Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

FOTO'S - Porsche onbetwiste leider in het FIA WEC 2024 na winnen van alle divisies in de Qatar 1812 KM

Uitgegeven door Peter Vader • 5 maart 2024 06:30

QATAR - Porsche Penske Motorsport stormde met de Porsche 963 naar een eerste overwinning in het FIA World Endurance Championship WEC. Bij de seizoensopener in Qatar kwamen fabrieksrijders Kevin Estre (F), Andre Lotterer (D) en Laurens Vanthoor (B) als eerste over de finish aan het stuur van auto Nr6. De zusterauto Nr5 eindigde het 1.812 kilometer lange evenement op de derde plaats. Het klantenteam Hertz Team Jota rondde de triomf van Porsche af met een tweede plaats in het algemeen klassement. In de nieuwe LMGT3-klasse behaalde de 911 GT3 R van Manthey PureRxcing de eerste plaats. Het was dus een dubbele overwinning voor Porsche in Qatar!

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 1

Al vroeg in de tien uur durende race bleek de Porsche 963 de te kloppen auto. Hoewel de Deense Michael Christensen in de eerste ronde in het Nr5 hybride prototype de leiding vanaf pole position verloor, wist Laurens Vanthoor zich in de beginfase snel naar de leiding te werken aan het stuur van de zusterauto. Na ongeveer 90 minuten pakte de 505 kW (687 pk) raceauto uit Weissach de eerste plaats en stond deze in de daaropvolgende acht uur slechts kortstondig af vanwege verschillende pitstops. Aan het einde van een zenuwslopende race op het Lusail International Circuit scoorde Estre/Lotterer/Vanthoor hun eerste wereldkampioenschapsoverwinning voor het fabrieksteam van Porsche Penske Motorsport met een voorsprong van meer dan 30 seconden.

Onder zonnige en warme omstandigheden gedurende de dag en aanzienlijk koelere temperaturen in de laatste uren, paste de Nr5-Porsche 963 consequent het tempo aan van het leidende voertuig. Campbell/Christensen/Makowiecki werd echter geplaagd door tegenslag, waarbij de auto onverwacht tweemaal de pitstraat moest ingaan vanwege opgelopen schade aan de banden. In een laatste wanhopige poging maakte Daytona-winnaar Matt Campbell een indrukwekkende comeback, waardoor het team naar de laatste podiumplaats werd gestuwd. Toegegeven, het team profiteerde ook van de pech van Peugeot. Het rivaliserende Franse merk reed lange tijd op een voor hen voortreffelijke tweede plaats, maar werd in de laatste ronden teruggeworpen door een technisch mankement.

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 2

"We hebben ontzettend hard gewerkt en werden op de best mogelijke manier beloond. Dit succes is moeilijk onder woorden te brengen", blikte Thomas Laudenbach, Vice President Porsche Motorsport, na afloop terug. "Alle betrokkenen hebben onberispelijk werk geleverd. Het team en de coureurs hebben een indrukwekkende prestatie geleverd. Ook felicitaties aan het hele team thuis in Weissach. Niemand had een drievoudig succes voor Porsche kunnen verwachten. Maar mijn respect gaat ook naar Peugeot. Het is bitter om zo dicht bij de finish te worden gedwarsboomd. Zij verdienden het om bij ons op het podium te staan. De Porsche 911 GT3 R van Manthey PureRxcing won in de nieuwe LMGT3-klasse. De start van het seizoen had niet beter kunnen verlopen."

"We hebben een nieuwe mijlpaal bereikt met ons Porsche Penske Motorsport-team- reageerde Roger Penske, teamoprichter en voorzitter van Penske Corporation. Dit is een langetermijnproject, dat al lang geleden is begonnen. Het ervaren van onze eerste eindzege in het FIA WEC aan het begin van het seizoen 2024 is een uitzonderlijk fijn gevoel. Het is het resultaat van de onvermoeibare inspanningen van iedereen in het team."

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 3

"Ons Porsche Penske Motorsport-team heeft nu een perfecte start van het nieuwe seizoen genoten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan", aldus Jonathan Diuguid. Managing Director Porsche Penske Motorsport voegde toe: "Na onze overwinning in Daytona waren we vandaag extreem snel met beide auto's in Qatar en werden we beloond met een overwinning en een podiumplaats. Dit succes was het resultaat van hard werken. We hebben de hele afstand alles gegeven wat we hadden. Het was zwaar tot de laatste ronde. Nu kijken we allemaal uit naar de rest van het seizoen."

Het klantenteam van Hertz Team Jota toonde ook de kracht aan van de Porsche 963 in Qatar. De twee Britse coureurs Callum Ilott en Will Stevens en de Fransman Norman Nato reden een vlekkeloze race achter het stuur van auto Nr12 en kwamen als tweede over de finish. De zusterauto, bestuurd door ex-Formule 1-wereldkampioen Jenson Button uit Groot-Brittannië, zijn landgenoten Phil Hanson en Oliver Rasmussen uit Denemarken, behield lange tijd een plek in de Top-8, maar stopte met nog ongeveer 30 minuten te gaan op de klok. De identieke Hypercar van Proton Competition met Julien Andlauer (F), Neel Jani (CH) en Harry Tincknell (GB) eindigde de seizoensopener op de elfde plaats.

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 4

In de nieuwe LMGT3-categorie zette Manthey PureRxcing de maatstaf. De Porsche 911 GT3 R van het doorgewinterde klantenteam uit de Duitse Eifel domineerde over bijna de hele afstand vooraan in het achttien auto's tellende LMGT3-veld. Na het behalen van de titel in de Asian Le Mans Series volgde nu voor de coureurs Klaus Bachler (A), Joel Sturm (D) en Alex Malykhin (GB) een seizoensopeningsoverwinning in het FIA WEC in Qatar.

De 911 van Manthey EMA passeerde de zwart-wit geblokte finishvlag op de vijftiende plaats. Morris Schuring uit Den Dolder reed met deze auto zijn eerste race in het FIA World Endurance Championship. Op de Porsche 911 GT3 R van het Duitse team Manthey EMA vormde hij een rijderscombinatie met de Australiër Yasser Shahin en de Oostenrijkse Porsche-fabrieksrijder Richard Lietz. Ze reden lange tijd in de voorste regionen van het GT3-veld, maar technische problemen vielen hen ten deel en blokkeerden een beter resultaat. Uiteindelijk pakten Schuring en zijn teamgenoten P15 in de LMGT3-divisie.

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 5

"Dit weekend hebben we de eerste wereldkampioenschapsrace gewonnen met de nieuwe FIA GT3-voertuigen. Dit is een nieuw hoofdstuk in de racegeschiedenis", zei Sebastian Golz, projectmanager Porsche 911 GT3 R. "Van de ontwikkelingsinspanningen van het hele projectteam tot de test- en racevoorbereiding door het Manthey-team en hun coureurs, heeft dit teamwerk zijn vruchten afgeworpen en dat maakt mij bijzonder trots. We nemen wat inzichten en huiswerk mee uit Qatar, want dit is nog maar het begin van een uitdagend seizoen."Dankzij de successen in de Hypercar-topklasse leiden Porsche en het fabrieksteam van Porsche Penske Motorsport nu alle categorieen in het kampioenschap. Hertz Team Jota staat op de eerste plaats voor priveteams in het FIA WEC, Manthey PureRxcing staat bovenaan het klassement in de LMGT3-klasse. De tweede ronde van het FIA World Endurance Championship WEC is de zes uur durende race in Imola in Italie op 21 april. Dit markeert een WEC-debuut op het Formule 1-circuit daar, na eerdere races in Monza, Italie.

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 6

Hypercarklasse:
1. Estre/Lotterer/Vanthoor (F/D/B), Porsche 963 #6, 335 ronden
2. Stevens/Ilott/Nato (VK/VK/F), Porsche 963 #12, 335 ronden
3. Campbell/Christensen/Makowiecki (AUS/DK/F), Porsche 963 #5, 335 ronden
11. Andlauer/Jani/Tincknell (F/CH/VK), Porsche 963 #99, 333 ronden
18. Button/Hanson/Rasmussen (VK/VK/DK), Porsche 963 #38, 309 ronden

LMGT3-klasse:
1. Malykhin/Sturm/Bachler (VK/D/A), Porsche 911 GT3 R #92, 299 ronden
2. James/Mancinelli/Riberas (VS/I/E), Aston Martin #27, 299 ronden
3. Mateu/Bastard/Sorensen (F/F/DK), Aston Martin #777, 298 ronden
15. Shahin/Schuring/Lietz (AUS/NL/A), Porsche 911 GT3 R #91, 284 ronden

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 7

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 8

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 9

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 10

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 13

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 12

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 11

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 14

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 15

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 16

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 17

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 18

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 19 EMA Motorsport

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 20

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 21

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 22

Porsche Penske Motorsport FIA WEC Qatar 1812kms Foto 23

Bron foto's en video's: Porsche, EMA Motorsport, FIA WEC Endurance Championship, RaceXpress

FIA WEC Qatar 1812 kms event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS