Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout: "Ik baal alleen van de verloren tijd bij de pitstops"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 april 2024 12:03

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout is de tweede wedstrijd van het NTT INDYCAR SERIES seizoen 2024 geëindigd op de veertiende plaats. De 23-jarige coureur plaatste geen wiel verkeerd in Long Beach, maar zag zijn inhaalmanoeuvres onbeloond vanwege een ongelukkige strategie en tijdverlies in de pits.

Rinus van Kalmthout


Na de ouverture in St. Petersburg moesten VeeKay en diens 26 IndyCar-collega’s liefst zes weken wachten op het eerstvolgende competitieve evenement. Goed, er werd voor een miljoen dollar gestreden bij The Thermal Club in Californië, maar deze oefenwedstrijd gold niet mee voor het kampioenschap. Zodoende was de Acura Grand Prix of Long Beach pas de tweede officiële krachtmeting van het NTT INDYCAR SERIES seizoen 2024.

De Nederlander Rinus van Kalmthout, in Amerika bekend onder zijn pseudoniem VeeKay, schoot in de straten van St. Petersburg uit de startblokken. De enkelvoudig IndyCar-racewinnaar knokte gedurende de complete wedstrijd met de snelsten en besloot de race uiteindelijk op een keurige tiende plaats. Een derde startplaats bij de oefenwedstrijd van twee weken later bood extra houvast. Na een uitdagend 2023 lijken VeeKay en Ed Carpenter Racing de weg naar voren te hebben gevonden.

Racen op het stratencircuit van Long Beach is tot dusver echter altijd uitdagend gebleken voor ECR, dat in recente jaren ruim toe moest geven ten opzichte van de koplopers. Na de kwalificatie voor de editie van dit jaar vond het team haar rijders terug op de 18e en de 21e startplaats, met VeeKay voor zijn debuterende teammaat Christian Rasmussen.

Bij de start van de Acura Grand Prix toonde VeeKay traditiegetrouw zijn spierballen. De Noord-Hollander die al jaren in Florida woont snelde in no-time naar de veertiende positie, door enkele van zijn tegenstanders op knappe wijze te passeren. Dat de nauwe straten van het befaamde circuit nabij Los Angeles geen enkele ruimte voor een klein foutje bieden merkte teammakker Rasmussen op. De onfortuinlijke Deen moest opgeven na een touché met de betonnen muur.

Via een alternatieve strategie bivakkeerde VeeKay vervolgens rondenlang in de top tien, om pas na een derde van de wedstrijd zijn eerste pitstop te maken. Waar de talentvolle twintiger zich bijzonder tevreden uitte over de balans van de wagen, daar verloor hij veel tijd bij de bandenwissel. Ook zijn tweede onderhoudsbeurt, later in de wedstrijd, verliep allerminst soepel. Zodoende moest VeeKay tot tweemaal toe lijdzaam toezien hoe de concurrentie bij hem wegliep.

Na 85 zeer intensieve ronden reed VeeKay in de lead lap als veertiende over de meet, op slechts enkele tellen van de top tien. Tegen het einde van de wedstrijd moest de bestuurder van de zwartgroene bolide zich voornamelijk ontfermen over zijn banden, die niet de gewenste grip brachten. Zodoende bleek de veertiende plaats het maximaal haalbare resultaat. De Acura Grand Prix of Long Beach werd gewonnen door zesvoudig kampioen Scott Dixon.

“Een zware race, maar het begon heel goed”, blikt VeeKay vanuit de Verenigde Staten terug op zijn wedstrijd. “Ik heb lekker kunnen inhalen in het begin van de race. Dat was ons doel, omdat we met de zachte banden begonnen. Met de snelheid en de balans zat het in die eerste stint wel snor. Helaas verloren we bij de eerste pitstop wat belangrijke track position, waardoor ik de gewonnen plaatsen weer kwijtraakte.”

Rinus van Kalmthout Veekay


“Op de harde band kwam mijn wagen wat minder goed uit de verf. Daardoor bleek het lastig om de, in de pitstraat verloren tijd goed te maken. Ik heb het onderste uit de kan gehaald en ben als veertiende over de eindstreep gekomen. Al met al vind ik het een prima race, we weten al jaren dat Long Beach onze achilleshiel is. We hebben puntjes gescoord voor het kampioenschap en de wagen is heel gebleven, meer konden we niet doen.”

“Gezien hoe moeilijk dit weekend was ben ik best tevreden, ik baal alleen van de verloren tijd bij de pitstops. Gelukkig krijgen we komend weekend al een herkansing. Het volgende circuit ligt me erg goed – ik stond er al eens op poleposition en eindigde er al eens op het podium – dus ik heb er zin in”, besluit VeeKay strijdvaardig.

Het NTT INDYCAR SERIES seizoen 2024 wordt vervolgd met de Children’s of Alabama Indy Grand Prix, die aanstaande zondag wordt verreden op het Barber Motorsports Park in Birmingham (VS). De wedstrijd wordt rond 19.30 uur Nederlandse tijd in gang gezet en is live te volgen via Ziggo Sport Racing, dat ondanks het mislopen van de F1-uitzendrechten veel autosport biedt. 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS