Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Renger van der Zande: "Ik ben niet iemand die aan wraak denkt of iets dergelijks; helemaal niet" + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 2 februari 2021 06:01 • Print artikel

Renger van der Zande zei dat hij alles had gegeven wat hij kon in zijn laatste stint, tot een lekke band hem uiteindelijk de kans ontnam om voor de derde keer de Rolex 24U van Daytona te winnen. De snelle Nederlander pakte uiteindelijk de vijfde plaats in de dramatische IMSA WeatherTech SportsCar Championship-seizoensopener van afgelopen zondag, na een zwaarbevochten gevecht met de Nr10 Wayne Taylor Racing Acura ARX-05 van Filipe Albuquerque. Het zinderende gevecht eindigde toen de rechterachterband van Van der Zande met nog acht minuten te gaan, kapotging.

RvdZ_1_Nr01_Cadillac_Chip_Ganassi_Racing_Cadillac_DPi_Renger_van_der_Zande front

Zwaar in de aanval
Na de laatste reeks van pitstops werd Albuquerque zwaar aangevallen door Renger van der Zande in zijn Nr01 Chip Ganassi Racing Cadillac DPi-V.R. Albuquerque zag zijn voorsprong van bijna zeven seconden in slechts enkele minuten slinken naar een seconde. "Strategisch gezien heeft heb ik een aantal bewegingen gemaakt die ertoe leidden dat we konden doen wat we deden, namelijk vechten voor de overwinning", vertelde Van der Zande aan Sportscar365. “Door mij door het verkeer heen te werken, heb ik alle risico's van de wereld genomen. Risico’s die ik 22 uur lang niet heb genomen, maar we kwamen nou eenmaal in druk verkeer terecht. En we hadden echt wat problemen met de auto. We hadden te veel onderstuur en er klopte iets niet helemaal, maar we hebben de balans opgeschroefd door de bandenspanning een beetje aan te passen.”

RvdZ_2_Nr01_Cadillac_Chip_Ganassi_Racing_Cadillac_DPi_Pit_Stop_by_night

Grote stappen vooruit
“Die laatste twee stints waren heftig. De auto kwam beetje bij beetje weer tot leven en ik begon een soort kwalificatieronde na kwalificatieronde te rijden, om daarmee het gat te dichten. Vooral in het drukke verkeer kon ik grote stappen vooruit maken. De Acura voor mij was gewoon veel te snel op de rechte stukken, maar we waren iets beter in de bochten. Ik zou zeker een inhaalpoging hebben gedaan als de mogelijkheid zich voordeed. Ik had één kans, maar die werkte helaas niet. Ik wachtte op mijn tweede kans met nog een paar minuten te gaan, maar helaas, een lekke band. Het is zoals het is", aldus een realistische Van der Zande na afloop.

RvdZ_7_Nr01_Cadillac_Chip_Ganassi_Racing_DPi

"Ik wil elke auto voor me verslaan"
Ondanks het jagen op zijn voormalige Wayne Taylor-team, waar hij de voorgaande seizoen reed, stond Van der Zande erop dat hij deze race hetzelfde benaderde als hij dat met elke andere auto zou doen waartegen hij rijdt. "Ik wil elke auto voor me verslaan", zei hij. "Ik voel me gewoon heel erg thuis op de plek waar ik nu ben. Ik denk dat dat het belangrijkste is. Ik ben niet iemand die aan wraak denkt of iets dergelijks; helemaal niet. Ik gaf gewoon alles om de auto voor me te verslaan en dat was toevallig de Nr10 van Wayne Taylor Racing. Ik weet hoe ze werken en hoe ze naar de race kijken, dus daar zou ik zeker een beetje op in kunnen spelen. Dat was een voordeel, mijn kennis die ik over hun benadering al had.”

RvdZ_3_Nr01_Cadillac_Chip_Ganassi_Racing_Cadillac_DPi_DPi_Pit_Stop

“Ze hebben het goed gedaan”
"Het is niet juist om te zeggen dat ik hem zou hebben ingehaald omdat ze de race nu hebben gewonnen. Ze hebben het goed gedaan. Gefeliciteerd. Maar als ik er nog een kans op had gehad, zou ik mijn uiterste best hebben gedaan om hem in te halen." Een feit dat Albuquerque achteraf nog versterkte met de uitspraak: "Hij was sneller dan ik..." Racewinnaar Albuquerque gaf toe dat Van der Zande sneller was dan hijzelf in de slotfase van de race en dat hij "voortdurend in de spiegels keek" te midden van de zwaarbevochten strijd. "We konden allemaal zien dat wij niet de snelste waren", zei Albuquerque. "We gingen aan de leiding, we verdedigden, we pushten zo hard als we konden om hem bij te houden, met één oog op de weg en één oog op de spiegels..."

RvdZ_4_Nr01_Cadillac_Chip_Ganassi_Racing_Cadillac_DPi_DPi_Pit_Stop_tyre_change

“Het was een geweldige race”
"Uiteindelijk kwam Renger weer in mijn slipstream terecht en ik dacht: “Hij moet problemen krijgen met zijn banden. Ik heb daaraan steeds gedacht, vandaar mijn terughoudende rijstijl. Ja, Renger duwde me op, hij wilde de inhaalpoging maar al te graag afmaken. Ik zag hoe hard hij door de Bus Stop reed. Ik denk dat iedereen het heeft gezien, maar ja, dat is Renger. Een geweldige coureur. Heel snel en hij wilde deze kans niet onbenut laten. Dus…, de felicitaties aan hen en aan iedereen, want het was een geweldige race!"

RvdZ_5_Nr01_Cadillac_Chip_Ganassi_Racing pit stop

RvdZ_6_Nr01_Cadillac_Chip_Ganassi_Racing_Cadillac_DPi_Renger_van_der_Zande track

RvdZ_8_Nr01_Cadillac_Chip_Ganassi_Racing_Cadillac_DPi_Renger_van_der_Zande_sunsetBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS