Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Zieke Tijmen van der Helm maakt indruk tijdens ELMS-race in Portimão: "Flink gas gegeven"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 oktober 2022 12:01 • Print artikel

PORTIMAO – Tijmen van der Helm heeft zijn debuutseizoen in de European Le Mans Series (ELMS) op indrukwekkende wijze afgesloten. De achttienjarige coureur uit Den Hoorn liet tijdens zijn stint op het circuit De Algarve in Portimão zien dat hij bij de absoluut snelste LMP2-coureurs van het veld hoort. Hij drong aan bij de leider in de race ondanks dat hij misselijk en duizelig was.

Tijmen van der Helm European Le Mans Series (ELMS)

Het uiteindelijke resultaat van zijn team TDS Racing X Vaillante was vierde in de ProAm-klasse. Hoewel dat geen juiste weerspiegeling was van Tijmens prestaties op de baan, kon de rookie in ieder geval meer dan tevreden zijn met zijn eigen optreden op het beroemde Portugese circuit.

“Het ging erg lekker, mijn stint was heel goed”, zei Tijmen, die vanaf P6 (tevens het kwalificatieresultaat) de race mocht starten. “Het begin van de race was even lastig, al pakte ik meteen twee plekken bij de start. Ik reed lekker naar voren en lag al snel op P2.”

Start ELMS circuit De Algarve in Portimão

En dat terwijl hij ziek in de auto zat. “Ik was op het moment van de race al twee, drie dagen ziek. Daardoor werd ik tijdens de wedstrijd aardig licht in mijn hoofd en een beetje misselijk. Een paar rondjes nadat ik achter de leider terecht was gekomen, moest ik me even herpakken.”

“Ik raakte door de misselijkheid en duizeligheid de focus kwijt. Toen ik die had herpakt, kon ik de tijd goed maken die ik door het verlies aan focus was verloren. Ik heb flink gas gegeven voor de laatste paar rondjes van mijn stint en kwam vlak achter de leider terecht.”

Daarna stuurde hij zijn bolide de pits in voor de rijderswissel en kroop zijn teamgenoot Mathias Beche in de LMP2 van TDS. Tijmen: “Na de rijderswissel zaten we binnen een rondje op één. We zetten iedereen van de ProAm-klasse op een anderhalve ronde of meer. Helemaal geweldig. We lagen op een gegeven moment zelfs 22 seconden voor op de nummer twee.”

Jammer genoeg gingen even later de pitstops wat minder goed. “En weer wat later werd Mathias rond getikt en kwam hij in de grindbak terecht. Gelukkig kon hij snel terug op de baan komen. Op dat moment lagen we derde in het ProAm-klassement met vijftig seconden voorsprong op de nummer vier.”

Uiteindelijk nam de amateur-rijder van het team, Philippe Cimadomo, de laatste stint voor zijn rekening en eindigde Tijmens team als vierde in de ProAm-klasse. Niet helemaal het resultaat waarop hij gehoopt had, zeker ook vanwege zijn eigen snelle optreden, maar al met al kon hij met een tevreden gevoel terugblikken op het weekeinde én het seizoen.

Tijmen van der Helm

“Ik ben heel erg tevreden over mijn ontwikkeling als coureur dit jaar. Ik heb ook heel erg tevreden over de laatste twee races, sowieso wel over het seizoen. Ik denk dat we wat deuren opengezet hebben voor volgend jaar, dus dat is goed.”

De 4 uur van Portimão betekende de laatste race van het seizoen voor Tijmen. Na een korte rustperiode zal hij zich gaan voorbereiden op zijn tweede seizoen in een LMP2-auto. “Ik hoop dat we heel veel gaan testen!”

Tijmen van der Helm wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Charlie Works, Trofipack, BICT Groep, Van der Helm Logistics en Van Beelen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS