Karting • Belgisch Kampioenschap

Karter Gilles Herman heeft na drie raceweekends nog steeds een perfecte score: weer dagzege

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 april 2021 08:45

MARIEMBOURG – Na de winst in de eerste ronde van het IAME Benelux-kampioenschap in maart, won karter Gilles Herman zondag ook de tweede ronde. Als het achtjarige talent uit Zulte inmiddels één ding heeft duidelijk gemaakt is het wel dat hij één van de voornaamste kanshebbers is op de titel in de Mini Parilla Rookie-klasse. Het was voor hem bovendien de derde dagzege op rij dit seizoen.

Gilles Herman

“Ik ben heel blij”, was de logische reactie van Gilles na de prijsuitreiking. “Ik had niet verwacht te kunnen winnen vandaag. Met de kwalificatie ging het niet zo goed. De kart schoof veel van achter aan het eind van de bochten. Ik was achtste. Ik had wel beter verwacht.”

Maar tijdens de eerste heat bewees hij dat hij wel degelijk de juiste snelheid had om te kunnen meedoen om de overwinning. De snelle Vlaming, uitkomend voor het topteam van Euro Karting, werd tweede in de eerste heat. “Ja, die ging goed. Ik ben van de achtste plaats naar de tweede plaats gereden. Daarna viel ik terug naar de vijfde plek, en dan ben ik terug naar P2 gereden.”

De tweede heat ging helaas ietsje minder. “Na de start ben ik bij het uitkomen van de eerste bocht van de baan geraakt en naar de zestiende plaats teruggevallen.” Maar Gilles wist niet van opgeven. Hij slaagde erin de ene na de andere rijder in te halen. “Ik ben toen teruggekomen naar de zesde plaats.”

Hij had daarmee de schade flink beperkt, want de twee resultaten in de heats bepalen de startplek voor de finale. Dat betekende dat hij in de finale op de vijfde plaats mocht starten. Daarin had hij al snel de nummer vier te pakken en even later kwam hij vlak achter de nummer twee en drie te rijden.

“Die heb ik in één keer gepasseerd, ik had ze uitgeremd”, legde Gilles uit. “Ik kwam erbij en toen ben ik er gewoon voorbijgegaan. Dat was een heel fijn gevoel. Ik was niet bang dat ze me terug zouden pakken.”

Gilles Herman

Even later gebeurde er een crash en de race moest worden stilgelegd. Daardoor schoof het deelnemersveld in elkaar. Na de herstart kon Gilles op jacht naar de koppositie en die greep hij ook nog eens. “Op het rechte stuk heb ik de nummer één vanuit de slipstream gepakt. Dat was een ronde na de herstart.”

Gilles moest daarna nog een aantal ronden tot de finish. Dat hij aan kop reed, was niet echt gemakkelijk, maar toch kon hij elke ronde iets weglopen. “Ik wou natuurlijk niet dat andere jongens mij terug voorbijgingen. Ze hebben dat gelukkig niet gedaan en ik ben eerste geëindigd.”

Voor Gilles is het maar liefst zijn derde overwinning op rij. Behalve de eerste ronde van het Benelux-kampioenschap won hij eerder namelijk ook al de eerste ronde van de GK4 Kart Series. “Het rijden gaat wel fijn”, was hij daarover bescheiden.

Hopelijk gaat het bij zijn volgende race al net zo goed. Dat is de derde ronde van het Benelux-kampioenschap die eind juni wordt gehouden op het circuit van Spa-Francorchamps. “Ik heb daar nog nooit gereden. We gaan er nog trainen. De chicane is er belangrijk. Ik denk wel dat het leuk is.”

Gilles bedankt zijn ouders, Euro Karting, Kaayman Engineering Service (Kaayman.be) en de Wetterse Bandencentrale.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS