Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout: “Natuurlijk baal ik, maar ik weet dat het buiten onze macht ligt"

Uitgegeven door Aliza Kaligis • 10 augustus 2021 10:40

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout is tijdens de hervatting van het NTT INDYCAR Series-seizoen niet gefinisht. De 20-jarige Nederlander vocht zich vanuit het achterveld kranig naar voren, maar werd slachtoffer van een kettingbotsing.

Rinus VeeKay slachtoffer van kettingbotsing in Nashville

Na vijf weken zomerstop mochten VeeKay en zijn NTT INDYCAR Series-collega’s het asfalt weer betreden. Op het Nashville Street Circuit in Tennessee stond de elfde krachtmeting van het seizoen op het programma. Het krappe stratencircuit bood geen enkele ruimte voor foutjes en VeeKay ondervond dat aan den lijve. De Rookie of The Year van het IndyCar-seizoen 2020 raakte tijdens een snelle kwalificatieronde de muur en moest zodoende genoegen nemen met een teleurstellende tweeëntwintigste positie.

Rinus VeeKay slachtoffer van kettingbotsing in Nashville

Gedurende de openingsfase van de Big Machine Music City Grand Prix toonde VeeKay zich als vanouds strijdlustig. De bestuurder van de #21 SONAX Chevrolet knokte zich binnen de kortste keren naar een vijftiende plaats. Een nieuwe toptienklassering leek binnen de mogelijkheden, tot een kettingbotsing roet in het eten gooide. Na een herstart schoof het veld als een harmonica ineen, waarbij meerdere coureurs elkaar raakten en VeeKay buiten zijn schuld om klem werd gezet. De Nederlander kreeg tot overmaat van ramp een flinke tik op de achterkant van zijn bolide.

Na een coderoodsituatie, die benodigd bleek vanwege de ravage op de baan, kreeg het team Ed Carpenter Racing toestemming om de nodige reparatiewerkzaamheden uit te voeren. De monteurs toonden zich ijverig, waardoor VeeKay na een aantal rondjes wederom de baan kon betreden. De diffuser van diens roodzwarte bolide was echter zo zwaar beschadigd, dat VeeKays wagen vrijwel stuurloos bleek. De inwoner van Fort Lauderdale, Florida, klapte stuurloos tegen de muur aan en moest helaas opgeven.

“Vandaag was een lastige dag”, blikt VeeKay vanuit de Verenigde Staten terug op het treffen in Nashville. “Ik merkte dat de snelheid er goed in zat, de eerste stint verliep eigenlijk best prima. In de openingsronde kon ik een aantal tegenstanders inhalen, na de eerste herstart ging ik er weer een paar voorbij. Winnen was hier niet aan de orde, maar een mooie toptienklassering had er vandaag zeker ingezeten.”

Rinus VeeKay slachtoffer van kettingbotsing in Nashville

“Natuurlijk baal ik van dit resultaat, maar ik weet dat het buiten onze macht ligt. Ed Carpenter Racing heeft dit weekend wederom keihard gewerkt en we hebben op zondag gezien dat onze pace goed is. Nu richten we ons direct op de volgende wedstrijd, die op een voor mij heel speciaal circuit wordt verreden. Ik ga uiteraard mijn uiterste best doen om het resultaat van 15 mei te herhalen.”

Aanstaande zaterdag 14 augustus wordt de twaalfde race van het IndyCar-seizoen 2021 verreden. De Big Machine Spiked Coolers Grand Prix staat op het programma, plaats van handeling is de Road Course van de Indianapolis Motor Speedway – daar waar VeeKay drie maanden geleden zijn eerste NTT INDYCAR Series-zege boekte. De race start rond 18.30 uur Nederlandse tijd.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS