Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Zieke Tijmen van der Helm toont opnieuw zijn raceskills in ELMS: "Leukste race van het jaar"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 oktober 2022 09:01

SPA-FRANCORCHAMPS – Met de vijfde plek tijdens de voorlaatste race van de European Le Mans Series (ELMS) kreeg hij niet helemaal het gewenste resultaat, maar tijdens de race op het F1-circuit van Spa-Francorchamps liet een zieke Tijmen van der Helm zien dat hij tot de beste LMP2-coureurs van het veld behoort. De achttienjarige beroepscoureur uit Den Hoorn stuurde de bolide van zijn team TDS Racing X Vaillante in zijn stint knap van de tiende naar de vierde plek.

European Le Mans Series (ELMS)

“Ik had vanaf woensdag al last van een opgezwollen keel, was verkouden. Maar dat merk je niet zo als je in een stuiterende auto zit”, zei Tijmen over de race op de fameuze piste in de Belgische Ardennen. Zijn fysieke ongemak leek hem ook weinig te deren, gezien zijn optreden op de baan.

Tot ver in de race leek het er nog op dat Tijmen en zijn teamgenoten Mathias Beche en Philippe Cimadomo een podiumplaats zou gaan pakken. “Met nog een uur te gaan lagen we tweede in de LMP2-klasse en eerste in de ProAm-klasse (in Tijmens team is Cimadomo amateur-rijder). Op de ProAms hadden we bijna een ronde voorsprong, ruim anderhalve minuut.”

“Maar toen kregen we een drive through penalty vanwege een touché met een andere auto. En toen Philippe de auto abusievelijk stilzette bij de pitbox, in plaats van dat hij alleen langzaam door de pitstraat reed, ging het allemaal heel snel.”

Zo verloor het team zijn tweede plaats en kwam uiteindelijk dus als vijfde over de finish. Dat was natuurlijk niet helemaal het gewenste resultaat. Maar Tijmen kon tevreden terugblikken op zijn eigen prestaties in Spa, waar het weer ook zondag voor een listige race zorgde.

“De baan was halfnat toen ik moest starten”, zei de snelle Zuid-Hollander, die van P10 was gestart. “De laatste keer dat ik in deze auto in de regen had gereden, was op Daytona aan het begin van het seizoen, dus dat was wel even wennen. Ik vind dit soort omstandigheden wel leuk. Dan kun je het verschil maken.”

“Vind het veel leuker dan dat de gaten tussen de auto’s de hele tijd hetzelfde blijven. Het ging in de eerste rondjes meteen best wel goed. We hadden een goede pace te pakken. Ik heb wat gaatjes dichtgereden en de auto naar de vierde plek gereden.”

“Tijdens de pitstop voor de rijderswissel verloren we een plaats, dat was een beetje jammer, maar dat hoort erbij. Daarna heeft Mathias het gat met de rest verder dichtgereden. De race verliep heel goed. Het leek er lang op dat we met twee vingers in de neus naar de podiumplaatsen zouden rijden.”

Tijmen van der Helm European Le Mans Series (ELMS)

Dat was een meevaller, want tot de race had Tijmens team geworsteld met het vinden van de juiste set-up van de auto. “Tijdens de race was die prima. Het was wat dat betreft uiteindelijk gewoon een goed weekend. Ik vond het de leukste race van het jaar. Lekker veel actie.”

Hoewel het resultaat dus niet helemaal bevredigend was, kon hij blij zijn met zijn eigen optreden. Sowieso is hij bezig aan een goed seizoen. En dat is goed voor zijn toekomst in deze competitieve en prestigieuze klasse. “Ik heb heel veel geleerd. Mijn stints gaan goed. Dat zien andere teams ook.”

Nu staat hem nog één race te wachten, op 16 oktober op het circuit van Portimão. “Eens kijken of we dan wel het podium kunnen halen. Dat zou wel lekker zijn!”

Tijmen van der Helm wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Charlie Works, Trofipack, BICT Groep, Van der Helm Logistics en Van Beelen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS