Karting • Belgisch Kampioenschap

Rinus van Kalmthout neemt afscheid van de kartsport met podium en maakt zich op voor autosportdebuut

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 september 2016 17:53

GENK - Zeven jaar lang racete hij in karts, werkte hij zich op tot een topper tussen de toppers en toch betekende zijn laatste race als karter op het circuit van Genk geen emotioneel afscheid van de sport waar hij zo van houdt. Voor Rinus van Kalmthout was de derde en laatste ronde van de BNL bij de Rotax Max senioren een mooie afsluiting van deel één van zijn carrière want hij kon na afloop naar het podium voor champagne en een beker. De sympathieke rijder uit Hoofddorp gaat zich nu richten op een spannend avontuur in de autosport in Amerika met gelijk al als voorbereiding een race in een Formule Renault 2L. op het circuit van Mugello in Italië.

Rinus van Kalmthout

Op de Belgische omloop had Rinus (15) zaterdag andermaal laten zien dat hij tot de allerbeste rijders in het karten behoort. In een internationaal zeer sterk veld snelde hij naar de eerste, tweede plaats in de heats en de knappe tweede plaats in de prefinale. Op zondag werd hij tweede en derde in de heats om uiteindelijk in de finale - zijn laatste kartrace - naar de vijfde plaats te denderen. Natuurlijk had hij in de finale graag nog net iets beter gepresteerd, zeker omdat hij tijdens de heats steevast bij de beste drie hoorde, maar Rinus deed er niet al te moeilijk over.

“Ik had wel iets meer van de finale verwacht, ik was gegaan voor het podium, zeker gezien mijn snelheid van zaterdag, maar helaas”, zei Rinus. “Ik heb nog wel even op kop gelegen, maar ik had niet de juiste snelheid om die plek vast te kunnen houden. En ik kon de jongens achter me niet gaan ophouden, want dan verlies je juist alleen maar tijd en komt de groep daar weer achter dichterbij.”

Zijn doel was om het podium te halen in het kampioenschap. Dat hij daarin geslaagd is, te midden van de Europese top, daarover is Rinus tevreden. “Ik heb het hele seizoen goed vooraan meegedaan. Jammer alleen dat het in Ostricourt niet helemaal ging zoals ik had gewild. Maar voor de rest kan ik alleen maar tevreden zijn.”

Sinds zijn achtste beheerste het karten zijn leven. Jarenlang deed hij ervaring op, werkte hij zich op tot een topper in de diverse klassen waaraan hij inmiddels heeft meegedaan. Ambitieus als hij is, wacht hem nu een logische volgende uitdaging: de autosport. En hij kan meteen zijn borst natmaken. Dit weekeinde heeft hij al zijn eerste race in de autosport. Op het circuit van Mugello in Italië gaat hij zijn debuut maken tijdens een Formule 2.0-race.

Rinus van Kalmthout Mazda Road to Indy

Helemaal onbekend met de autosport is Rinus natuurlijk niet. Zijn vader Marijn van Kalmthout racete jarenlang. Van Formule Ford tot races in de Boss GP met de indrukwekkende ex-Benetton Formule 1-bolide van Jean Alesi. Rinus staat aan de vooravond van de autoracerij. Tot dusver werkte hij al een paar testdagen af in de aansprekende formuleauto. Rinus: “Maar het wordt toch spannend. Ik heb dan wel veel ervaring in racen (karts), maar nog niet in het racen met een auto. Het wordt zeker niet gemakkelijk maar ik ga gewoon van het beste uit.”

De testcase in Mugello betekent voor Rinus de kick-off van een druk programma in de autosport. De Noord-Hollander reist in oktober namelijk al naar de Verenigde Staten voor een test in een potente USF2000-auto. Daarna breekt voor hem een lange, maar gegarandeerd intensieve winter aan. Die zal in het teken staan van heel veel fysieke training en simulatortraining, weet Rinus. Een echte verwachting van zijn eerste autosportseizoen heeft hij nog niet, maar laat duidelijk zijn dat hij altijd voor de top zal gaan. Rinus: “Ik hoop natuurlijk wel dat ik meteen goed ben. Het is met een schone lei beginnen. We zien wel waar het eindigt. Ik ga in ieder geval keihard mijn best doen!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS