Karting • Belgisch Kampioenschap

Milan Coppens kampioen BMC en krijgt champagne-douche:: "Ik ben heel tevreden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 november 2021 02:12

GENK – Het zat er al een tijdje aan te komen, maar Milan Coppens maakte het zondag in Genk vakkundig af. Het zestienjarige karttalent uit Oud-Heverlee greep op overtuigende wijze zowel de Belgische als de algehele titel in het Rotax Max BMC-kampioenschap. Dankzij zijn titel in de Rotax Max Senioren-klasse won hij bovendien een ticket voor deelname aan de Grand Finals, het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-piloten.

Milan Coppens kampioen van Belgie in de BMC Rotax Max Senioren

Het regende dat het goot op het herfstachtige circuit van Genk, afgelopen zondag aan het einde van de middag. Het was inmiddels pikkedonker op de baan, maar in de spotlights van het podium was het een breed lachende Milan die de mooiste beker van het seizoen in ontvangst nam. Vorig jaar was hij gedebuteerd in de Rotax Max Senioren-klasse, maar was er geen BMC-kampioenschap. Dit jaar wel, en werd hij gekroond tot de beste van België.

“Ik ben heel blij”, sprak Milan even later in de brasserie van het circuit. Het racepak inmiddels doorweekt van de regen, maar ook van de champagne, zo verried de geur die vanaf zijn pak het vertrek in walmde. Eenmaal daarmee geconfronteerd, moest hij lachen. “Dat is toch wat je wil aan het einde van het seizoen?”, vroeg hij retorisch.

Want ja, kampioen worden, wilde hij. En van de bijbehorende champagne proeven. Het hele seizoen had hij het vertrouwen gehad dat hij in zijn missie zou slagen. “Dit jaar begon ik net zoals in 2019 na de eerste race met een kleine achterstand. Het was oké, ik werd tijdens die eerste wedstrijd tweede. Maar de piloot die daar had gewonnen, had al een voorsprong op mij natuurlijk. Gelukkig heb ik door het seizoen heen kunnen bewijzen dat ik de beste van de competitie ben. Dus ik ben heel tevreden.”

Het was enkel in die eerste wedstrijd dat hij wat punten verloor op zijn grootste rivaal. “Maar daarna ben ik elke keer voor hem geëindigd. Zo heb ik mijn achterstand goed gemaakt. En zo heb ik me van het kampioenschap kunnen verzekeren. Vanaf de tweede wedstrijd wist ik dat ik kampioen moest kunnen worden. Ik had een déjà vu van 2019. Als ik het toen kon, bij de Junioren, waarom dan nu niet? Daarom had ik niet echt last van stress.”

Zijn tweede titel in het BMC-kampioenschap verzekerde hem van zijn tweede ticket voor deelname aan de Grand Finals. Die worden in december op het kartcircuit van Bahrein gehouden. Helaas kan Milan niet meedoen. “Ik zit dan in het midden van mijn examens”, legde hij uit. “Volgend jaar nog een kans.

In 2019, toen hij zijn eerste ticket won, kon hij wel meedoen. Destijds waren de Grand Finals op het circuit van Sarno in Italië. Hij was daar destijds in eerste instantie goed op dreef. “In de finale reed ik P9, maar toen ben ik van de baan gereden en uiteindelijk ben ik 23ste geworden.”

Milan Coppens champagne douche

Gevraagd naar welke van zijn twee BMC-titels de mooiste is, noemde hij zijn titel van zondag. “Een titel bij de Senioren is een mooiere waardering. Het is een klasse hoger. De kart is sneller, je moet harder vechten en slimmer rijden. Ik ben heel tevreden dat het zo is afgelopen.”

Gevraagd naar de reden waardoor hij dit seizoen zo sterk voor de kwam, zei Milan dat hem dat vooral zat in de voorbereiding van afgelopen winter. “Ik denk dat ik vorig jaar wel al veel heb bijgeleerd, maar in de afgelopen winter hebben we echt heel veel getraind. Mijn racesnelheid was het hele seizoen goed. Ik kan goed vechten tijdens de races. Maar ik kan nog beter worden in de kwalificatie. Daar ga ik deze winter aan werken zodat ik volgend jaar met een nog grotere voorsprong ga winnen. Maar voor nu ben ik echt tevreden.”

Milan bedankt Birger Bouvin van Bouvin Power en zijn monteur Dean Newell, zijn ouders en de vrienden die hem steunen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS