Karting • Belgisch Kampioenschap

24u Karting van Francorchamps: de editie 2020 komt al in het zicht

Uitgegeven door Aliza Kaligis • 18 juli 2020 01:34

Sinds de herlancering in 2013 zijn de 24 Uren Karting van Francorchamps dé niet te missen afspraak geworden van de vrijetijds-competitiekarting! Op 5 en 6 september worden opnieuw 300 rijders, verdeeld over een zestigtal karts, verwacht voor deze etmaalrace die meer dan ooit een zeer bijzondere sfeer zal kennen.

24u Karting van Francorchamps: de editie 2020 komt al in het zicht

Toen hij op het einde van 2019 de datum van 5 en 6 september koos voor de 2020 uitgave van de 24 Uren Karting van Francorchamps, had Patrick Van Billoen nooit het scenario kunnen dromen dat zich aan de horizon zou aftekenen. Eén week na de Belgische Grote Prijs Formule 1, gehouden achter gesloten deuren, is de grote klassieker van de vrijetijds-kartcompetitie de eerste 24-uurswedstrijd die dit jaar op Belgische bodem wordt gehouden!

“Massa evenementen zijn nog verboden tot het einde van augustus en zo zouden wij het eerste evenement met publiek worden dat op het circuit van Spa-Francorchamps wordt gehouden”, laat de baas van One Day Karting geamuseerd opmerken. “Wij zijn uiteraard zeer blij dat wij onze oorspronkelijke datum konden behouden en we duimen nu dat de situatie tegen het eerste weekend van september goed en wel gestabiliseerd zal zijn. Van onze kant staan wij klaar om de nodige aanpassingen te maken aan onze organisatie om de veiligheid van eenieder te garanderen.”

Een ding is zeker, de 24 Uren Karting van Francorchamps behouden hun aantrekkingskracht! “Ondanks de crisis bevestigden bijna alle ingeschrevenen hun aanwezigheid”, legt Patrick uit. “Er zijn maar enkele buitenlandse ploegen die, omdat ze moeilijkheden vrezen bij hun verplaatsingen, verkozen om hun deelname uit te stellen tot 2021. Maar het enthousiasme langs Belgische zijde is er zeker niet op verminderd. Gezien de interesse in de luttele overblijvende plaatsen, zouden wij moeten uitkomen op een totaal van 60 karts op de startgrid!”

Wat Patrick Van Billoen bijzonder blij maakt is het succes van de catégorie Rookie. “Wij hebben uiteraard onze trouwe teams, die zich hebben gespecialiseerd in dit soort van wedstrijden”, vervolgt de CEO van deze dubbele ronde rond de klok. “Maar we voelden ook aan dat we een manier moesten vinden om de debutanten beter te integreren. Vandaar dus de oprichting van een categorie Rookie. En, tot onze grote verrassing, kregen we een vijftiental teams, een kwart van het startveld, die in deze klasse deelnemen! Een ander punt van tevredenheid is de zeer sterke stijging van het aantal Nederlandstalige deelnemers. Dat is een bewijs dat onze wedstrijd een groeiende reputatie kent, ook in het noorden van het land.”

24u Karting van Francorchamps: de editie 2020 komt al in het zicht

Twee Test-Days half augustus, de start om 15u00 op 5 september
Om aan de teams toe te laten de 24 Uren in de beste omstandigheden voor te bereiden, of om aan de debutanten toe te laten om al kennis te maken met het gegeven, blijft One Day Karting trouw aan hun goede gewoonte om twee testdagen te organiseren. Die zijn er op 15 en 16 augustus. Concreet zullen er vijf Bizz Twin karts (met twee motoren) ter beschikking staan voor testritten. Het is misschien de ideale gelegenheid voor de teams die nog niet volledig zijn om nieuwe rijders te testen. Toch even opmerken dat de organisatie contacten kan leggen tussen de formaties die nog rijders zoeken en de kandidaten die nog geen team vonden. Het succes van deze Test-Days is compleet want op de dag van vandaag, staat de hele planning al vol. Maar One Day zet daarentegen nog een bijkomende vrije testsessie van 55 minuten op poten op vrijdag 4 september om 18u00. Deze sessie zal openstaan voor rijders en teams die in orde zijn met de inschrijvingen. De sessie zal 100 euro kosten.

Het is eveneens in het weekend van 15 en 16 augustus dat de neuspanelen, bedoeld voor gebruik gedurende de hele wedstrijd, zullen geleverd worden aan de teams. Zoals gewoonlijk kan dit onderdeel, dat exclusief is voor elk team, gedecoreerd worden door de deelnemers. De enige verplichting is dat het wedstrijdnummer goed leesbaar is. De laatste paar jaren zagen we enkele artiesten die wel bijzonder geslaagde meesterwerkjes presenteerden. Nogmaals, er zal na deze 24-uursrace een speciale prijs worden uitgereikt voor de mooiste decoratie!

Zaterdag 5 september is dan D-Day. Het programma zal redelijk vol zitten met een uur aan vrije trainingen, dan de kwalificatietrainingen in drie delen. Er zal een eliminatie zijn van de minst snelle teams om zo 25 teams over te houden voor de Q2. De pole positie tenslotte, telkens toch een eer om te halen, zal over één gechronometreerde ronde gespeeld worden tussen de 10 overblijvende teams in Q3.

De start van deze editie 2020 van de 24 Uren Karting van Francorchamps zal gegeven worden op zaterdag 5 september om 15 uur, voor een etmaalrace die meer dan ooit in het teken zal staan van het plezier, de fair-play en de gezelligheid. De afspraak is genoteerd!

24u Karting van Francorchamps: de editie 2020 komt al in het zicht

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS