Formule 1

Formule 1: reactie op actie en rechtszaak op rechtszaak...

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 mei 2024 10:10

De bittere breuk tussen Günther Steiner en Haas duurt voort, nu het Amerikaanse bedrijf de voormalige teambaas voor de rechter daagt. Onlangs kwam naar buiten dat Steiner het Haas-team voor de rechter heeft gedaagd in North Carolina vanwege het niet betalen van commissies waarop hij recht meent te hebben. Het antwoord van Haas was om zelf een rechtszaak te beginnen tegen de voormalige teambaas.

Günther Steiner Haas F1


Steiner, die teambaas was van het gelijknamige team van Gene Haas tussen zijn komst naar de F1 in 2016 en december 2023, ging in de winter weg ijb het Amerikaanse team omdat de twee partijen ervoor kozen niet verder samen te werken. Dit kwam door een fundamenteel meningsverschil over de richting die het team op zou moeten gaan, waarbij Steiner werd vervangen door Ayao Komatsu in de rol van teambaas.

Steiner maakte niet alleen duidelijk dat hij en Haas het oneens waren over hoe het team verder moest, maar gaf ook geen negatief commentaar op zijn ervaring met de vervanging of de jaren dat hij met het team had gewerkt. Maanden later kwam echter naar buiten dat Steiner Haas voor de rechter heeft gedaagd voor geld dat hij volgens hem nog tegoed heeft, hoewel de exacte bedragen niet bekend zijn.

Slechts een paar dagen nadat dit bekend was geworden, werd de scheiding nog heftiger toen Haas reageerde door een claim in te dienen in Californië over een handelsmerkkwestie met betrekking tot zijn boek "Surviving to Drive". De klacht werd op 3 mei ingediend tegen Steiner en Ten Speed Press, de uitgever van zijn boek. De zaak is aangespannen in het Central District van Californië.

Haas beweert dat Steiner en Ten Speed Press de handelsmerken van Haas Automation en de trade dress van Haas Automation onrechtmatig hebben gebruikt. Bovendien zouden ze het zonder toestemming hebben weergegeven voor persoonlijk gewin en ongeoorloofd winstbejag.

Vertegenwoordigd door advocaat Marina Lang, stelt Haas dat ‘Steiner in 2023, zonder toestemming of toestemming van Haas Automation, een publicatie heeft geschreven, op de markt heeft gebracht, heeft gepromoot, heeft verkocht, heeft gedistribueerd en heeft geprofiteerd van een publicatie met de titel “Survive to Drive”, waarin de Haas Automation-handelsmerken en de Haas Automation-handelskleding onrechtmatig zijn gebruikt en weergegeven, en nog steeds worden gebruikt en weergegeven voor persoonlijk financieel gewin en ongeoorloofde winst van Steiner’.

‘Haas Automation heeft nooit toestemming gegeven voor het gebruik door Steiner van de Haas Automation-handelsmerken of de Haas Automation-handelskleding op het betreffen de product.’

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS