Karting • Belgisch Kampioenschap

Glenn Van Parijs is meedogenloos bij terugkeer in de kart, mooie strijd met Bas Lammers: "Hier wordt ook hard geracet"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 augustus 2020 03:16

GENK – Hij kwam, zag en overwon. Autocoureur Glenn Van Parijs bewees afgelopen weekeinde in Genk dat hij nog altijd een karter van formaat is. De 25-jarige inwoner van Hasselt won na zijn zege in de BNL Kick-off 2.0, nu ook overtuigend het totaalklassement in de Rotax Max DD2-klasse tijdens de eerste ronde van de BNL Karting Series. Daarbij had hij onder andere mooie gevechten met oud-Europees en wereldkampioen Bas Lammers.

Glenn Van Parijs

Vanzelfsprekend was Glenn zeer te spreken over zijn prestatie op zijn thuisbaan. Voor hem was zijn deelname in Genk een soort extraatje tussen zijn autoraces door. “Ik doe dit voor mijn conditie”, zei hij. “En voor de fun. Het is meer vrienden onder elkaar. Het is iets losser dan in de autosport.”

Het is overigens zeker niet onlogisch om af en toe te karten. Zo rijdt Glenn regelmatig in een potente KZ-schakelkart – de koningsklasse in het internationale karten – als training voor de autosport. Waarom hij dan voor de DD2 – eveneens een schakelkart – heeft gekozen om te racen? “Ik heb DD2 een paar keer geprobeerd. Het lag me echt goed. We hebben er een paar races in gedaan en dat ging goed.”

“Ik heb ook een snelle teamgenoot die DD2 rijdt, Xander Przybylak. En Ik ben close met Birger Bouvin van Bouvin Power. Hij is gespecialiseerd in Rotax-motoren. Het niveau is nog altijd hoog. Oké, het is dan niet de koningsklasse, maar hier wordt ook hard geracet en ik heb altijd Rotax gedaan.”

Dat de klasse aansprekend is, blijkt ook wel uit de deelname van oud-wereldkampioen KZ Bas Lammers. Glenn: “Hij geeft echt serieus gas. Ik heb echt moeten knokken om hem voor te blijven dit weekend. En de kampioen van vorig jaar, mijn teamgenoot Xander, rijdt ook mee. We hebben een mooi vol veld. Het is ook een leuke kart om mee te rijden.”

Glenn Van Parijs

Voor Glenn is het evenwel de autosport waarop hij zich focust. “Altijd doen wat ge graag doet, zeggen ze. Dat ga ik proberen te blijven doen.” Zijn programma voor dit seizoen bestaat voorlopig uit de 24 uur van Zolder en de Porsche Cup in de Belcar-competitie. “Verder heb ik afgelopen donderdag getest in een Norma, een high downforce-auto, en dat was leuk.”

“Als er daarin nog mogelijkheden komen, ga ik daarin nog een paar races doen. Waar ik kan instappen, ga ik dat zeker doen. Maar het is een speciaal jaar voor iedereen. We moeten kijken wat er mogelijk is. Ik heb nu meer de supportrol dan de hoofdrol. Zeker in de Porsche. Dat lukt goed. Mijn co-piloot Michael Cool maakt mooie stappen vooruit. We zijn samen veel op de simulator bezig.”

Voor Glenn is dit zijn vierde jaar in de autosport. De ervaring die de vierdejaars student Business Management daarin heeft opgedaan kan hij toepassen in het karten. “Data bekijken, de kart aanvoelen, meedenken over wat er nu eigenlijk gebeurt. Daar kan ik mezelf en hopelijk ook mijn teamgenoten mee helpen.”

Gevraagd naar welke van de twee disciplines hij mooier vindt, karten of autosport, moest hij even nadenken. Om uiteindelijk autosport te noemen. “Je hebt daar ook het publiek erbij. Het is nog wat professioneler. Maar als ik hiernaartoe kom, betrap ik me erop dat ik ook wil winnen.”

Glenn Van Parijs wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Bouvin Power en EBTS Pro Assist.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS