Formule 1

Le professeur zou het beslist hebben goedgekeurd: Carlos Sainz imiteert Alain Prost in Singapore

Uitgegeven door Peter Vader • 18 september 2023 17:02

Carlos Sainz heeft het boek van Alain Prost overgenomen door zondag tijdens de Grand Prix van Singapore een les te geven in slim racen die de grote ‘professor’ van de Formule 1 waardig is. De Ferrari-coureur deed zijn bijnaam ‘Smooth Operator’ eer aan door de race vanaf pole position te besturen en in te zien dat langzamer rijden soms een veiliger route naar succes is – vooral op een circuit waar inhalen moeilijk is. De viervoudig F1-wereldkampioen van Frankrijk, Prost, die zijn bijnaam als ‘Le professeur’ (hoogleraar) verdiende vanwege de soepele en cerebrale manier waarop hij een race las, zou het hebben goedgekeurd.

Ferrari F1 Carloz Sainz Singapore winnaar 2023 champagnedouche
Carlos Sainz viert zijn GP Singapore overwinning met een champagnedouche

Peloton binnen bereik houden
De Spanjaard had in de beginfase kunnen proberen weg te rijden van het peloton, maar safety car's zijn altijd een kenmerk van het Marina Bay-circuit. Hun inzet kan een race op zijn kop zetten, en dus hield hij alles onder controle. Sainz reed opzettelijk langzamer dan hij had kunnen doen, waardoor hij het peloton binnen bereik en te dichtbij hield om een strategische pitstop te laten werken. Toen na zijn pitstop in de 20e ronde de safety car naar buiten kwam, wist hij het tempo zo te houden dat de harde banden het hele traject konden afleggen.

Langzamer rijden
Nadat Mercedes met nog 18 ronden te gaan een pitstop had gemaakt voor nieuwe mediums tijdens een virtuele safety car en daarmee een plek in de top drie binnen hengelde, zag Sainz een andere manier om de overwinning te behalen zonder sneller te gaan. Hij ging langzamer rijden om de als tweede geplaatste Lando Norris binnen het DRS-bereik (drag reduction) te houden, waardoor hij zijn voormalige McLaren-teamgenoot met zijn slipstream hielp zich te verdedigen tegen George Russell van Mercedes, terwijl hij daarmee ook tijd won.

Ze hielpen elkaar een handje
“Dit is een soort strategie die je altijd in je achterhoofd houdt op circuits als Singapore, waar het op een gegeven moment van pas kan komen”, zei hij na afloop al grappend. “Door hem DRS te geven, redde ik zijn P2, en doordat hij mijn DRS kreeg en net zo goed verdedigde als tegen Russell, hielp hij mij om P1 te behalen”, legde hij uit in een bericht van GrandPrix247.

Ferrari F1 Carloz Sainz Singapore winnaar 2023 Carlando
Carlos Sainz en Lando Norris: "Carlando!" Foto: McLaren


Ferrari F1 Carloz Sainz Singapore winnaar 2023 track

Ferrari F1 Carloz Sainz Singapore winnaar 2023 als winnaar over de eindstreep

Ferrari F1 Carloz Sainz Singapore winnaar 2023 vonkenregen







Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS