Karting • Chrono

Texelaar Mika Vos in de hoogste versnelling naar Nederlandse titel in Rookie 4 Shift: "Echt superblij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 oktober 2019 18:13

EINDHOVEN - Kampioen in een nieuwe klasse, daarmee ga je op een wel heel bijzondere manier de geschiedenis in van het Nederlands kampioenschap karten. Mika Vos uit Den Burg (Texel) mocht zondag met de Nederlandse vlag een ereronde rijden vanwege zijn titel in de Rookie4Shift-klasse. Zijn één jaar jongere broertje Senne werd bovendien derde in de eindstand. En dan was er ook nog hun jongste broertje Rinse die in de Cadet 160-klasse furore aan het maken is.

Mika Vos uit Texel Nederlands Kampioen en zijn kartende broertjes Rinse en Senne karting

“Super dat ik nu de eerste kampioen ben van een nieuwe klasse in het NK. Omdat die nieuw was, wist ik dit seizoen niet helemaal wat ik kon verwachten. Het was nog even aftasten”, zei Mika (17) die net zoals zijn broers gesteund worden door Hotel De Pelikaan op Texel. “Maar nadat mijn grootste concurrent was gestopt, heb ik in Venray de leiding overgenomen. Leuk dat het zo is gekomen, dat ik kampioen ben geworden. Ik ben er echt superblij mee. We gingen eigenlijk voor een plaats in de top vijf.”

Dat Mika in de kartsport is beland, komt doordat hij vroeger weleens ging huurkarten. “Ik wilde dat al sinds ik acht was en ik was altijd wel snel. We deden het gewoon voor de lol.” Uiteindelijk nam hij samen met zijn ouders de beslissing om het op een meer professionele basis te gaan doen. Dus zocht Mika de buitenbanen op en schreef hij zich in het voor het NK viertakt.

NXT racing kampioenen

Zodoende kwam hij terecht bij het topteam NXT Racing van Youri Verswijveren en Jorn Boertien. Een groot team, met een goede sfeer, verzekerde Mika, waarin hij zijn draai snel vond en bovendien veel heeft geleerd. Het duurde niet lang of Senne wilde ook gaan karten. “Mika vond karten leuk en nadat mijn vader een kart voor hem had gekocht en leek het mij ook erg leuk”, legde Senne uit. Dat bleek. “Het is vooral de snelheid en de limiet opzoeken dat karten mooi maakt. En de adrenaline.”

In 2018 reed hij in Assen voor het eerst een wedstrijd en daar kwamen de twee broers in aanraking met NXT Racing en met de Rookie4Shift-klasse die op dat moment werd gepromoot als nieuwe klasse voor 2019. Senne: “Schakelen is echt leuk. Het gaat iets sneller dan rijden in een automaat. Ik was ook te zwaar voor de RK1-klasse, dus ik had niet echt een andere optie dan dit, of tweetakt gaan rijden.”

Met twee oudere broers die karten, lag het natuurlijk voor de hand dat ook jongste broertje Rinse (10) wilde gaan rijden. “Ik had weleens in een huurkart gereden en ik vond het heel leuk om te doen”, zei Rinse. “Nu rijd ik bij de Cadetten en ik wil nog heel lang blijven rijden.”

Mika Vos Nederlands kampioen

Voor Mika, zeker nu hij kampioen is, en voor Senne is het nu de vraag in welke klasse ze volgend seizoen gaan uitkomen. Een vraag waarop ze nog geen antwoord hadden. Mika: “Het seizoen zit erop, we hebben nu mooi de tijd daarover na te denken!”

De broertjes Vos worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Hotel De Pelikaan op Texel en NXT Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS