Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Ford keert terug in de endurance racerij en ontwikkelt een Mustang GT3 voor debuut in 2024 + VIDEO

Uitgegeven door Peter Vader • 29 januari 2022 12:25 • Print artikel

Ford Performance zal opnieuw deelnemen aan GT-races op het hoogste niveau met een door de fabriek ondersteund Mustang GT3-programma dat vanaf 2024 ook beschikbaar zal zijn voor klanten. Dit werd afgelopen vrijdag aangekondigd op de Daytona International Speedway tijdens de trainingen van de 24H Daytona. Ford zal met de geheel nieuwe Mustang GT3 gaan deelnemen in de GTD Pro-klasse van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship met een fabrieksteam met twee auto's, die wordt ingezet door Multimatic Motorsports.

Ford_Mustang_GT3Project

Introductie van Mustang GT3
De door Multimatic gebouwde auto zal worden aangedreven door een op de 5.0-liter Coyote-gebaseerde Ford V8-motor, ontwikkeld door Ford Performance en getuned door oude partner M-Sport. Deze inspanning markeert de terugkeer van Ford naar de sportwagenracecompetitie op het hoogste niveau, na zijn vierjarige inzet van de fabrieks-Ford GT met Chip Ganassi Racing. Dit project eindigde in 2019. Het Amerikaanse automerk had een overstap naar de DPi geëvalueerd, wat uiteindelijk de LMDh is geworden, hoewel het ervoor heeft gekozen om in plaats daarvan in de op productie gebaseerde gelederen te blijven met het wereldwijde GT3-platform. "Mustang is geboren om van meet af aan te racen en we zijn verheugd om de GT3-versie te introduceren, om het op te nemen tegen enkele van de grootste fabrikanten ter wereld", aldus Mark Rushbrook, algemeen directeur van Ford Performance Motorsports. "Met anno 2022 58 jaar wereldwijd erfgoed in enduranceraces, waaronder NASCAR en Australische Supercars van vandaag, zijn we klaar om de Mustang naar het volgende niveau van wereldwijde prestaties te brengen."

Multimatic is perfecte partner
Naast het uitvoeren van Ford's fabrieks-GTD Pro-inspanningen in IMSA, zal Multimatic ook worden belast met klantenondersteuning voor de Mustang GT3 in de GTD-klasse. "Het lijdt geen twijfel dat Multimatic Motorsports de perfecte partner voor dit project voor ons is", zei Rushbrook in een bericht van Sportcar365. “Ze hebben niet alleen met ons samengewerkt om in het verleden talloze Mustang-programma's voor klanten te ontwikkelen, maar hun werk aan het Ford GT-programma en de nieuwe Bronco DR-raceprogramma's voor klanten, heeft aangetoond dat we samen raceprogramma's op kampioenschapsniveau kunnen bieden voor Ford en zijn klanten.”

Lange werkrelatie
Larry Holt van Multimatic voegde toe: “We zijn verheugd om samen met Ford Performance aan dit nieuwe IMSA-programma en het GT3-klantenprogramma te werken. We hebben een lange, geweldige werkrelatie met elkaar, zowel op het hoogste niveau van professionele sportwagenraces als bij het ontwikkelen van competitieve raceprogramma's en voertuigen voor klanten. We waarderen hun vertrouwen in ons en samen kunnen we niet wachten om de wereld te laten zien wat er op de weg staat met Mustang." De Mustang GT3 zal beschikken over op maat gemaakte Short-Long Arm-vering voor en achter, een achteraan gemonteerde transaxle-versnellingsbak, carrosseriepanelen van koolstofvezel en een uniek aeropakket dat is ontwikkeld om de GT3-doelen te halen.

Ford GT40 project Daytona livery
De Ford GT40 in speciale Daytona livery

Joey Hand fabrieksrijder en ontwikkelingscoureur
Joey Hand, die deel uitmaakte van Ford's winnende line-up in de 2016 Le Mans 24 Hours in GTE-Pro, is genoemd als één van de testrijders van de fabrikant voor het programma. Voor het fabrieksprogramma zijn nog geen coureurs bekend gemaakt. "Het is geweldig om samen met Ford vanaf nul weer een geweldig sportwagenraceprogramma op te bouwen", zei Hand. “Hoe graag ik ook strijd en win op het circuit, ik geniet er ook van om deel uit te maken van de ontwikkeling van nieuwe racevoertuigen zoals deze Mustang. We hebben veel getest met het Ford GT-programma, dus het zal geweldig zijn om weer met veel van dezelfde mensen bij Ford en Multimatic samen te werken om deze auto klaar te maken voor de concurrentie."

Ford_Team_Zakspeed_USA_Mustang_GTP_Klaus_Ludwig_Bobby_Rahal_Camel_GT_Road_Atlanta_1984
Een Ford Mustang-project uit lang vervlogen tijden: de Ford Team Zakspeed-Mustang GTP voor Klaus Ludwig en Bobby Rahal uitkomend in de Camel GT-serie op Road Atlanta in 1984

Ford ontwikkelt nieuwe Mustang GT4 voor 2023
Naast de GT3-specificatie Mustang, zal Ford een nieuw Mustang GT4-model op de markt brengen dat naar verwachting volgend jaar debuteert. De huidige door Multimatic gebouwde Mustang GT4 debuteerde in 2017 en heeft in de jaren daarna de nodige updates gekregen. "Het is belangrijk voor ons om ook de Mustang GT4-inspanningen te blijven steunen", zei Rushbrook. “We hebben zowel hier als in Europa veel succes gehad met de huidige Mustang GT4 en we kijken ernaar uit om onze klanten vanaf volgend seizoen een gloednieuwe auto te kunnen bieden voor competitie in de GT4-categorie. "Daar zullen we in de nabije toekomst nog meer over te vertellen hebben."

Kijk ruim 4 minuten lang naar de YouTube video van 'SRA SmokingPuppy841' over de rentree van de Ford Mustang in de endurance-racerij:


Kijk naar de YouTube-video van 0:59 minuut van de eerste overwinning van de Ford GT op Laguna Seca in Californie, inclusief interviews met Richard Westbrook en Ryan Briscoe:YouTube video van Marshall Pruett van ruim 27 minuten over het debuut in 1983 van de Ford Mustang GTP bij een Road America IMSA evenement, ontwikkeld door Bob Riley, gebruik makend van een 1.7-liter 4 cilinder turbo-motor en ingezet voor Tim CoConis/Klaus Ludwig en Geoff Brabham/Bobby Rahal:Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS