Karting • Belgisch Kampioenschap

Eerste titel is binnen voor Henri Kumpen: kampioen in IAME Benelux Series in Mini Rookie-klasse! "Ik ben heel blij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 september 2023 20:11

MARIEMBOURG – Als je dan kampioen kunt worden, doe het dan in stijl. Zoiets moet Henri Kumpen gedacht hebben tijdens de laatste ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. De tienjarige kartpiloot uit Hasselt won zondag de kwalificatie en alle drie de races en kroonde zich daarmee tot kampioen in de Mini Rookie-klasse. Het was zijn eerste titel in de kartsport!

Henri Kumpen kampioen in IAME Benelux Series in Mini Rookie-klasse!


“Ik ben heel blij natuurlijk, want het is heel moeilijk geweest”, zei Henri op het circuit van Mariembourg. “We werden steeds beter. Het was wel heel spannend met Luis Bielande. Hij kwam heel dichtbij, is tweede in het kampioenschap geworden. Dit weekend hebben we echt heel goed gereden. In de kwalificatie P1, in de twee heats P1 en in de finale P1 met zeven seconden voorsprong.”

Dat hij zo dominant was in Mariembourg kon de coureur van het EGP Racing Team wel verklaren. “Ik heb heel veel geoefend op deze baan. Daardoor was ik heel snel dit weekend. Ik reed de hele tijd de snelste tijd. En in de finale had ik een goede start.”

Daarin moest het gebeuren. Want hoewel hij de eerste en de tweede heat al had gewonnen, moest Henri ook top presteren in de finale, wilde hij de titel pakken. “Ik moest zeker niet uit de top vijf gaan. Vooral in het begin heb ik veel achteromgekeken omdat ik wilde weten of ze dichterbij kwamen”, zei Henri.

Hij claimde meteen de koppositie. En daar was hij maar wat blij mee. “Ik was niet alleen voor de winst in de koers aan het strijden, maar ook om de winst in het kampioenschap. En ze waren elkaar op het rechte stuk aan het opduwen om sneller te kunnen gaan.”

Maar al gauw bleek dat het met zijn titelkansen wel snor zat. “Op een gegeven moment keek ik weer achter me en toen zag ik een gaatje. Ze waren de hele tijd aan het vechten. Daardoor kwamen ze toch niet dichterbij. Toen ben ik verder weggereden. Op gegeven moment dacht ik: deze ga ik wel winnen. Toen ik een groot gat had, wilde ik niks riskeren. Dus ik reed niet meer op honderd procent, maar op tachtig procent om zeker niet van de baan te gaan.”

Henri Kumpen

Toen de getalenteerde Vlaming eenmaal over de finish was gekomen, was zijn eerste titel een feit. Henri was er terecht trots op. “Het Benelux-kampioenschap is geen gemakkelijk kampioenschap”, zei hij. “Ik heb er hard voor moeten strijden.”

Met zijn eerste titel op zak kan hij zich met een goed gevoel gaan richten op de rest van zijn seizoen. Dat belooft nog interessant te worden. Zo komt hij nog in actie in het Italiaans kampioenschap, het WSK en het WK IAME. Hij keek vooral uit naar dat laatste raceweekeinde. “Ik heb er nog nooit gereden”, zei Henri over de baan in Portimao waar het WK wordt gehouden. “We gaan er twee weken van tevoren nog een halve week trainen.”

Voordat het zover is, rijdt hij eerst nog het prestigieuze WSK-kampioenschap op het circuit van Franciacorta. Die titelstrijd kan op zichzelf ook als een soort WK worden beschouwd, want de beste jongens van zijn leeftijd uit de hele wereld doen eraan mee. “Ik vind het een leuke baan, al is het niet mijn lievelingsbaan. Maar ik ga proberen de wedstrijd te winnen!”

Anthony en Henri Kumpen zijn elke zaterdag te zien in een docu op streamingplatform VTM GO met de reeks ‘Anthony Kumpen: The Long Road Home’, met iedere zaterdag een nieuwe aflevering. Daarin wordt Anthony Kumpen gevolgd in zijn verschillende activiteiten, van racer over teammanager tot vader en coach. Tegelijk is het een unieke blik achter de schermen van de autosport, autosport die ook Circuit Zolder aandoet, met uiteraard de finale van de NASCAR Whelen Euro Series op het Limburgse tracé en een finale waarin Limburger Anthony Kumpen een voorname rol kan spelen, met mogelijk een derde titel op eigen bodem. Bovendien komt ook zijn zoon Henri die succesvol actief is in de kartsport in beeld.

‘Anthony Kumpen: The Long Road Home’

Henri bedankt al zijn sponsors, zijn mechanieker Johan, zijn ouders, zijn familie, zijn supporters en EGP.

Henri Kumpen wordt in zijn race-activiteiten gesteund door:
Quatra Oil
Heinz Performance Tuning
Time Mission
Speedwear.be

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS