Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus Veekay van Kalmthout boekt één van zijn beste resultaten in 2023: "Strategisch gezien geen fouten"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 augustus 2023 06:03

Rinus van Kalmthout heeft na enkele pechvolle races een goede Indy Car-race gekend in Indianapolis. Met een zwaar verdiende elfde finishplaats tijdens de Gallagher Grand Prix liet ‘VeeKay’ zich van zijn beste kant zien. De 22-jarige Nederlander reed zich gedurende de veertiende wedstrijd van het NTT INDYCAR SERIES seizoen 2023 sterk naar voren.

Rinus Veekay van Kalmthout


Met de beperkte middelen die VeeKay tot zijn beschikking heeft, moet de talentvolle twintiger gedurende het seizoen 2023 alles uit de kast halen om zijn #21 BitNile Chevrolet richting de schijnwerpers te sturen. De Nederlander laat de ene inhaalslag opvolgen met de andere, maar is met name in de zomermaanden te vaak onbeloond gebleven. De Road Course van de Indianapolis Motor Speedway, gewijde grond voor enkelvoudig IndyCar-racewinnaar VeeKay, bood een kans om weer een wat verder naar voren te finishen.

VeeKay heeft immers zeer goede herinneringen aan het infieldcircuit van de befaamde oval. In diens debuutjaar 2020 reed de in Hoofddorp geboren coureur er naar zijn allereerste poleposition, om in het voorjaar van 2021 die prestatie op te laten volgen met een eerste overwinning. Poles en overwinningen zitten er dit jaar niet in, daarvoor is het materiaal gewoonweg niet sterk genoeg, maar een positieve klassering behoorde wel degelijk tot de mogelijkheden.

Zodoende was VeeKay teleurgesteld met de negentiende startplaats. Tijdens de kwalificatie op vrijdagmiddag (lokale tijd) moest de ECR-coureur genoegen nemen met de tiende plaats in de kwalificatiegroep, wat niet voldoende was voor promotie richting de zogeheten Fast Twelve. Echter, gedurende de race wist VeeKay de koe gelijk bij de horens te vatten. Vanaf de negentiende stek schoot de bestuurder van de goudwitte bolide met startnummer 21 naar voren.

Waar bekende coureurs als Josef Newgarden en Romain Grosjean zich in de openingsronde vergaloppeerden, daar hield VeeKay zijn hoofd koel in de chaos, om in het proces direct zes tegenstanders te passeren. Aan het einde van de eerste ronde vond de jongeling zichzelf terug op een hoopgevende dertiende positie. Een razendsnelle eerste stint op de zachte band, die VeeKay na diens eerste pitstop liet monteren, zorgde ervoor dat de Nederlander aansluiting vond met de top tien.

Sterke inhaalmanoeuvres, waaronder eentje op enkelvoudig Indianapolis 500-winnaar Marcus Ericsson, brachten VeeKay zelfs op een positie in die gewilde top tien. Helaas kon de ECR-coureur deze klassering niet vasthouden, omdat zijn team voor de slotstint enkel nog een gebruikt setje banden had liggen. Zodoende vloog Ericsson kort voor het einde langszij – VeeKay kon enkel proberen de elfde finishplaats te consolideren, een puike prestatie voor ECR anno 2023. VeeKays teammaat Ryan Hunter-Reay kwam op bijna een minuut achterstand ten opzichte van zijn Nederlandse collega als twintigste over de meet.

“Eindelijk een wat positiever resultaat”, laat VeeKay opgetogen vanuit Indianapolis optekenen. “We hebben de racepace die we de afgelopen wedstrijden al toonden, door kunnen trekken tot over de finishlijn. Ik ben tevreden met de elfde plaats en blij dat het eens normaal kon gaan, zonder vervelende tegenslagen. Een toptienklassering was buiten bereik, daarvoor was Ericsson op zijn nieuwe banden gewoonweg te snel. Desalniettemin hoor je mij niet klagen.”

“Strategisch gezien hebben we geen fouten gemaakt”, vervolgt de Nederlander, die wijst op zijn eerste optreden op de Road Course van de Indianapolis Motor Speedway. “Het voelde een beetje gelijk aan die Indy GP in 2020, waar ik destijds van de achttiende naar de vijfde plaats reed. Voor P5 hebben wij nu nog niet de pace, maar dit is ontegenzeggelijk één van mijn beste resultaten van het jaar. Een goede dag, dat konden we wel even gebruiken.”

Rinus Veekay van Kalmthout


“We moeten hard blijven werken om in de slotraces pace terug te vinden, maar het is erg fijn om met een positief gevoel de mini-break van twee weken in te gaan. Een beetje optimisme kan immers nooit kwaad. De volgende race is op een oval, namelijk die van Gateway. Met een vierde en een zesde plaats in 2020 heb ik daar ook al goede dingen laten zien. Tot slot wil ik mijn waardering uitspreken voor de racewinnaar, Scott Dixon. Hij heeft nu negentien seizoenen achtereen minstens één race gewonnen en dat is in een ultracompetitief veld als die van IndyCar echt bijzonder knap.”

Het NTT INDYCAR SERIES seizoen 2023 wordt vervolgd met de Bommarito Automotive Group 500 op de World Wide Technology Raceway at Gateway in Madison, Illinois, waar op zondagavond 27 augustus rond 21.45 uur Nederlandse tijd de groene vlag ter indicatie van de start van de race wordt gezwaaid.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS