Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout: "Ik kan met recht zeggen dat ik het maximale eruit heb gehaald"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 augustus 2023 03:45

Autocoureur Rinus van Kalmthout blijft strijdvaardig in de NTT INDYCAR SERIES. Dat toonde Veekay ook op de korte oval van Gateway. Uiteindelijk finishte de Nederlander de race op de World Wide Technology Raceway na een sterke inhaalslag vanaf P20 op de elfde stek.

Rinus Veekay van Kalmthout


VeeKays werkgever Ed Carpenter Racing kent een lastig seizoen. Enkel op de oval van de Indianapolis Motor Speedway konden de wagens van teambaas en naamgever Ed Carpenter goed van voren meekomen, tijdens het restant van de race evenementen moeten de bolides veel toegeven ten opzichte van de concurrentie. Aan VeeKay de schone taak om de schade beperkt te houden en daarin slaagt de Nederlander met vlag en wimpel.

VeeKay rijgt wekelijks snaarstrakke raceronden aaneen, die hem tot verbazing van velen in het paddock binnen schootsafstand van de top tien brengen. De situatie bij Ed Carpenter Racing is momenteel dusdanig uitdagend, dat een toptienklassering wordt beschouwd als een overwinning. Het is hard werken in het middenveld, iets waarin VeeKay zich dit seizoen bijzonder heeft bekwaamd.

Voor de Bommarito Automotive Group 500, de eerste race van het afsluitende drieluik van het NTT INDYCAR SERIES-seizoen 2023, kwalificeerde VeeKay zich op de twintigste plaats. Op een short oval hebben de wagens van Ed Carpenter Racing, waaronder de #21 BitNile Chevrolet van VeeKay, het lastig om één razendsnelle ronde neer te zetten. Dat werd verduidelijkt door de prestaties van VeeKays teamgenoten. Ryan Hunter-Reay en Ed Carpenter bleven achter VeeKay steken in de achterste regionen van het klassement.

Wat betreft het leveren van strijd in het middenveld heeft VeeKay anno 2023 veelal uitgeblonken. De talentvolle twintiger wist zich ook in de chaotische openingsronde van de ovalwedstrijd op Gateway knap naar voren te werken. Een twintigste startplaats werd in rap tempo omgezet in een zeventiende stek en er had nog meer ingezeten, ware het niet dat de wedstrijd werd geneutraliseerd vanwege een crash in het achterveld.

NTT INDYCAR SERIES Rinus Veekay


Een snelle pace bracht VeeKay van die zeventiende plaats verder naar voren. De coureur uit Hoofddorp, die tegenwoordig woont in Fort Lauderdale, Florida, kon zich mengen in de strijd om de top 10. VeeKay wist na zijn laatste pitstop uiteindelijk beslag te leggen op een elfde plaats, wat desalniettemin een sterk resultaat genoemd mag worden. Teammaat Ryan Hunter-Reay kwam eveneens sterk naar voren, om te besluiten op een veertiende stek. Teambaas Ed Carpenter reed als vierentwintigste over de eindstreep.

“Wederom een goede race, na de lastige kwalificatie had ik dat niet helemaal verwacht”, laat een eerlijke VeeKay vanuit St. Louis weten. “Met een twintigste startplaats kunnen we concluderen dat de pace er tijdens de kwalificatie niet in zat, maar gelukkig wist ik gedurende de race zelf naar voren te komen.”

“Bij zowel de start van de race als bij de herstarts heb ik toe kunnen slaan door inhaalmanoeuvres te maken. Voor de rest was het zaak om uit de problemen te blijven. Tijdens de race bleek het namelijk moeilijk om op pure snelheid tegenstanders in te halen. Op Gateway maakt iedereen gebruik van dezelfde lijn en is er veel dirty air, waardoor het voornamelijk een wedstrijd is waarin mensen elkaar volgen.”

“Ik ben tevreden met mijn eigen optreden en de daaruit voortgekomen elfde plaats, ik kan met recht zeggen dat ik het maximale eruit heb gehaald. De focus gaat nu naar de laatste twee wedstrijden. Allereerst Portland, waarvoor ik zeer gemotiveerd ben om weer een goed resultaat te scoren”, besluit VeeKay strijdvaardig.

Het NTT INDYCAR SERIES-seizoen 2023 wordt volgend weekend vervolgd met een race op de Portland International Raceway. Op zondag 3 september aanstaande wordt de BitNile.com Grand Prix of Portland rond de klok van 21.20 uur Nederlandse tijd gestart.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS