Karting • Belgisch Kampioenschap

Vic van Campenhout toont imponerende snelheid en pakt mooi podium tijdens eerste ronde NK Rotax Max!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 maart 2024 03:02

GENK - Met twee derde plaatsen kende kartpiloot Vic Van Campenhout op zijn Formula K kart zondag een uitstekend begin van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. De twaalfjarige inwoner van Humbeek deed zo flink wat zelfvertrouwen op in het nog prille seizoen.

Vic Van Kampenhout met pa en ma en bokaal


"Ik ben heel blij met deze uitslag, maar ik moet nu ook niet overmoedig worden." Er zijn immers veel goede piloten in deze klasse. "We rijden allemaal met dezelfde motor en uitlaat, het gaat dus echt om de rijskills", zei een tevreden Vic direct na de finale op het circuit van Genk. "Ik had natuurlijk gehoopt op een podiumplaats en dan is het altijd fijn als het ook lukt."

Daar was het jonge racetalent uit het team van SFP-racing van tevoren niet gerust op geweest na zijn derde plaats in de prefinale, zei hij. "Want bij mij is het vaak zo dat als de prefinale goed gaat, de finale niet brengt wat moet en als de prefinale slecht gaat, de finale dan weer succesvol is. Ik heb geen idee waardoor dit komt. Maar nu verliep in elk geval zowel de prefinale als de finale naar wens. Door een lek in de radiator liep de temperatuur in de motor veel te hoog op waardoor ik niet helemaal voluit kon gaan. Jammer, maar dat is ook eigen aan mechanische sport en het volledige plaatje moet kloppen.

Het mocht de pret niet drukken. Vic had het hele weekeinde getoond tot de allersnelsten te behoren. "De kwalificatie ging goed." Ik stond lange tijd tweede, alleen in de laatste ronde werd ik nog achtste. Dat was een beetje een tegenvaller. Ik weet niet hoe het kwam. Misschien omdat ik op het einde geen echte vrije ronde meer had. Kwalificaties zijn moeilijk, het gaat over tienden van een seconde en dan moet alles juist zijn, soms hoort daar ook wat geluk bij met het baanverkeer.

Karttalent Vic van Campenhout


In de prefinale startte de snelle Vlaming vanaf P8. Al in de eerste ronde rukte hij knap op naar P4. Die plek wist hij de rest van de race vast te houden. Uiteindelijk werd het nog beter voor Vic. "Iemand voor me kreeg tijdstraf waardoor ik alsnog derde werd." En in de finale kon ik mijn derde plaats bevestigen."

Daarin had hij zelfs kans op de overwinning. "Mijn start was goed en ik reed naar de eerste plek." Maar toen kwam Vince Vanderhallen sterk opzetten en is me voorbijgegaan. Daarna reed ik lang achter hem, maar het ontbrak me toch aan power en daardoor kwam ook Victor Ruyts me helaas nog voorbijrijden en zat ik achter hem tot de finish."

Hij kon er weinig aan doen. Waterverlies uit de radiator liet de motor veel te warm oplopen waardoor die niet het volle vermogen en de power kon leveren en Vic dus tijd verloor. "Op het eind werd het nog even spannend." Maar de nummer vier zat misschien vijftig meter achter me en mijn derde plaats kwam niet echt in het gedrang. "Als ik zo het hele seizoen verder kan trekken, zou het mooi zijn."

Voor Vic is de kop van het nieuwe seizoen er nu af. Hij komt dit jaar nog uit in het BNL-kampioenschap, het BMC en het EK. Een druk jaar dus. "Als ik de BMC kan winnen, ga ik mooi naar de Grand Finals, toch ieders droom, maar de plaatsen zullen weer duur zijn. Daarnaast is mijn grootste doel om dit seizoen een overwinning te pakken op het EK!"

Vic bedankt zijn ouders, zijn familie, vrienden en fanclub, de organisatoren van het NK voor de leuke races en natuurlijk ook zijn coach en mechanieker Franky Saeys. Hij is uiteindelijk de orkestmeester die alles in goede banen moet leiden. Naast Franky zal ook Kaï Rillaerts Vic dit seizoen begeleiden om zijn rijskills nog verder te verfijnen. "Zijn ervaring moet ik zeker kunnen omzetten in betere resultaten. Ik zit vol ambitie en wil jaar na jaar groeien in mijn kartverhaal."

Vic wordt in zijn race activiteiten ondersteund door het SFP-racing TEAM.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS