Karting • Belgisch Kampioenschap

Karttalent Victor Ruyts heeft eerste titel al binnen: kampioen BeNeFit League! "Spannend weekend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 mei 2024 02:08

MARIEMBOURG – Tijdens een incidentrijk weekend slaagde Victor Ruyts er zondag in om het podium in het dagklassement te halen tijdens de tweede ronde van het BMC-kampioenschap in de Rotax Max Minimax-klasse. Die race op het snelle uitdagende circuit van Karting des Fagnes telde tevens mee voor de BeNeFit League. Wat bleek: de elfjarige coureur uit Leuven werd kampioen!

victor Ruyts met trotse papa


“Kampioen zijn is leuk”, zei Victor met een bescheiden lach. “Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht. Ik stond er wel goed voor, maar ik vond het een spannend weekend.”

De wisselende omstandigheden op het circuit van Mariembourg hadden namelijk voor listige races gezorgd, zo had Victor aan den lijve ondervonden. “In de kwalificatie was ik dertiende. Ik had slicks op mijn kart en het begon tijdens de kwalificatie te regenen.” Daardoor kwam de piloot van topteam SP Racing tot een ietwat tegenvallende dertiende tijd.

Dat paste niet bij zijn werkelijke snelheid, want Victor heeft dit jaar al meermaals bewezen voor in het veld mee te kunnen strijden. In heat één toonde hij alsnog dat hij een uitstekende snelheid had. “Ik ging van dertien naar vijf. Helaas crashte ik toen. Daarna reed ik nog van vijftien naar zes.”

Goed, de prefinale betekende nieuwe ronde nieuwe kansen. Victor had een goede start op de Zuid-Belgische piste. “Ik reed als vijfde in het topvijfgroepje. Op een gegeven moment werd ik van de baan gebeukt, maar ik bleef vijfde. Ik werd uiteindelijk als vierde geklasseerd doordat een jongen voor me een penalty kreeg.”

Zodoende moest Victor in de finale als vierde starten. De race kende een heftig begin. “Ze crashten voor en achter me”, verduidelijkte de snelle Vlaming. “Daarna ging het goed. Ik ging in de eerste bocht al van vier naar twee. In de eerste ronde heb ik toen ook nog de nummer één ingehaald.”

Gedecideerd racend ging Victor op weg naar de overwinning. En toen maakte hij een foutje. Het kostte hem jammer genoeg twee plaatsen. “Dat was wel balen.” Daarna kon hij het vervolg van de race relatief eenvoudig uitrijden. “Wel heb ik nog wat moeten verdedigen, maar uiteindelijk ben ik toch derde geworden.”

En dat was voor de racebelofte dus genoeg voor de titel in de BeNeFit League. Al was Victor daarvan nog niet doordrongen toen hij over de finish kwam. “Ik had echt geen idee. Wel echt gaaf dat het nog gelukt is kampioen te worden!”

MiniMax Victor Ruyts


Victors volgende race is de tweede ronde van het BNL-kampioenschap. Die race wordt eind mei gehouden, óók op het circuit van Mariembourg. “Het is niet mijn home track maar ik ken de baan nu wel goed. Tijdens de eerste ronde was ik vierde. Nu wil ik winnen!”

Victor Ruyts bedankt zijn papa, mama, opa, de rest van zijn familie, SP Motorsport, zijn mechanieker, zijn teamgenoten en teambaas Stan Pex.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS