Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Nyck de Vries proeft het zoet van de overwinning: “Het is geweldig om weer op de bovenste trede van het podium te staan"

Uitgegeven door Peter Vader • 22 april 2024 15:00

Om meerdere redenen kon Nyck de Vries erg blij zijn met zijn FIA WEC-overwinning in Imola. Nadat hij eerst zelfs door Lewis Hamilton werd bestempeld als een uitstekende F1-coureur, Formule 1 waardig, werd hij af geserveerd bij AlphaTauri. Een schrale troost is dat zijn opvolger, Daniel Ricciardo, nadien ook geen potten kan breken voor hetzelfde team. En Nyck de Vries zijn terugkeer dit jaar in de Formula E gaat ook nog niet van een leien dakje. Zijn keuze om voor Mahindra te gaan rijden heeft tot op heden nog niet geresulteerd in podiumplaatsen. Vergeet niet dat de Formula E extreem competitief is. En vergeet ook niet dat De Vries wereldkampioen in diezelfde Formula E werd in 2021. Dus zijn overwinning afgelopen weekend van de 6 Hours of Imola kwam op een uitstekend moment. Eindelijk weer succes voor de getalenteerde man uit Sneek, dat motiveert tenminste.

Nyck de Vries overwinning FIA WEC 6 Hours of Imola foto 1

“Geweldig om weer op het podium te staan”
Nyck de Vries na afloop van de endurancerace in Italie: “Het is geweldig om weer op de bovenste trede van het podium te staan; het is alweer een tijdje geleden voor mij. Het is leuk om dat met mijn teamgenoten te delen. Ik ben erg blij en trots om de auto te delen met Kamui en Mike, dus ik wil hen en het hele team heel erg bedanken voor hun uitstekende werk. De prestatie was fenomenaal, alle strategische beslissingen waren correct, elke stint was sterk en niemand zette een voet verkeerd. Ze hebben de race perfect uitgevoerd en ik denk dat we deze overwinning echt verdienen.”

“Uitstekende endurance coureur”
Een soort van revanche voor de geplaagde Fries, die bovendien de uitspraak van Helmut Marko waarmaakte. De Oostenrijker zei namelijk na De Vries zijn ontslag gegeven te hebben, dat hij met zijn aanpak van een race een uitstekende endurance coureur is. Nou, dat werd afgelopen weekend dus even bewezen! Bovendien kun je je afvragen in hoeverre Nyck de Vries zijn gedwongen vertrek bij AlphaTauri een onderdeel is geweest van de machtsstrijd bij Red Bull, zoals die zich nu voor de ogen van de hele wereld uitvouwt.

Slachtoffer van machtsstrijd
Toen al zeiden ingewijden dat het plotselinge vertrek van De Vries te maken had met Christian Horner. Hij was bepaald niet blij met de oorspronkelijke beslissing van Helmut Marko om Nyck de Vries überhaupt te contracteren. Misschien was het ontslag wel degelijk een onderdeel van het politieke steekspel tussen Christian Horner en Helmut Marko, over de controle over het team in de nasleep van de dood van Dieter Mateschitz in 2022. We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Tenzij Helmut Marko zijn memoires nog eens aan het papier toevertrouwt zodra hij zijn actieve loopbaan bij Red Bull heeft beëindigd. Gezien zijn leeftijd geen ondenkbare optie op korte termijn. Maar met De Vries gaat het in ieder geval weer goed, die scoort gewoon weer bij een gerenommeerde fabrikant die Toyota heet. Wie kwamen daar ook terecht? Fernando Alonso? Brendon Hartley? Kamui Kobayashi? Hmmm…, dat zijn toch bepaald geen ‘pannenkoeken’, toch?!

Nyck de Vries overwinning FIA WEC 6 Hours of Imola foto 2

Nyck de Vries overwinning FIA WEC 6 Hours of Imola foto 3

Nyck de Vries overwinning FIA WEC 6 Hours of Imola foto 4Nyck de Vries overwinning FIA WEC 6 Hours of Imola foto 5 event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS