Karting • GK4 Kartseries

Dante en Brent Spaepen tonen uitstekende snelheid in GK4 Kart Series; podium voor Dante!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 mei 2024 11:34

GENK – Met zijn tweeën eindigden ze zondag in de top vijf van de tweede ronde van de GK4 Kart Series, de broers Dante en Brent Spaepen uit Bekkevoort. Dante (16) werd mooi derde in de Rotax Max Senioren-klasse en Brent werd keurig vijfde. Dat zorgde uiteraard voor breed lachende gezichten bij hun team SBD Racing.

Dante en Brent Spaepen tonen uitstekende snelheid in GK4 Kart Series

“Ik had niet direct een podiumplaats verwacht”, bekende een dolblije Dante na afloop. “Met 25 tegenstanders waren de kansen op een podiumplaats al klein en de top 10 was wel van erg hoog niveau vandaag. Na de eerste race was ik dertiende door de vele incidentjes en was de hoop weg.”

Maar, zoals wel vaker blijkt, moet je als sportman nooit opgeven, want zie: in race drie had Dante een uitstekende start en weldra reed hij op P4. “Die plek heb ik tot het einde kunnen vasthouden. Door straffen voor concurrenten ben ik nog derde geworden.”

Van dat laatste hadden Dante en zijn familie trouwens geen idee toen ze over de finish waren gekomen. In de veronderstelling dat hij vierde was geworden, en dus geen podiumplaats, waren Dante, Brent en hun ouders al op de weg terug. “In de auto keek ik naar de resultaten en ik zei: oh, ik heb P3, we moeten omdraaien!”

Zo kwam het dat Dante alsnog op het podium kon plaatsnemen, met een trots toekijkende broer Brent die met zijn vijfde plaats ook een bepaald verdienstelijk resultaat had neergezet.

Dat twee broers samen in dezelfde klasse racen, is overigens vrij bijzonder. Ze kunnen goed door één deur dus de toeschouwers hoeven niet te rekenen op verhitte gevechten tussen de twee.

Dante: “We hebben een heel broederlijke competitie. We proberen elkaar te helpen door samen te werken tijdens de race. Ook hebben we elkaar goed ruimte gelaten bij de starts en dat heeft geholpen in de resultaten.” Brent: “Ik had alleen een beetje pech. De Junior-rijders (de Rotax Max Senioren-rijders racen tegelijkertijd met de Junioren, red.) zaten redelijk hard in de weg. Gelukkig ben ik toch nog vijfde kunnen worden.”

Hij had er wel flink voor moeten knokken. “Tijdens de start zat ik een beetje vastgeklemd aan de binnenkant. Maar de pace was goed, dus ik heb heel veel mensen kunnen inhalen en in het tweede deel van de race heb ik er nog een klap op gegeven. Zo ben ik nog tot vlak bij mijn broer geraakt.”

Dat zijn vier jaar jongere broer voor hem is geëindigd, deerde hem niet. Brent: “Ik ben altijd blij voor hem. We trainen en racen altijd samen. Ik vind het leuk dat hij op het podium staat. Ik gun het hem en hij heeft goed gereden, dus hij heeft het verdiend.”

Dante en Brent Spaepen tonen uitstekende snelheid in GK4 Kart Series

De beide broers begonnen tegelijkertijd met karten. Dat begon met een ritje in een huurkart in Antwerpen toen Dante negen en Brent dertien jaar was. Dante: “Het gevoel van snelheid en je elke ronde proberen te verbeteren vond ik geweldig. En de adrenaline die je erbij krijgt. Dat is heel verslavend geworden.” Brent: “Zo is die passie gegroeid. Eens je de smaak te pakken hebt, blijft ze natuurlijk.”

“Een kart heeft bovendien een nogal serieuze power to weight ratio. En een kart is volledig open. Dat maakt de ervaring intens. Omdat onze ouders zagen dat we potentieel hadden hebben we vorig jaar besloten een kansje te wagen met onze professionele karts. We hebben toen op het circuit van Mariembourg in de GK4 onze eerste wedstrijd op een buitenbaan gereden.”

Maar waarom wilden ze gaan karten en niet op voetbal bijvoorbeeld? Dat kon Dante prima uitleggen: “Al op jonge leeftijd raakte ik gefascineerd door gemotoriseerde sporten. En als je gaat karten, krijg je die rush die bij motorsport hoort. Dan wil je nog verder gaan.”

De huurkarts werden al snel ingeruild voor professionele karts. “Dat voelde nog rapper aan, zalig! Zodra je je eigen kart hebt, kun je meer op verschillende circuits gaan trainen, eraan sleutelen om de optimale setup te vinden en competitie rijden.”

Dat heeft inmiddels zelfs geleid tot een eigen team: SBD Racing, opgericht door hun vader Erik. Het is een heel serieuze aangelegenheid geworden. “Op termijn externe rijders erbij hebben zou heel leuk zijn”, zegt Spaepen senior. “Daar denken we over na. Maar eerst nog veel oefenen en nog beter worden!”

Dante en Brent bedanken hun ouders (die tevens hun mechaniekers zijn), hun trouwe supporters, de organisatie en de toeschouwers.

Dante en Brent Spaepen worden in hun raceactiviteiten ondersteund door SBD Analytics. Ze zoeken nog bedrijven die de fanatieke broers wil ondersteunen op hun weg naar de top. Ben je geďnteresseerd, neem dan contact via [email protected] of [email protected].

Bezoek ook eens de website van Dante en Brent: sbdracing.be

En kijk eens op hun social media/ instagrampagina's: www.instagram.com/dantespaepen en www.instagram.com/sbd.racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS