Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus Veekay van Kalmthout is het totaal niet eens met straf: "Ik kan hardop zeggen dat..."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 augustus 2023 02:42

Autocoureur Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout blijft knokken in de NTT INDYCAR SERIES. De 22-jarige Nederlander stuurde tijdens de Big Machine Music City Grand Prix op het stratencircuit van Nashville zijn #21 BitNile Chevrolet op knappe wijze naar een vierde plaats in de race. Een incident waarbij Alexander Rossi op hem instuurde, kostte VeeKay echter die topklassering.

Rinus Veekay van Kalmthout


Als de baan droog is en de hemel blauw, dan worstelt Ed Carpenter Racing in het IndyCar-seizoen 2023. De renstal van naamgever Ed Carpenter, teambaas en parttime coureur, moet al maandenlang lijdzaam toezien hoe de concurrentie hen te snel af is. De kennis en kunde van hun rappe coureurs VeeKay en voormalig IndyCar-kampioen en Indianapolis 500-winnaar Ryan Hunter-Reay ten spijt, heeft het team uit Indianapolis moeite om een significante stap voorwaarts te zetten.

In de regenachtige trainingssessie op het Nashville Street Circuit kon VeeKay middels een keurige tweede tijd uitblinken, maar in de race had hij het nadeel van een droog circuit. Zodoende moest de Nederlander het hebben van een uitgekiende strategie en, voornamelijk, van zijn eigen racegogme. Door te starten op de zachte band en al na vier van de tachtig racerondjes binnen te komen, kon VeeKay in het restant van de race naar eigen believen de vervolgcompounds uitzoeken. De Rookie of The Year van het IndyCar-seizoen 2020, een titel die hij won door de huidige kampioenschapsleider Alex Palou te verslaan, reed ronde na ronde de snelste rondetijd om zich van een negentiende startplaats op te werken naar een fenomenale vierde plek in de race.

Dat het geluk VeeKay dit jaar niet toelacht, mag inmiddels duidelijk zijn. Reeds meerdere malen kreeg de talentvolle twintiger te kampen met ontzettende pech, waardoor hij dit jaar zelden is beloond met een toptienklassering. Ook in Nashville was het VeeKay niet gegund. Na een fantastische inhaalactie buitenom meervoudig IndyCar-kampioen Josef Newgarden en ferme duels met enkele van de bekende koplopers van de IndyCar-serie, kreeg VeeKay in de vijftigste ronde, op het einde van de brug even voor het instuurpunt van de negende bocht, te maken met Alexander Rossi. De Amerikaanse coureur stuurde in het remgebied naar links, waardoor VeeKays rechterachterwiel in contact met de tegenstander kwam en lek raakte.

Tot verbazing van VeeKay, Ed Carpenter Racing en de liefhebbers langs de baan en thuis voor de buis werd vervolgens niet Rossi, maar de Nederlandse coureur aangewezen als de schuldige. Hierdoor moest VeeKay tot overmaat van ramp een doorrijstraf inlossen. De jongeling liet het, ondanks dat hij terugviel tot in het achterveld, er niet bij zitten en duwde het gaspedaal nogmaals stevig naar beneden. In korte tijd wist hij zich nog knap op te werken naar een veertiende plaats. De wedstrijd in Nashville werd gewonnen door Kyle Kirkwood, evenals VeeKay een alumnus uit de Road to Indy.

“Een interessante race”, laat VeeKay vanuit Nashville weten. “Het begon erg goed. Het was een goede call van het team om zo heel vroeg naar binnen te komen, want daardoor had ik vrij baan om snelle ronden te rijden. Op een gegeven moment lag ik zelfs op de vierde plaats.”

“Kort na het halverwegepunt kwam ik in contact met Alexander Rossi. Ik heb de beelden teruggekeken en het is duidelijk dat we allebei en beetje haantje-de-voorste spelen – we proberen allebei hard te racen. Echter, er was nog veel ruimte aan de rechterkant van de baan dus ik snap niet zo goed waarom Rossi zo ver naar links reed. Na ons contact had ik een lekke band en moest ik direct de pitstraat bezoeken om te wisselen.”

“Tot overmaat van ramp werd ik vervolgens bestraft met een drive through penalty. Op het moment zelf kan ik er niets aan doen: als ik de straf niet inlos word ik namelijk gediskwalificeerd. Echter, nu naderhand kan ik wel hardop zeggen dat ik die straf totaal onverdiend vind. Vanuit het achterveld moest ik veel brandstof besparen, maar ik heb de #21 BitNile Chevrolet toch nog naar een veertiende plaats gestuurd. Er had meer ingezeten, maar Nashville voelt als een stapje vooruit”, besluit VeeKay strijdvaardig.

VeeKay en diens IndyCar-concurrenten hoeven niet lang te wachten op de volgende race: die vindt namelijk al over zes dagen plaats. Op de Road Course van de Indianapolis Motor Speedway wordt de veertiende van zeventien wedstrijden verreden. De Gallagher Grand Prix start zaterdagavond 12 augustus rond 20.25 uur Nederlandse tijd.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS