Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Vanwall van Collin Kolles in 2025 terug in de LMH-klasse? Auto wordt compleet aangepast

Uitgegeven door Wim Boekel • 20 april 2024 15:15

Vanwall werkt aan een comeback in de lMH-klasse van het FIA World Endurance Championship. De Duitse fabrikant wil met haar flink aangepaste Vandervell 680 LMH terugkeren in het kampioenschap. In 2024 kreeg het team geen plek op de grid door de komst van Alpine, BMW en Lamborghini.

Vanwall


De auto krijgt nu een flinke upgrade, waarbij de belangrijkste onder het koetswerk zit. De auto gaat de beschikking krijgen over de motor van Pipo Motors, de 3,5 liter V8 twin turbo, die voorheen in de Glickenhaus SCG 007 LMH lag. Daarmee verdwijnt de 4,5 liter Gibso-motor uit de auto. Volgens voormalig F1-teambaas Colin Kolles, zo zegt hij tegenover Motorsport-Total, levert dit zo’n 80 extra paardenkrachten op.

Door de wisseling van motor, heeft dit ook consequenties voor het ontwerp van de Vanwall LMH. De monocoque blijft dan hetzelfde, maar dat betekent niet dat overige zaken niet aangepast moeten worden. Het bodywerk wordt bijvoorbeeld aangepast, wat zijn impact heeft op de aerodynamica.

Daarnaast krijgt de auto ook de beschikking over een nieuwe versnellingsbak met zes in plaats van zeven versnellingen. Hierdoor moet de volledige hardware ook aangepast worden. Tevens krijgt de racebolide de beschikking over brake-by-wire, waardoor er meer stabiliteit in de auto moet komen onder het remmen. Alsmede krijgt de auto andere remschijven en -klauwen en een nieuw stuursysteem.

Er is echter nog geen datum wanneer de Vanwall zijn eerste rollout gaat krijgen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS