Karting • Belgisch Kampioenschap

Topseizoen Glenn Van Parijs: vice-kampioen Porsche Carrera Cup Benelux, kampioen karting in DD2 en ticket voor Grand Finals

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 oktober 2021 06:00

GENK – Met zijn titelprolongatie in de Rotax Max DD2-klasse van het BNL-kampioenschap gaf Glenn Van Parijs zondag zijn toch al zo succesvolle seizoen een vervolg in stijl. Een week eerder was hij namelijk al vicekampioen geworden in de Porsche Carrera Cup Benelux. Door zijn titel in de kart won de 26-jarige piloot uit Hasselt ook nog een ticket voor deelname aan de Grand Finals in Bahrein, het officieuze WK voor Rotax Max-piloten.

Glenn Van Parijs kampioen BNL Rotax Max DD2-klasse

Glenn was op zaterdag al zeker van zijn titel. “En dus heb ik mijn titel geprolongeerd. Dat is mooi”, zei hij zondag kort na de podiumceremonie op het circuit van Genk. “We hadden de snelheid om ook de weekendoverwinning te pakken, maar dat is helaas niet gelukt.”

Op elke titel mag je als piloot trots zijn, maar deze was voor Glenn misschien net ietsje specialer dan die van vorig jaar. Niet alleen omdat het zijn tweede op rij was, maar vooral ook omdat het niveau van de titelstrijd heel hoog was. “We hebben Davide Foré (viervoudig wereldkampioen karten) erbij gehad en toprijders uit heel Europa”, legde Glenn uit. “De BNL trekt sowieso altijd piloten aan van Europees niveau.”

Hoe hij het dan verklaarde in dat geweld toch weer als beste tevoorschijn te komen? “Ik had veel vertrouwen meegenomen vanuit de autosport, die zeker niet gemakkelijk is. Dan stap je veel relaxter in de kart. Ik denk dat dat veel beter werkt, dan dat je wat gefrustreerd instapt.”

Glenn Van Parijs vicekampioen Porsche Carrera Cup Benelux

De combinatie van autosport en karting zorgde de laatste weken voor een enerverende race-ervaring. “Het was een heel gemengde maand. Het was sprint, endurance, sprint, karting”, zei Glenn. “Ik heb vakantie gehad en toen was het racen. Ik ben pas afgestudeerd in Brussel in Business Management en Marketing, dus het was zalig om zo even te genieten.”

Een week eerder had hij in de Porsche Carrera Cup Benelux op het circuit van Hockenheim in Duitsland zijn vicekampioenschap veiliggesteld. “Het was heel close tot de laatste paar rondes”, zei de piloot van NGT Racing. “We hebben een paar jammere punten verloren. Anders was het nog closer geweest. Ik denk dat we tevreden kunnen zijn als vicekampioen.”

Hij vervolgde: “We waren het enige team dat maar één wagen runt. En het dus ook alleen moet uitzoeken. Dat maakt het niet gemakkelijker. Ik kreeg altijd een topauto van het team. De samenwerking was zalig. Ik hoop dat we ook in de toekomst kunnen samenwerken. Vicekampioen is goed. Zeker ook omdat we een paar sabbat-jaren gehad hebben in de cup.”

Glenn Van Parijs vicekampioen Porsche Carrera Cup Benelux

Dat hij dit seizoen zo sterk zou rijden, was aan het begin van het seizoen nog niet evident. “Toen stonden we waar we hoorden te staan omdat we niet de voorbereiding hadden die de meeste mensen hadden gehad. We hebben wel een heel steile lijn omhoog gehad doorheen het hele seizoen. We zijn elk weekend gegroeid. Dat hebben we vorige week laatste zien in Hockenheim. In de laatste ronde waren we veruit het snelst op de baan.”

Dat hij dit seizoen steeds zo sterk voor de dag kwam, heeft te maken met de combinatie van karting en autosport, zo is Glenn overtuigd. “Ik geloof heel erg in die combinatie. Karten is totaal anders dan autosport, maar ik denk dat het een piloot completer kan maken door totaal andere dingen te doen. En die dan ook nog eens opeenvolgend te doen en leren snel te schakelen. Ik denk dat het wedstrijdritme brengt. En karten is een fysieke training en een mentale training.”

Door zijn eindzege in Genk mag hij zich nu dus gaan opmaken voor zijn vijfde (!) deelname aan de Rotax Max Grand Finals die in december in Bahrein worden gehouden. Glenn: “Ik heb er nog nog nooit geracet, dus ik ben heel benieuwd.”

Voor Glenn is het een mooie gelegenheid om ook zijn autosportambities in de winter te verwezenlijken. “Hopelijk kunnen we ook een winterprogramma in die regio rijden, zoals de 24 uur van Dubai en de 12 uur van Abu Dhabi. Dat zijn goede programma’s om in de winter bezig te blijven. Ik hoop dat ik in het huidige team in het kader pas. Anders ga ik rijden in de simulator en in de kart trainen hier op Genk.”

Glenn van Parijs wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door EBTS Pro-Assist, NGT Racing van Marc Maton en Kambukka.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS