Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Eerste podiumfinish van Rinus 'VeeKay' van Kalmthout in Indy Car 2022: "Ik lag lang aan de leiding"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 mei 2022 04:07

De eerste podiumfinish van Rinus 'VeeKay' van Kalmthout in het NTT INDYCAR Series-seizoen 2022 is een feit. De 21-jarige coureur van Ed Carpenter Racing kwam tijdens de vierde wedstrijd van het jaar, de Honda Indy Grand Prix of Alabama, als derde over de eindstreep.

Rinus Veekay

Vol goede moed was VeeKay naar Alabama afgereisd. In de eerste drie races van het nieuwe IndyCar-seizoen had de jonge Nederlander immers een aantal sterke optredens getoond. Bij de ouverture in St. Petersburg kwam VeeKay op een knappe zesde plaats over de meet, om drie weken later op de oval van Texas al brandstof besparend een tiende plek te veroveren. In de straten van Long Beach, waar het derde treffen plaatsvond, bleek het lastig voor het team Ed Carpenter Racing om zich staande te houden. Desalniettemin wist VeeKay een sloot punten te scoren in Florida.

Op het Barber Motorsports Park in Alabama, waar VeeKay in 2021 een zesde plaats scoorde, wenste de inwoner van Fort Lauderdale, Florida, zijn tot dusver beste prestatie van het nieuwe seizoen aan te scherpen. VeeKay begon op de best denkbare manier door zowel in de vrije training als tijdens de kwalificatie de snelste rondetijd te noteren. Zodoende mocht de coureur van de #21 SONAX Chevrolet voor de tweede keer in zijn nog korte IndyCar-loopbaan vanaf de eerste startplaats vertrekken.

Het bochtige en onvergeeflijke Barber Motorsports Park bleek een kolfje naar VeeKays hand. Vanaf poleposition controleerde de Nederlander het veld eenvoudig: naaste belager Patricio O’Ward wist, nadat hij eenmaal op achterstand reed, niet binnen een seconde van zijn concurrent te komen. Met een geplande tweestopstrategie in het achterhoofd tikte VeeKay het ene na het andere rondje af. Na zestig van de negentig ronden had VeeKay er in reeds 56 aan de leiding gelegen.

De overwinningstocht van de talentvolle twintiger werd echter verstoord. Kort voor het duo zijn tweede pitstop maakte, te weten in ronde 62, kon O’Ward mede dankzij een achterblijver tijd goedmaken ten opzichte van VeeKay. Bovendien bleek de pitstopstrijd in het voordeel van de Mexicaanse coureur uit te pakken, die na het vervangen van de banden en het bijvullen van de brandstoftank pal achter zijn Nederlandse rivaal opdook. VeeKay moest de leiding, en later ook de tweede plaats aan de strategisch later gestopte Álex Palou, prijsgeven.

In de derde en laatste stint van de wedstrijd hield VeeKay zich bezig met het consolideren van de derde plaats, wat hem zijn vierde podiumfinish in anderhalf jaar tijd op zou leveren. De aanstormende veteranen Will Power en Scott Dixon bleken niet in staat om hun achterstand op de Carpenter-bolide van VeeKay dusdanig te verkleinen, dat zij over konden gaan tot een inhaalpoging. Zodoende behield de Nederlander zijn derde positie tot aan de streep, waardoor hij naast O’Ward en Palou op het ereschavot mocht plaatsnemen.

“Het ging heel erg goed, ik lag lang aan de leiding en wist prima brandstof te besparen”, laat VeeKay vanuit Alabama optekenen. “Bij de tweede en laatste pitstop was het eigenlijk een soort dragrace vanuit de pitlane en helaas heb ik die verloren. Ik was iets te conservatief met de remmen in de outlap en daar verloor ik tijd, waardoor Pato mij kon inhalen”.

“Zonde, maar normaal gesproken hoor ik de gelukkigste autocoureur op deze wereld te zijn. Het is fantastisch om weer te mogen genieten van een podiumceremonie, want het heeft eventjes geduurd. Al met al was dit een bijzonder goed weekend voor ons en bovenal een veelbelovende start van de belangrijke meimaand.”

“Het is natuurlijk beter als je ietwat teleurgesteld bent omdat je net tekort komt voor een racewinst, dan dat je ergens achterin de middenmoot finisht. Ed Carpenter Racing heeft zijn zaakjes altijd goed voor elkaar op de Indianapolis Motor Speedway en ik heb ontzettend veel zin om die kant op te gaan. Vorig jaar won ik op de Road Course en stond ik op de voorste startrij bij de Indianapolis 500. Laten we eens zien of het dit jaar nog een beetje beter kan!”, besluit Rinus VeeKay van Kalmthout strijdvaardig.

De volgende race in het NTT INDYCAR Series-seizoen 2022 is de GMR Grand Prix op de Road Course van de Indianapolis Motor Speedway. Deze wedstrijd werd in 2021 door VeeKay gewonnen. Op zaterdag 14 mei aanstaande vindt de race plaats, er wordt rond 21.15 uur Nederlandse tijd gestart.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS