten tellende circuit worden onder meer de Formule 1 en het MotoGP-wereldkampioenschap motorrijden verreden.

Hoge temperaturen
Het rechte stuk van start en finish, dat ruim een kilometer lang is, vereist een lage luchtweerstand om de topsnelheid te bereiken. Downforce en goede tractie zijn van het grootste belang in de bochtige tweede sector. De focus ligt op het optimaal gebruik van de racebanden. De verwachting is dat er hoge lucht- en baantemperaturen zullen zijn tijdens de start van de eerste ronde van het FIA WEC-seizoen, die om 11:00 uur lokale tijd (9.00 uur CET) op groen gaat. Deze temperaturen zullen naar verwachting aanzienlijk dalen in het laatste, derde deel van de race, na het invallen van de avond. De zwart-wit geblokte vlag wordt om 21:00 uur (19.00 uur CET) gezwaaid. Maar zover is het nog niet. Vandaag en morgen, maandag 26 en dinsdag 27 februari, gaan we eerst beginnen met de The Prologue, waarin de teams en rijders die gaan deelnemen in 2024, voor het eerst de baan opgaan. Alvast een eerste fotoimpressie vanuit de pitstraat:

Klik hier voor het tijdschema van de pre season tests voorafgaand aan de Qatar 1812 km

FIA WEC Prologue Quatar Foto 7


FIA WEC Prologue Quatar Foto 6


FIA WEC Prologue Quatar Foto 4


FIA WEC Prologue Quatar Foto 8


FIA WEC Prologue Quatar Foto 9


FIA WEC Prologue Quatar Foto 10


FIA WEC Prologue Quatar Foto 12


FIA WEC Prologue Quatar Foto 13


FIA WEC Prologue Quatar Foto 14


FIA WEC Prologue Quatar Foto 15


FIA WEC Prologue Quatar Foto 16


FIA WEC Prologue event posterBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS