Karting • Belgisch Kampioenschap

Mateja Radenkovic kent subliem weekeinde in BNL en wint overtuigend ticket voor Le Mans

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 juli 2021 01:12

MARIEMBOURG – Met een reeks sublieme prestaties liet karter Mateja Radenkovic afgelopen weekeinde zien opnieuw een forse sprong in zijn ontwikkeling te hebben gemaakt. De elfjarige piloot uit het Belgische Schilde won de tweede ronde van het BNL-kampioenschap in de Rotax Max Minimax-klasse. Daarmee stelde hij zijn deelname aan de prestigieuze International Trophy in Le Mans veilig. Trots stond de snelle karter met bokaal en felbegeerd ticket op het podium.

Mateja Radenkovic wint BNL Mariembourg

“Ik ben heel blij”, was de logische reactie van Mateja op het circuit van Mariembourg in Zuid-België. “Dit weekend was echt heel goed. Ik ben drie keer eerste geworden en één keer tweede. En ik heb een ticket voor Le Mans gewonnen.” Een topresultaat dat hem zelf toch wel enigszins verbaasd had. “Ik had wel verwacht in de top drie te kunnen eindigen, want het gaat goed en ik ken deze baan heel goed.”

De enige race die Mateja afgelopen weekeinde niet won, was de prefinale op zondag. Daarin werd hij tweede op een natte baan. “Ik vond het wel een beetje spijtig dat het regende, maar ik reed nog goed. Ik vind rijden in de regen een klein beetje lastig, maar het is ook leuk om terug het rijden in de regen door te krijgen.”

Dat was hem dus wonderwel afgegaan. Want tweede is natuurlijk nog steeds een magnifiek resultaat. Hoewel het daarna in de finale niet meer regende, was de baan nog steeds half nat en dat betekende opnieuw een listige race. Toch won Mateja op knappe wijze. Daarmee bracht het talent van topteam Bouvin Power zijn totaal aantal overwinningen op drie. Het betekende dat de eindzege hem dat weekeinde niet meer kon ontgaan.

Die goede prestatie past in een opmars die in 2019 al begon. Dat jaar eindigde hij in zijn eerste seizoen als derde in het Belgisch kampioenschap en werd hij eerste rookie in de Micromax-klasse. Vorig jaar eindigde hij als tweede in het BNL-kampioenschap in de Minimax-klasse en dit seizoen is hij goed op weg getuige zijn eerste plaats.

Hoe hij erin slaagt zo sterk te rijden? “Doorzetten, nooit opgeven”, klonk het resoluut. “Je weet nooit wat er kan gebeuren. En ik train één of twee keer per week.” En dat allemaal omdat zijn moeder hem voor zijn zesde verjaardag een keer liet karten op een indoorkartbaan in Antwerpen. Mateja: “Ik vond het zo leuk en ik was snel. Ik zei: mama, mag ik misschien nog eens gaan karten, want ik vind dat wel leuk.”

Daarna reed hij twee jaar indoor. “Het ging me vooral om de snelheid, het vrienden maken en het rijden met je teamgenoten. Dat vind ik echt heel leuk aan het karten.” Toen hij acht was ging hij op buitenbanen wedstrijden rijden. “Ik was toen nog wel een beetje verlegen tegenover mijn mechanieker, maar voor de rest was alles goed.”

Dit jaar reed Mateja al enkele WSK-wedstrijden in Italië en verder rijdt hij nog het BNL-kampioenschap. Daarin hoopt hij uiteindelijk een ticket voor de Rotax Max Grand Finals te winnen, het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-rijders. Mede dankzij zijn overwinning van zondag ligt hij daarvoor alvast goed op koers.

Mateja Radenkovic

Dat andere ticket, voor deelname aan de Rotax Max Challenge International Trophy, heeft hij dus al binnen. Die wordt eind deze maand in Le mans gehouden. Het wordt voor Mateja zijn tweede deelname aan het jaarlijkse evenement. Eerder reed hij er in 2019 toen hij nog uitkwam in de Micromax-klasse. “Toen ben ik in de finale uitgevallen. Ik vind het echt een heel leuke race, vind het echt schitterend. Voor mij is er geen leukere race.”

Mateja bedankt zijn mama, papa, broer en zus. Hij zoekt nog sponsors. Mensen en bedrijven die hem willen steunen op zijn weg naar de top kunnen voor meer informatie bellen met +32-477-584-974 of e-mailen naar [email protected].

Mateja Radenkovic wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Bouvin Power, Autohandel Carosserie Nijsmans en Btutoba NV.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS