Karting • GK4 Kartseries

Texelse karters van Energy Corse Benelux doen mee in de kopgroep bij IAME Benelux en GK4 Kart Series in Genk

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 augustus 2023 13:31

GENK - De Texelse karters doen het goed in de Nederlandse en Benelux-competities! Zo streed Mika Vos op de kartbaan in het Belgische Genk mee om de topklasseringen in de IAME Benelux Series. In een veld van meer dan tachtig deelnemers vocht de snelle Texelaar uit Den Burg (21) mee om een plek in de top vijf in de IAME Senioren-klasse. Het team van Energy Corse Benelux van ondernemer Rob Vos deed het sowieso uitstekend, want ook onder andere teamgenoot Kevin Lantinga was voorin te vinden in de sterk bezette Senior-klasse met de vierde positie na de kwalificaties en continu topvijf posities in de heats. Daarnaast meldde Jordi Broekman zich op zijn Energy-kart ook vooraan in de Mini-klasse. Hij eindigde bij de Benelux Series knap als vierde bij de Mini's, maar deed het een week later tijdens de GK4 Kart Series nog beter met een verdiende podiumplek bij de Mini's.

Texelse karters van Energy Corse Benelux doen mee in de kopgroep op circuit van Genk

Bij de Mini’s was Jordi zowel in het Benelux-kampioenschap als de GK4 Kart Series terug in de top te vinden. Hij werd keurig vierde in het Benelux-kampioenschap en pakte de derde plaats in de GK4. Rinse Vos kende bij de Benelux Series tegenslag en kon in de finale een geslipte rijder niet meer ontwijken en vloog eroverheen. Dat vergooide zijn kansen. In de GK4 Kart Series verging het Rinse beter. De Texelaar reed rond de top tien. Timme van Heerwaarden is bezig aan zijn eerste wedstrijdseizoen in de GK4 en doet veel ervaring op. Hij komt er wel. Senne Vos, die eerder dit jaar nog een sterk podium behaalde in Mariembourg, vervulde nu zijn rol als monteur. Hij hoopt later dit jaar weer in actie te komen.

We blikken nog even terug met Mika Vos, die een prima weekeinde in het Benelux-kampioenschap achter de rug had. “Ik ben wel tevreden”, zei hij. “Alleen jammer dat de kwalificatie niet goed genoeg was. Het was net begonnen te regenen en ik was, denk ik, net iets te voorzichtig. Maar uiteindelijk was de zesde plek wel oké. In de trainingen waren we sneller. We waren twee tienden vrij van de rest.”

Mika reed vijf heats. Daarin bewees hij elke keer dat hij een goede snelheid had. Hij eindigde respectievelijk als vijfde, vierde, derde, vierde en derde. “Ik was er wel tevreden mee, alleen bij de start was ik steeds iets te afwachtend, waardoor ik net niet bij de nummers één en twee kon komen. Dat was jammer, want we wisten dat we snel genoeg waren.”

In de finale mocht Mika als zevende starten en had hij opnieuw een uitstekende snelheid. “Door de start en de chaos van de eerste meters zakte ik terug tot de negende plek. Op een gegeven moment kwam er een rijder tussen en dat had niet moeten gebeuren omdat ik natuurlijk een goed resultaat wilde. Misschien had ik iets agressiever moeten insturen, zodat hij me niet kon inhalen. Dan is dan een les voor de volgende keer.”

Hoe dan ook, uiteindelijk eindigde Mika op een knappe zesde plaats in een ijzersterk deelnemersveld van meer dan 80 rijders. Het had zelfs niet veel gescheeld of hij had een nog hoger eindresultaat kunnen pakken. “Helaas was de rest net te ver weg om echt aansluiting te krijgen met de top vijf. Dit is zeker een goed resultaat, we zijn er tevreden mee, maar het had misschien nog beter gekund.”

Texelse karters van Energy Corse Benelux doen mee in de kopgroep op circuit van Genk

Voor Mika was het sowieso een opsteker, want de laatste races waren wat minder gegaan. “Daarom hoopten we hier op een redelijk resultaat. Dit was goed. Ik had wat minder pech en daardoor heb ik weer meer zelfvertrouwen gekregen.”

Zijn Texelse teamgenoot Jordi, eveneens woonachtig in Den Burg, was ook te spreken over zijn Benelux-weekeinde op de Belgische piste. “In de eerste heat reed ik bij de start van elf naar vijf toe. Even later lag ik derde en heb de race op die plek uitgereden, ondanks de regen aan het einde van de race”, zei Jordi.

De tweede heat was van begin tot eind nat. Jordy startte op P3, maar zakte terug naar P7. Daarvan herstelde hij zich knap en reed zelfs helemaal naar P2. Dat betekende dat hij de finale op de eerste startrij mocht starten. “In eerste instantie zakte ik terug naar P3, maar even later haalde ik de nummer twee en één in en lag ik op P1. Bij het opkomen van het rechte stuk werd ik doorgedrukt. Ik kwam op het vuil terecht en moest daardoor mijn banden opwarmen en schoonrijden.” Het kostte hem een aantal plekken. “Maar door straffen van andere rijders voor me werd ik toch nog vierde. Dat was een mooie meevaller.”

Een week later deed hij er nog een schepje bovenop door tijdens de vierde ronde van de GK4 Kart Series als derde te eindigen. Een podiumplaats dus! “Het is mijn eerste podium in een jaar tijd. Daar ben ik echt blij mee!”

Mika en Jordi bedanken monteur Jordy Koullen en Rob Vos.

Mika wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Pelikaan Vakantiewoningen en Energy Corse Benelux.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS