Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Arie Luyendyk verwacht veel van Rinus Veekay: "Zijn contract loopt af, maar daarna gaan er mooie deuren voor hem open"

Uitgegeven door Frank Korsel • 10 maart 2024 06:02

Rinus van Kalmthout begint dit weekend in de straten van St.Petersburg aan zijn vijfde seizoen in de Amerikaanse IndyCar. De coureur van Ed Carpenter Racing liet al mooie dingen zien, waaronder een overwinning op de Indianapolis Roadcourse en een startplaats op de eerste rij tijdens de Indy 500 van 2023. Arie Luyendyk vertelt tegenover RaceXpress dat hij verwacht dat er nog een glansrijke carrière komt voor de Hoofddorper.

Arie Luyendyk Rinus Veekay

Luyendyk won twee keer de Indy 500. In 1990 en 1997 kwam de Nederlander als snelste bovendrijven in 'The greatest racing spectacle on earth'. Luyendyk zag Van Kalmthout zijn eerste stappen maken in de Verenigde Staten en stond hem bij. In de USF2000 en Pro Mazda-klasses gaf de inmiddels 70-jarige coureur uit Sommelsdijk de toen nog tiener tips en tricks. Voor zijn IndyCar-debuut introduceerde Luyendyk hem bij de kopstukken van de sport.

De twee gaan dus al een tijd met elkaar om. In gesprek met RaceXpress geeft Luyendyk aan dat hij veel potentie ziet in 'Veekay: "Ik zie Rinus ieder weekend rijden en dat doet hij ontzettend goed. Ik zie hem ieder weekend, omdat ik samen met Max Papis een van de vaste stewards ben bij de IndyCar. Ik praat eigenlijk ieder weekend wel eventjes met hem. Zelfs nu geef ik hem soms nog wat tips. Ik vind het leuk om hem te zien groeien."

Rinus van Kalmthout

Al in zijn tweede seizoen won Veekay een race. Dat benadrukt volgens Luyendyk de klasse van Van Kalmthout: "Je zag dat al in het tweede seizoen op de Indy Roadcourse. Hij hield alle snelle mannen achter zich en ik denk dat hij het ook komend seizoen weer goed zal doen. Het is alleen afwachten wat Ed Carpenter Racing gaat doen. Zijn team ontwikkelt niet zo snel als alle andere teams. Na dit seizoen loopt zijn contract af, maar daarna gaan er mooie deuren voor hem open."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS