Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Ontwikkeling Toyota-hypercar geraakt door coronavirus: "Niet het hoge niveau van efficiŽntie"

Uitgegeven door Wim Boekel • 28 maart 2020 12:47 • Print artikel

De wereld is hard geraakt door het coronavirus. Dat geldt ook voor de sportwereld en de 24 uur van Le Mans is inmiddels uitgesteld tot eind september. Deelnemer Toyota is in voorbereiding op die race, maar houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van een nieuwe auto voor de Le Mans Hypercar-klasse. De tijdsdruk op de ontwikkeling van de auto is volgens directeur Rob Leupen groot en de vraag is of deadlines gehaald worden.

Toyota hypercar 1

"De impact is groot", zegt Leupen tegenover Sportscar365 wanneer hem gevraagd wordt naar het effect van de pandemie. "Als we de rollout van onze kant kunnen vertragen, winnen we tijd, maar het probleem is dat wanneer we geen materialen krijgen, we niet het hoge niveau van efficiŽntie halen. We weten niet wanneer we de versnellingsbak krijgen om de monocoque af te ronden. Het coronavirus raakt alle facetten en het verlicht de druk niet. Op dit moment voelen we extra tijdsdruk, tenzij de start van het seizoen verplaatst worden. In potentie is dat mogelijk, omdat Le Mans eind september plaatsvindt."

"Met de 24 uur van Le Mans in september is de kans nihil dat we met de nieuwe regels gaan starten in september in Silverstone", zegt Leupen. "Verschuivingen hebben overal invloed op. Dit is echt een groot nadeel, omdat we niet verder kunnen plannen dan een paar dagen vooruit."

Toyota hypercar 2

Het LMH-programma (Le Mans Hypercar) van Toyota staat al onder enorme tijdsdruk, omdat de regels afgelopen juni nog niet definitief waren. "We zijn laat en het wordt alleen maar later", aldus de Nederlander. Wat betreft de motor worden er vanuit Japan echter geen problemen verwacht en volgens Leupen levert dat mogelijk een voordeel op. Japan is immers nog niet zo geraakt door het coronavirus als Europa. In Keulen is de faciliteit nog open en de helft van het personeel werkt op afstand door de quarantaines en reisbeperkingen. Binnen het bedrijf zijn er ook nog geen gevallen van corona.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS