Karting • Belgisch Kampioenschap

Racebelofte Ean Eyckmans wint laatste race IAME Benelux Series en wordt vice-kampioen: "Geen slecht weekend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 september 2023 06:30

MARIEMBOURG – Oh, wat maakte Ean Eyckmans het nog spannend, zaterdag op het circuit van Mariembourg. De vijftienjarige karter uit Herentals won alle races en zorgde daarmee voor een spannende laatste ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. De talentvolle Vlaming had de eerste race van het seizoen moeten missen, maar kwam zaterdag op de kartbaan van Mariembourg nog dicht bij de titel in de IAME X30 Senioren-klasse. Uiteindelijk kwam hij slechts vijf punten tekort voor het kampioenschap. “In alle heats en in de finale ben ik eerste geworden. Ik denk dat het geen slecht weekend was."

Ean Eyckmans

Jammer natuurlijk dat hij net te weinig punten had, maar Ean deed niettemin tevreden zijn verhaal. "Ik was in de kwalificatie derde. We waren wel snel genoeg voor de poleposition, maar ik moest iemand inhalen in mijn snelle ronde. Dat kan gebeuren.”

Die derde plek was in ieder geval een prima uitgangspositie voor de heatraces. Zo toonde Ean op overtuigende wijze. Hij bleek onklopbaar. “Het was vanaf de heats een perfect weekend. Ik wist dat ik nog steeds het kampioenschap kon winnen. Maar mijn lot lag in iemands anders’ handen. Die zou bepalen of ik kampioen zou worden of niet.”

“Ik kon niks meer doen dan gewoon in de top drie proberen te finishen, vervolgde Eyckmans. "Ik was totaal niet bezig met het kampioenschap. Ik probeerde gewoon de races te winnen en wilde laten zien dat ik de beste was. Dat is gelukt. Meer kon ik niet doen. Ik wilde gewoon laten zien hoe snel we waren. Dat heb ik gedaan en daar ben ik heel blij mee. Dat ik uiteindelijk tweede ben geworden met een race-weekend minder gereden, is nog steeds goed. Ik denk dat als ik tijdens de eerste ronde ook had meegedaan ik het kampioenschap had gewonnen.”

Dat hij destijds afwezig was, had alles te maken met het feit dat hij dit seizoen ook het nog prestigieuzere OK-kampioenschap rijdt. Hij had in datzelfde weekend een OK-wedstrijd. “Daar ligt mijn focus. Voor mij waren de X30 races om in shape te blijven voor de OK-wedstrijden. Ik baal er dan ook niet van dat ik die eerste wedstrijd niet heb meegedaan. Ik had nu eenmaal een andere race.”

Met de titel van vice-kampioen op zak gaat Ean zich nu richten op het WK OK in Franciacorta. Hij komt bij het WK uit voor het Leclerc by Lennox Racing Team. “Dat is de belangrijkste race van het seizoen voor mij. Daar ligt mijn main focus. In die race hoop ik in de top vijf te finishen. Met mijn team Leclerc by Lennox Racing hebben we een pakket voor elkaar gekregen om te vechten voor een topvijfplek en ik denk zelfs dat een topdrieplaats ook mogelijk is. Als alles goed verloopt, kan ik het WK misschien wel winnen.”

Ean Eyckmans EGP

Hij kent het Italiaanse circuit van Franciacorta goed. Ean: “Op die baan heb ik dit jaar ook X30 gereden, als voorbereiding op het WK. Ik weet al waar ik kan inhalen, of waar ik het beter niet probeer. Helaas is het niet mijn favoriete baan, omdat die veel lange en snelle bochten heeft. Er zijn ook niet veel plekken waar je kunt inhalen.”

Voor een racer met de ambitie om wereldkampioen te worden, maakt dat uiteindelijk niets uit. Een goede piloot moet overal sterk zijn weet Ean. Bovendien hoopt hij op niet al te lange termijn de overstap te maken naar de autosport, en daar geldt dat zeker ook.

Wellicht dat hij al komend seizoen debuteert. “Ik hoop op een kans en het zou altijd tof zijn als ik ergens zou kunnen rijden. Als iemand me vraagt om het te doen, dan zou ik het graag doen. En als er niemand komt, dan kart ik graag nog een jaar.”

Waar zou zijn keuze naar uit gaan als hij in de autosport zou kunnen racen? “Racen in Amerika zou ik leuk vinden. Mijn vader heeft Indy gereden en het publiek bij de Indy Car is altijd enthousiast. Er zit nog meer show bij. Eerst gaan we in de winter proberen een paar kartraces in Amerika te rijden.”

Ean Eyckmans bedankt in de eerste plaats zijn ouders Wim en Wendy, zijn zus Engy en zijn ganse familie. Verder ook de ganse crew van EGP Racing Team, Arai Helmet, Alpinestars, Offset Sport, Bengio, Formula Prestige, Leclerc by Lennox Racing Team & GFR Engines voor zijn OK categorie verhaal.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS