Karting • Belgisch Kampioenschap

Vice-kampioen van de IAME Benelux Gilles Herman maakt zich op voor IAME WK in Le Mans

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 oktober 2022 13:38

ZULTE, België – Gilles Herman heeft het seizoen van de IAME Series Benelux afgesloten met de derde plaats in Mariembourg. Daarmee verzekerde de 10-jarige kartpiloot uit Zulte zich van de tweede plaats in het eindklassement van de X30 Mini klasse. Meer in het oog springt het WK-ticket dat Gilles met zijn tweede plaats bemachtigde. Nu is de beloftevolle piloot van VDK Racing in het legendarische Le Mans om de strijd aan te gaan met de beste karters ter wereld uit zijn leeftijdsklasse.

Gilles Herman vicekampioen IAME Benelux naar IWF2022 Le Mans


Nu de IAME Series Benelux is afgelopen kan de blik op het WK. De IAME International Finals worden gehouden op de kartbaan in Le Mans. “Heel gaaf dat ik naar het WK mag. Ik heb nog nooit in Le Mans gereden en ook nog nooit een WK, maar ik zie het wel zitten. Je kent de andere piloten niet, maar het is een WK, dus ze zullen allemaal goed zijn. Le Mans is bekend van de 24 uur van Le Mans, heel leuk om daar te mogen rijden. Als resultaat hoop ik op een plaats in de top 10 en wie weet kunnen we richting het podium.”

We blikken nog even terug op de laatste ronde van de IAME Series Benelux. Op de baan van Karting des Fagnes reed Gilles een goede kwalificatie met een tijd van 1:01.999. Daarmee kwam hij slechts 0.040 te kort voor pole position. Na de heats moest de VDK-piloot in de finale vanaf P7 vertrekken en daarin maakte hij indruk met fraaie inhaalacties die uiteindelijk leidden tot de derde plaats in het dagklassement. Terugkijkend op de heats was Gilles niet helemaal tevreden over zijn optreden. “Het begin van de race ging wel goed, maar daarna kwamen een aantal karts mij voorbij. In de finale kon ik er weer een paar voorbij, maar toch was het een beetje raar dat ik op het podium stond. Ik kwam als vijfde over de finish, maar schoof nog twee plaatsen op doordat twee karts gediskwalificeerd werden.”

Over het hele seizoen maakte Gilles grote indruk met zijn altijd aanvallende rijstjl en dat leidde tot de tweede plaats in de eindstand. Een piloot zou geen echte piloot zijn als hij toch nog een positie hoger zou willen. “Het is leuk om vice-kampioen te worden, maar je wilt natuurlijk liever kampioen worden. Het kon dit jaar beter. Ik heb soms een foutje gemaakt en papa ook, maar er ging ook heel veel wel goed. Je probeert altijd te winnen en ik heb goede wedstrijden gereden. In Genk is het bijna gelukt om te winnen en in Ostricourt won ik de finale. In de laatste ronde lag ik nog vierde, maar ik haalde er twee in de laatste bocht in en de derde kreeg een straf. In die race heb ik heel veel geleerd over tactiek in een wedstrijd. Vorig seizoen reed ik nog in de Mini Rookie klasse en dan kun je iets makkelijker bij de rest wegrijden. Bij de Mini’s vechten ze allemaal op de eerste plaats. Je moet echt flink aan de bak.”

Gilles Herman


Gilles rijdt sinds het begin van dit jaar voor het team van VDK Racing en dat bevalt heel goed. “Het is een heel goed team. In het begin van het seizoen twijfelden we nog een beetje, maar ik wilde graag en zo hebben we toch voor VDK gekozen. Het is een team dat veel gewonnen heeft en altijd goed presteert. De coaches Kenny en Alain helpen me goed en ik voelde me direct thuis binnen het team. Dat verwacht je misschien niet van zo’n succesvol team, maar het is een heel amicaal en warm team. De sfeer is echt heel goed. Ik heb dit jaar veel bijgeleerd en heb me goed kunnen ontwikkelen. We hebben ook drie races in de Euro Series gereden en dat was heel leuk om op zo’n hoog niveau te rijden.”

Gilles Herman wil graag zijn supporters en sponsoren bedanken. Bij familie Caira zag hij voor het eerst een F1-bolide in het echt. “Dat was leuk om te zien. Ik wil later ook naar de autosport en het liefst naar de Formule 1. Ik ben fan van Max Verstappen, een hele goede coureur met een aanvallende rijstijl.”

Gilles Herman wordt ondersteund door de volgende sponsoren:
Paddock Distribution
Eres-Sapoli cleaning products
Wetterse Bandencentrale
Kaayman Engineering
Kantoor Remmerie
VDK Racing

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS