Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout gaat als jongste Nederlander ooit zijn IndyCar-debuut maken bij Ed Carpenter Racing

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 juli 2019 13:45

Indianapolis (Indiana, USA) - Rinus van Kalmthout maakt op 7 augustus aanstaande zijn IndyCar-debuut. Met zijn 18 jaar is de TeamNL-rijder de jongste Nederlander in de geschiedenis die plaatsneemt achter het stuur van een auto uit de NTT IndyCar Series, de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1. Het debuut van Van Kalmthout vindt plaats tijdens een testdag op Portland, waar meerdere teams uit de NTT IndyCar Series in actie zullen komen. De 18-jarige Hoofddorper zal tijdens de test uitkomen in een auto van Ed Carpenter Racing.

Rinus van Kalmthout gaat als jongste Nederlander ooit zijn IndyCar-debuut maken

TeamNL-rijder Rinus van Kalmthout krijgt de test aangeboden door Ed Carpenter Racing. Het 18-jarige Nederlandse talent werd door het team van Ed Carpenter benaderd en deze unieke kans grijpt Van Kalmthout uiteraard met beide handen aan. De testdag wordt gehouden op 7 augustus op Portland International Raceway (Oregon), een traditioneel circuit waar Van Kalmthout vorig jaar de titel in het Indy Pro 2000 kampioenschap veiligstelde. “Ik ben ontzettend blij met de kans die ik krijg om bij Ed Carpenter Racing met een IndyCar te testen! Het is altijd mijn belangrijkste doel en mijn droom geweest om met een IndyCar te rijden en ik ga mijn uiterste best doen om te laten zien wat ik kan! Ik wil Ed Carpenter bedanken voor deze kans en het in mij gestelde vertrouwen”, aldus Van Kalmthout over de hem geboden kans. Ook Ed Carpenter verheugt zich op de test: “Wij kijken ernaar uit om met Rinus op 7 augustus op Portland te gaan testen. De Indy Lights serie heeft goede talenten voortgebracht en ECR heeft altijd oog gehad voor rijders die uit deze serie komen. Rinus heeft het dit seizoen uitstekend gedaan en we zijn zeer benieuwd wat hij tijdens de test laat zien.”

Van Kalmthout heeft zijn uitnodiging te danken aan zijn uitstekende prestaties van de afgelopen jaren. In 2017 koos de Nederlander voor de Amerikaanse Road to Indy autosportladder, werd in zijn debuutseizoen tweede in het Cooper Tires USF2000 kampioenschap, promoveerde vervolgens naar het Pro Mazda Championship (tegenwoordig Indy Pro 2000) om daar afgelopen jaar meteen de titel te veroveren en het daaraan verbonden Mazda Scholarship in de wacht te slepen. Dit jaar stroomde VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, door naar de Indy Lights en staat daar momenteel met drie overwinningen en in totaal zeven podiumposities uit elf wedstrijden op een tweede plaats in het kampioenschap. De volgende stap en het ultieme doel van Van Kalmthout is de NTT IndyCar Series, het hoogst haalbare in de Amerikaanse formulewagenracerij. In dit kampioenschap vormt de wereldberoemde Indianapolis 500 het onbetwiste hoogtepunt van het seizoen. Door zijn goede resultaten komt Van Kalmthout nu al in aanmerking voor een IndyCar-testlicentie, terwijl een top drie klassering in het Indy Lights kampioenschap recht geeft op een IndyCar-racelicentie.

Met zijn 18 jaar is Van Kalmthout met afstand de jongste Nederlander die zijn debuut maakt in de IndyCars. Zijn grote voorganger is natuurlijk Arie Luyendyk, de Nederlander die zelfs tot twee keer toe de Indy 500 op zijn naam wist te schrijven. Aardig feit is dat Van Kalmthout al een paar jaar door Luyendyk wordt begeleid en gecoacht.

De goede prestaties van Van Kalmthout waren al bij meerdere teams uit de NTT IndyCar Series opgevallen en voor Ed Carpenter Racing aanleiding om het Nederlandse talent uit te nodigen voor de test op Portland International Raceway. Drijvende kracht achter het team en mede-eigenaar is Ed Carpenter, die zelf ook nog actief is in de IndyCar Series. Carpenter is een echte oval-specialist die drie keer de poleposition veroverde bij de Indianapolis 500 en drie IndyCar overwinningen op ovals op zijn naam heeft staan. Ed Jones en Spencer Pigot zijn de andere coureurs van Ed Carpenter Racing. Beide rijders zijn ook via de Road to Indy opgeklommen naar de IndyCar Series, waarbij Pigot in 2015 de Indy Lights titel veroverde en Jones deze titel in 2016 op zijn naam schreef.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place, Mazda Motorsports USA, Oger, Gullwing Racing Insurance, The Challenge Sports & Health Club Curaçao en het TeamNL/KNAF Talent First programma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS