Karting • Belgisch Kampioenschap

Karttalent Mateja Radenkovic pakt als rookie nu al zijn eerste overwinning bij de Rotax Max Junioren

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 juni 2022 09:01

MARIEMBOURG – Karter Mateja Radenkovic heeft afgelopen weekeinde opnieuw zijn talent getoond. De twaalfjarige coureur uit Schilde won op het circuit van Mariembourg de tweede ronde van het BMC-kampioenschap in de Rotax Max Junioren-klasse. Voor de rookie gaf het alle reden voor een feestje, want het betekende zijn eerste overwinning van het seizoen.

Mateja Radenkovic

“Daar ben ik heel blij mee”, was de logische reactie van Mateja. “Ik had erop gehoopt in de top drie te eindigen. Natuurlijk wilde ik winnen, maar ik had niet echt verwacht dat dat ook zou lukken.”

Zijn voorbereiding was alvast tiptop geweest. “Twee weken voor de wedstrijd heb ik veel getraind met Tommie van der Struijs – Mateja’s nieuwe teamgenoot bij Bouvin Power. Dat hielp me echt wel omdat hij meer ervaring heeft dan ik.” Zodoende ging hij met zelfvertrouwen het raceweekeinde in.

De eerste trainingssessie werd echter niet wat hij ervan verwacht had. Mateja: “Ik had niet de juiste snelheid, was wat aan het dromen”, bekende hij. Een wake up call voor hem, want de trainingen daarna gingen wél goed. “Ik heb na die eerste training de data bekeken om te zien wat ik goed en fout deed en heb gezien wat ik beter kon doen. Dat lukte. Toen reed ik de eerste tijd.”

Het gaf de talentvolle Antwerpenaar veel vertrouwen voor de kwalificatie. Al werd die op het laatste moment lastiger dan was ingecalculeerd. “Het begon vlak van tevoren te motregenen”, legde Mateja uit. “Daardoor moest ik de banden goed opwarmen. In de laatste twee ronden van de kwalificatie ging ik snel. In de voorlaatste ronde tikte ik een andere rijder aan en ging ik dwars. Ik kon de kart nog op de baan houden en in de laatste ronde heb ik de tweede tijd kunnen neerzetten.”

Razendknap natuurlijk, na zo’n hachelijk moment, en zo stond Mateja op de voorste startrij tijdens de heat. “Die moesten we rijden voorafgaand aan de prefinale. Dat was nieuw. Ik ben tijdens de start buitenomgegaan bij de polesitter en heb daarna tot halverwege de wedstrijd op P1 gereden. Toen was Tommie net een beetje sneller dan ik en won hij de race. Ik werd op 7 hondersten tweede.”

Mateja Radenkovic

In de prefinale mocht hij opnieuw vanaf P2 beginnen. Opnieuw had Mateja een goede start. Hij sloot aan in een treintje vooraan en halverwege de race haalde hij zijn maatje Tommie in. Vanaf dat moment reden de teamgenoten weg van de rest maar deze keer won Mateja de race. “Ik was superblij.”

Tijdens de finale mocht hij dus zowaar van poleposition beginnen. In de eerste meters sloeg hij prompt een gaatje. “Het was net goed genoeg om niet te hoeven verdedigen”, zei Mateja. “Daarna heb ik de hele tijd op P1 gereden en ben ik weggereden. Toen ik over de finish kwam, ging ik helemaal uit mijn dak. Ik dacht: ik kan het! Nu heb ik het vertrouwen, nu vecht ik voor het BMC-kampioenschap.”

Dat hij als één van de jongste deelnemers in de klasse én als rookie bij de Junioren nu al een race heeft gewonnen, belooft wat voor de rest van het seizoen. Mateja is definitief ‘los’ nadat hij een periode had moeten wennen aan de nieuwe, grotere en snellere kart. Vorig jaar reed hij namelijk nog in de Minimax-klasse. De Junioren vindt hij nog leuker. “Het gaat veel sneller dan in de Minimax.”

Voor Mateja was het raceweekeinde in Mariembourg pas zijn vijfde van het seizoen. Daarvoor had hij al de Kick-off van het seizoen gereden, twee BNL-races en twee races in het Euro Trophy-kampioenschap. Hoewel hij in die races nog niet won, gaven die al een duidelijke indicatie van zijn potentie in deze klasse. Tijdens de Euro Trophy was hij erin geslaagd om in de finale van de 28ste naar de 6de plek op te rukken in een sterk, internationaal deelnemersveld. Daarvóór was hij tijdens de BNL Kick-Off aan het begin van het seizoen al heel knap vijfde gekwalificeerd voor zijn eerste Junioren-race ooit en hij reed ook nog de snelste raceronde.

Mateja’s volgende wedstrijd is de tweede ronde van het BNL-kampioenschap die begin juli ook op het circuit van Mariembourg wordt gehouden. Hij keek ernaar uit. “Ik verwacht dat ik top drie kan eindigen. Maar ik hoop natuurlijk eerste te worden!”

Mateja Radenkovic wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
- Bouvin Power
- Brutoba NV
- Autohandel Carrosserie Nijsmans
- Ether-nal

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS