Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus VeeKay van Kalmthout in de startblokken! Nieuw Indycar-seizoen begint dit weekend: "Er kan van alles gebeuren"

Uitgegeven door HJ van Keulen • 8 maart 2024 05:30

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout mag eindelijk weer aan het werk. De 23-jarige Nederlander begint komend weekend aan zijn vijfde seizoen in de NTT INDYCAR SERIES en mag zodoende inmiddels een van de veteranen van de klasse worden genoemd.

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout

Liefst 181 dagen – op de kop af een half jaar – moet VeeKay sinds de finish van de laatste IndyCar-race van het seizoen 2023 wachten alvorens hij wederom voor een competitieve sessie gedurende een raceweekend in zijn bolide van Ed Carpenter Racing mag stappen. Honderd-en-tachtig daarvan zijn inmiddels verstreken: morgen (vrijdag) begint het allereerste IndyCar-evenement van 2024 en wordt het nieuwe seizoen ingeluid met een 75 minuten durende vrije training.

In het afgelopen halve jaar hebben er veel verschuivingen plaatsgevonden in de IndyCar-wereld. Zo ook bij Ed Carpenter Racing, voor het vijfde achtereenvolgende seizoen de werkgever van VeeKay. De hoofdsponsor heeft ervoor gekozen één van diens andere ondernemingen te promoten en zodoende is VeeKays wagen voor de nieuwe jaargang in een kleurrijk jasje gestoken. De Nederlander vertoont dit seizoen zijn kunsten in een groenzwarte bolide.

Ook de werkomgeving is aan verandering onderhevig. Christian Rasmussen, een jonge Deen die vorig jaar het prestigieuze Indy NXT-kampioenschap op zijn naam schreef, is naast VeeKay komen aanschuiven als bestuurder van een van de wagens van het ECR-team. Rasmussen, evenals zijn Hollandse collega 23 jaren oud, maakt in de straten van St. Petersburg zijn IndyCar-debuut.

Teambaas en naamgever Ed Carpenter is andermaal de bewindvoerder van de renstal waarvoor VeeKay uitkomt. De Amerikaanse coureur annex teameigenaar rijdt ook dit jaar enkel in de ovalwedstrijden, waarvan er in 2024 in totaal liefst zeven op het programma staan. Vier daarvan worden in zogenaamde doubleheader weekends afgewerkt op de short ovals van Iowa en Milwaukee, eentje op de soortgelijke speedway nabij St. Louis en de resterende twee op de superspeedways van Indianapolis en Nashville.

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout

Naast de gebruikelijke kalender, waarbij stratencircuits als die van St. Petersburg, Long Beach, Detroit en Toronto worden afgewisseld met de road courses van Barber, de Indy GP, Road America, Laguna Seca, Mid-Ohio en Portland wordt er dit jaar ook een wedstrijd verreden die niet meetelt voor het kampioenschap. Na het openingsweekend in St. Petersburg staat namelijk de $1 Million Challenge op The Thermal Club in Californië op het schema. Eén individuele coureur zal daarin de hoofdprijs van één miljoen dollar in de wacht slepen, maar kampioenschapspunten zijn er niet te verdienen.

Voor zijn vijfde jaar op het hoogste niveau is VeeKay, in St. Petersburg bestuurder van de #21 askROI.com Chevrolet, topfit afgetraind en staat hij klaar voor de start. Na een uitdagend 2023 is de Nederlandse Rookie of The Year van het IndyCar-seizoen 2020 samen met het ECR-team flink aan de slag gegaan om voor het nieuwe jaar sterker aan het vertrek te verschijnen. De Firestone Grand Prix of St. Petersburg van aanstaande zondag moet VeeKays 64ste IndyCar-start opleveren.

Mijn vijfde IndyCar-seizoen begint komend weekend en ik kan niet wachten om weer te gaan racen”, laat een opgewekte VeeKay vanuit thuisstaat Florida, waar dit weekend de eerste race plaatsvindt, weten. “De winterstop was lang en we hebben weinig kunnen testen, maar juist daarom zijn we nog gretiger om weer achter het stuur te springen.”

“De straten van St. Petersburg zijn erg listig en een foutje ligt constant op de loer, er kan van alles gebeuren. Het is zaak om uit de problemen te blijven om op die manier een mooi resultaat in de wacht te slepen. Ik geloof dat ECR en ik voor een toptienklassering kunnen gaan, maar we weten natuurlijk niet wat onze zeer competitieve IndyCar-tegenstanders voor ons in petto hebben. Het belooft in ieder geval voor de liefhebbers wederom een spannend en mooi seizoen te worden.”

NTT INDYCAR SERIES

De Firestone Grand Prix of St. Petersburg wordt aanstaande zondag 10 maart rond de klok van 18.30 uur Nederlandse tijd in gang gezet en is live te volgen via Ziggo Sport Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS