Karting • Belgisch Kampioenschap

Karter Wout Anthonissen verbaast zichzelf met podiumplaats: “Dit had ik echt niet verwacht”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 juni 2019 17:21 • Print artikel

KERPEN – Wout Anthonissen rijdt pas sinds dit jaar wedstrijden, groot was dan ook zijn verbazing toen hij een podiumplaats had in het dagklassement van de derde ronde van het Belgisch kampioenschap BMC. De veertienjarige karter uit Waarschoot in België denderde in de DD2-klasse erg knap naar de derde plaats in zowel de prefinale als de finale, goed voor de derde plaats in het dagklassement.

Wout Anthonissen podium DD2 in Kerpen

“Mijn eerste podiumplaats, die had ik echt niet verwacht”, zei Wout, die uitkomt voor het topteam van Schepers Racing, met verbazing in zijn stem. “Vorig weekend heb ik voor het eerst getraind op dit parcours en toen ging het nog niet echt goed. Dit weekend ging eigenlijk ook niet. Maar nadat we andere banden hadden gemonteerd, hadden we ineens een goede snelheid.”

Tijdens de kwalificatie snelde Wout al naar de vierde plaats en ook in de prefinale was hij snel. Hij finishte daarin als vierde, maar doordat iemand voor hem een tijdstraf kreeg wegens een ingeklikte bumper schoof de beloftevolle kartpiloot een plaats naar voren op en werd hij dus derde. “In de finale ben ik zelf naar die plek gereden en die heb ik daarna kunnen behouden.”

Het was nog steeds met ongeloof in zijn stem dat Wout het zei. Want de baan in Kerpen was voor hem een nieuw circuit en bovendien: hij rijdt pas een paar maanden wedstrijden. Aan de andere kant: hij is bloedfanatiek. Wout heeft er heel veel over om zijn sport te kunnen beoefenen. Elke week reist hij met de trein van Waarschoot naar Genk, een enkele reis van maar liefst 3,5 uur. Daar pikt zijn vader, die in Genk woont, hem op om vervolgens naar de beroemde kartbaan te rijden.

“Je moet er wat voor over hebben, maar ik vind nu eenmaal alles mooi aan karting”, aldus Wout. “De snelheid, de competitie, de kick die je ervan krijgt.” Op zijn negende zat hij voor het eerst in een kart op het circuit van Genk nadat zijn vader hem drie lessen cadeau had gedaan. “Dat was om te kijken hoe het was, rijden in een echte kart. Daarna heb ik twee jaar recreatief met een Minimax-kart gereden. Ik wilde het graag een keer proberen omdat ik een grote automobielfan ben. Ik ben ook fan van Max Verstappen.”

Maar na een verhuizing naar Oost-Vlaanderen reed hij drie jaar niet meer omdat er geen baan in de buurt was. Inmiddels is hij weer verhuisd en ook oud genoeg om zelfstandig de trein te nemen om in Genk te kunnen gaan trainen. Nu rijdt Wout weer volop. De grote reisafstand naar Genk is voor de snelle Belg geen belemmering, zo gemotiveerd is hij.

En dat hij snel is en talent heeft, bewees Wout dus zondag wel. Het was een mooie opmaat naar zijn volgende race, de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap die ook in Kerpen wordt verreden. Een voordeel voor die wedstrijd is dat hij de ben nu wel kent. Hij verschijnt er dus beter voorbereid aan de start. “Maar er rijden in het NK wat meer en ook wat betere rijders mee. Het zal dus niet gemakkelijk worden. Ik wacht gewoon af en zie wel wat er gaat gebeuren.”

Wout Anthonissen podium DD2 in Kerpen

Zijn teambaas Ingo Schepers van Schepers Racing was danig onder de indruk van zijn pupil. “Ik had dit niet verwacht”, zei hij. “Vorig weekend is hij hier pas voor de eerste keer komen trainen. Maar Wout leert heel snel. Ik denk dat hij nog veel beter kan. Volgend jaar gaat hij een serieus probleem zijn voor zijn concurrenten als de stijgende lijn blijft zoals die nu is.”

Wout Anthonissen zoekt nog sponsors die hem in zijn raceactiviteiten kunnen ondersteunen. Geďnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar bart.anthonissen@telenet.be.

Neem ook een een kijkje op de website van Wout: www.karting-wout.be.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS