Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Een recordaantal van meer dan 72.000 toeschouwers werd in Spa getrakteerd op MissionH24!

Uitgegeven door Peter Vader • 3 mei 2023 16:19

Spa-Francorchamps was vorige week (27-29 april) de locatie voor ronde 3 van het FIA WEC 2023. MissionH24 - het programma dat is geïnitieerd door de Automobile Club de l'Ouest (ACO) en GreenGT om een waterstofklasse naar de 24 uur van Le Mans te brengen - werd uitgenodigd door de raceorganisatoren en het management van het circuit. Een druk programma omvatte presentaties van het project en de technologie in het racedorp en een demonstratie op het circuit van het LMPH2G elektrische-waterstofprototype, bestuurd door Pierre Fillon, ACO-president en medevoorzitter van MissionH24, met Amaury Bertholomé, CEO van het Circuit de Spa Francorchamps, naast hem. Een recordaantal van meer dan 72.000 toeschouwers werd getrakteerd op een vooruitblik op het emissievrije racen van morgen.

Mission_24H_at_Spa_foto_Paul_Davidson
Mission 24H at Spa, foto Paul Davidson

MissionH24 en Spa-Francorchamps hebben afgelopen weekend een nieuw hoofdstuk aan hun verhaal toegevoegd. Het programma dat is ontworpen om het gebruik van waterstof in endurance te promoten, werd officieel gelanceerd in 2018 op dit iconische circuit tijdens een ronde van de European Le Mans Series. Vijf jaar later was MissionH24 terug op de locatie waar dit keer de derde ronde van het FIA World Endurance Championship (WEC) plaatsvond, de repetitie voor de 24 uur van Le Mans op 10 en 11 juni.

Duizenden toeschouwers stroomden naar het racedorp om het H24-prototype op elektrische waterstof te zien, dat deelnam aan vier ronden van de Michelin Le Mans Cup 2022. Het werd getoond naast het mobiele waterstoftankstation van TotalEnergies en een leuke leerruimte waar motorsportfans en scholieren de voordelen van waterstof voor koolstofvrij racen en mobiliteit konden ontdekken. Georges Gilkinet, vicepremier van België en federaal minister van Mobiliteit, was aanwezig bij de start van de zes uur durende race, maar nam de tijd om een aantal vragen over het waterstofprogramma te stellen aan Stéphane Richelmi, een van de officiële coureurs van het H24Racing-team.

Mission24H_at_Spa

Ondertussen legde de LMPH2G, MissionH24's eerste laboratoriumprototype, op zaterdagochtend twee ronden op het circuit af met Pierre Fillon aan het stuur en Amaury Bertholomé op de passagiersstoel. De lastige weersomstandigheden vroegen om precisie en voorzorg bij het hanteren van de innovatieve machine. Voor de twee vertegenwoordigers was de ervaring een getuigenis van het onderzoek dat door hun respectieve entiteiten was gedaan om te werken aan emissievrij racen. “Sport heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld in mobiliteit”, zegt Bertholomé. “Deze elektrische waterstofauto bewijst ook dat het onderzoek zijn vruchten afwerpt.”

De demonstratie liet velen in het bumperpubliek kennismaken met het concept van emissievrij racen of in ieder geval met het kenmerkende geluid dat wordt gegenereerd door het elektrische waterstofprototype dat niets schadelijker afgeeft dan water.

FIA WEC-hoofd Frédéric Lequien was een van de getuigen van de demo, samen met Yoshihiro Nakata, President van Toyota Europe, en drievoudig winnaar van de 24 Uur van Le Mans Kazuki Nakajima.Event_logo_WEC_6_hours_of_Spa

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS