Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Cadillac uit de uitslag van de 1812km van Qatar geschrapt

Uitgegeven door Wim Boekel • 29 maart 2024 17:55

De Cadillac V-Series.R met het startnummer 2 is gediskwalificeerd bij de openingsrace Qatar. Het bodywerk van de auto voldeed niet aan de vereisten, waardoor Earl Bamber, Alex Lynn en Sebastien Bourdais uit de uitslag van de 1812km van Qatar zijn geschrapt, die drie weken geleden werd verreden.

Cadillac V-Series.R No2 DQ


Bij een 3D-scan die na de race bij de technische keuring is gemaakt, bleken afwijkingen te zijn tussen het bodywerk wat gebruikt is en het model van het officiële CAD-bodywerk dat door Cadillac is aangeleverd bij de homologatie. Na aanvullende controles, werd teammanager Stephan Mitas naar de stewards geroepen. Mitas bevestigde aan de FIA dat de metingen correct waren en dat de twee onderdelen door Dallara aan General Motors waren geleverd, zonder dat hierop de kwaliteitscontrole is toegepast.

Hoewel de stewards erkenden dat er geen opzet in het spel is bij Cadillac en Dallara, werd toch besloten om de auto uit de uitslag te schrappen, omdat het nog steeds een overtreding van het technische reglement is.

“Tijdens de FIA World Endurance Championship-race in Qatar op 2 maart was cd No. 2 Cadillac V-Series.R onbedoeld buiten de specificaties ten opzichte van de gehomologeerde hoogte”, aldus Cadillac in een statement. “We hebben samengewerkt met de FIA en ACO en accepteren hun bevindingen."

Door de diskwalificatie schuift de Toyota GR010 Hybrid #7 met onder andere Nyck de Vries door naar de vijfde plek. Robin Frijns met de BMW M Hybrid V8 #20, schuift met zijn team door naar de tiende plek. Daarmee zijn zij het laatste team wat in de LMH-klasse punten hebben gepakt in deze race.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS