Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Gekozen tactiek voor Rinus van Kalmthout niet effectief: "De concurrentie wacht niet"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 juli 2021 02:12 • Print artikel

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout heeft de Honda Indy 200 at Mid-Ohio presented by the HPD Ridgeline afgesloten op de zestiende plaats. De 20-jarige Nederlander keerde terug van afwezigheid, welke werd veroorzaakt door een sleutelbeenbreuk.

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout Honda Indy 200 at Mid-Ohio presented by the HPD Ridgelin

Negentien dagen na het zware fietsongeval mocht VeeKay weer deelnemen aan een wedstrijd in de NTT IndyCar Series. Voor ronde tien van het seizoen 2021 was de klasse neergestreken op de Mid-Ohio Sports Car Course in Lexington, Ohio – een circuit waar VeeKay in het verleden de nodige successen kende. Zo won de jonge Nederlander in 2018 beide races in de Indy Pro 2000-klasse.

Na een ietwat teleurstellend verlopen kwalificatie, waarbij VeeKay gehinderd werd in zijn snelste ronde, mocht de coureur van de #21 SONAX Chevrolet aanvangen vanaf startplaats elf. De openingsfase van de tachtig ronden tellende race in Ohio was chaotisch te noemen. Meerdere coureurs kwamen met elkaar in aanraking. VeeKay stuurde zijn wagen van het team Ed Carpenter Racing behendig langs zijn spinnende en crashende collega’s, om na vier rondjes op een keurige zevende plaats te rijden.

Waar de eerste van drie stints voor VeeKay goed verliep – met de zachte Firestone-band kon de Nederlander het tempo in de voorste regionen goed bijbenen – daar zakte de roodzwarte wagen gedurende de tweede en de derde stint weg. De gekozen tactiek bleek niet effectief tijdens de wedstrijd, die na de rommelige openingsfase niet weer door neutralisaties werd onderbroken. VeeKay verloor in de slotfase een elfde positie doordat hij kortstondig naast de baan geraakte, waardoor enkele concurrenten hem passeerden.

VeeKay, wiens HANS-systeem vrijdagavond moest worden aangepast omdat deze zeer pijnlijk op het sleutelbeen drukte, wist de fysiek zware wedstrijd in Ohio uit te rijden. Dat deed de Nederlander op een zestiende plaats. De Honda Indy 200 at Mid-Ohio presented by the HPD Ridgeline werd vanaf poleposition gewonnen door Josef Newgarden. VeeKay staat na tien van de zestien wedstrijden op een achtste plaats in het tussenklassement, hij heeft 257 punten verzameld. Àlex Palou is klassementsleider.

“Het was een lastige race”, blikt VeeKay terug vanuit de Verenigde Staten. “Mid-Ohio is een fysiek zware baan en ik moet bekennen dat ik na de wedstrijd wat pijn in mijn schouders en nekspieren had. De vandaag gekozen tactiek werkte niet. Races als deze zitten er soms tussen, want in de IndyCar Series wacht de concurrentie niet op jou."

"Gedurende de eerste stint zaten we er goed bij op de zachte band, maar de hardere compound werkte vandaag niet voor ons. Kort na mijn tweede pitstop kreeg ik met een moment van snap oversteer te maken waardoor ik eventjes naast de baan belandde. Het was een weekend om van te leren. In de komende weken ga ik met mijn trainer Raun hard aan de slag om er na de zomerstop fysiek perfect voor te staan. Ik heb nu al zin in de race op het stratencircuit van Nashville!”

De NTT IndyCar Series gaat een zomerstop tegemoet – gedurende de komende vijf weken wordt er niet geracet. De eerstvolgende krachtmeting is de Big Machine Music City Grand Prix op het Nashville Street Circuit, deze wedstrijd vindt plaats op zondag 8 augustus.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS