Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Pro Series

Takuma Sato eerste Japanner die de Indy 500 wint; motor laat Fernando Alonso in de steek

Uitgegeven door Wim Boekel • 28 mei 2017 21:01 • Print artikel

Takumo Sato heeft de Indy 500 gewonnen. Fernando Alonso haalde de finish helaas niet. Met minder dan 30 ronden te gaan begaf de Honda-motor het van de Spanjaard. De rest werd opgeschrikt door een behoorlijk aantal cautions, waarbij de crash van Scott Dixon de meest heftige was en hij met de schrik vrij kwam.

indy 500 Winner SatoFernando Alonso had een goede start van de wedstrijd en leidde deze zelfs diverse malen.. De eerste grote crash kwam van Scott Dixon, welke achter op rookie Jay Howard klapte. Howard ging de muur in en schoof over de baan heen. Dixon kon de coureur niet meer ontwijken en ging keihard de hekken in. De Nieuw-Zeelander kon gelukkig ongedeerd uitstappen. Daarna volgde diverse gele-vlag-situaties en was Fernando Alonso voor in het veld te vinden. De coureurs van Andretti Autosport zaten continu voor in het veld, maar ook Max Chilton en Helio Castroneves lieten zich van voren zien.

Conor Daly en Jack Harvey gingen tegelijkertijd de muur in, beide in afzonderlijke situaties. Beide coureurs wilde 2-aan-2 de bocht in wat niet ging. Ondertussen nam Helio Castroneves de leiding over in het veld. Vervolgens was het in ronde 121 wederom raak, toen Buddy Lazeer de muur in ging. De 49-jarige oud-winnaar reed met een klein team de Indy 500. Ondertussen pakte Alonso weer de leiding in de wedstrijd. Ondertussen blies teamgenoot Hunter-Reay zijn Honda-motor op. Een probleem waar het Japanse merk al eerder mee werd geconfronteerd tijdens de voorbereidingen op de Indy 500. Ondertussen kwam Ed Carpenter met de schrik vrij, toen hij hard moest remmen voor de auto’s voor hem. De Amerikaan raakte Aleshin en kon daardoor, na een wissel van de neus, zijn weg vervolgen.

indy 500 Fernando Alonso


Met nog 36 ronden te gaan begaf de tweede Honda in het veld zich. Het was Kimball die de auto aan de kant mocht zetten. Het was Chilton die profiteerde van de situatie. De coureur ging nog onder groen naar binnen, maar pakte bij de gele vlag de leiding toen de andere coureurs de pits indoken. Met nog minder dan 30 ronden te gaan sloeg het noodlot toe voor Alonso. Ook de Hondamotor van de Formule 1-coureur begaf het. De Spanjaard mocht toch met opgeheven hoofd de Indianapolis Motor Speedway verlaten. Na de gele vlag voor de Spanjaard was het direct raak en gingen diverse coureurs er gezamenlijk vanaf. Waarvan Hinchcliffe, Davison, Newgarden en Power het slechtoffer waren. Servia raakte Davison, waardoor diverse auto’s geraakt werden.

Met nog 11 ronden te gaan ontspon zich een gevecht tussen Chilton, Castronves en Sato. Chilton was de eerste die afhaakte, toen Castroneves de leiding overnam. De Brit viel zelfs terug naar plek 4 achter Jones. Sato ging ondertussen de Braziliaan voorbij. Castroneves drukte nog wel, maar kon Sato niet meer aanvallen. Waardoor de Andretti Autosport-coureur zich als eerste Japanner de winnaar van de Indy 500 mag noemen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS