Karting • Belgisch Kampioenschap

Tommie van der Struijs bewijst bij terugkeer op kartbaan niks aan snelheid verloren te hebben: podium in BMC

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 september 2021 01:05

GENK - Na het overslaan van twee raceweekeinden, kwam Tommie van der Struijs (12) keihard terug in Genk. De Nuenenaar werd afgelopen weekeinde ijzersterk tweede tijdens de derde ronde van het Rotax Max BMC-kampioenschap.

Tommie van der Struijs

Tommie, die in 2019 een topseizoen kende, was nu in Genk blij met zijn tweede plaats in de finale van de Junioren-klasse. Vooral omdat hij in de heat te maken had gekregen met een kapotte ketting. “Ik had niet meer verwacht dat ik nog tweede zou worden”, bekende Tommie. “Maar ik moet ook zeggen dat de snelheid dit weekeinde wel heel goed was.”

De fanatieke Tommie had Spa (NK) en Mariembourg (BNL) gemist. Dat had uiteraard zijn oorzaak. “Familieomstandigheden”, legde zijn vader Martin van der Struijs uit. “Maar daar zijn we sterker van geworden. Nu kunnen we ons weer écht samen richten op het karten. Tommie, zijn moeder en ik. En het resultaat is ernaar. Een prachtige tweede plaats.”

Tommie gaf aan dat hij het liefst in Genk rijdt. “Omdat ik het een fijne baan vind”, antwoordde hij eenvoudig. De pace zat er goed in, de focus was weer gericht op het karten. Het waren zaken die bijdroegen aan het prima resultaat. “En Willem-Jan de Loos van het Kombikart Racing Team is één op één met Tommie bezig geweest”, aldus Struijs senior. “En Julia heeft hem ook erg goed geholpen.”

Julia is een mental coach van Debsports van Debbie Hanssen. “Toen zijn ketting brak was Tommie zó teleurgesteld. Maar Julia wist hem op te peppen.” De talentvolle Brabander moest in de prefinale starten vanaf P21. “Maar mijn gevoel was oké na het gesprek met Julia”, zei hij. “Wanneer je als 21e start, weet je dat je plekken moet terugwinnen. Nou, van achter naar voren rijden, maakt het racen extra leuk.”

De jonge karter eindigde in de prefinale knap als vijfde. “Tommie reed ook nog eens de snelste ronde”, vertelde pa Struijs trots. “Twee tienden van een seconde voor de tweede snelste.” Julia zei dat het ook tussen de oren van de snelle coureur wel snor zat. “Voor de prefinale zei hij dat-ie toch bij de eerste vijf zou eindigen”, zei ze. “Dat zegt iets over zijn zelfvertrouwen. Zeker omdat hij zijn woorden waarmaakt.”

Tommie van der Struijs

In de finale reed Tommie van vijf naar twee. “En dat terwijl ik geen goede start had. Gelukkig had de tweede rij ook een mindere start. Later in de wedstrijd vond ik de snelheid om in te halen.” Martin was in zijn nopjes met de prestatie van het team rond zijn zoon. “Tommie, een topmotor en een top-mental coach”, zei hij. “En we moeten ook Luuk Neessen bedanken. Dat is een vriend van hem. Luuk heeft hem veel geleerd. En laten we Albert Siegers niet vergeten. Een motorman in hart en nieren.”

Tommies volgende wedstrijd, de vijfde ronde van het NK van organisator Chrono, vindt komend weekeinde plaats in Eindhoven. Hij had een goed gevoel over de races op circuit de Landsard. “Daar hoop ik te gaan winnen”, besloot de coureur zonder blikken of blozen.

Tommie van der Struijs wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Vagtechniek BV, Nuenen. Tekst door Erwin Blatter / foto's Oswald Paret

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS