Karting • GK4 Kartseries

Tom Alderliesten flikt het weer: dik verdiend podium in GK4 Kart Series! "Ik had een goede exit uit de bocht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 mei 2024 02:16

GENK – Uitgekiend sloeg Tom Alderliesten uit Hendrik-Ido-Ambacht toe in de laatste ronde van de finale in de IAME X30 Junioren-klasse en verzekerde zich zo van een podiumplaats. Die killermentaliteit bezorgde het twaalfjarige karttalent op de kartbaan in Genk in een groot startveld zijn tweede opeenvolgende podiumplaats in de GK4 Kart Series: P3!

Tom Alderliesten

“Het ging heel erg goed. Het was gewoon erg lang wachten tot het einde. De nummers twee en drie vochten met elkaar en toen kon ik er voorbij”, blikte Tom terug op de slotfase van de finale, waarin hij mooi derde werd en zo alweer de gang naar het podium kon maken. Het was zijn tweede podium op rij in de GK4 en daarmee verstevigde de snelle Zuid-Hollander zich in de top van het klassement.

De coureur van topteam WJS Racing, die de afgelopen jaren nog met succes in de Mini's reed, had het hele weekeinde al een uitstekende snelheid gehad. “De afstelling hadden we maandag al, want die dag hebben we hier getraind. En het was mooi dat het nu ook weer droog was.”

In de kwalificatie toonde hij zijn snelheid door naar de tweede tijd te denderen. “Ik had alleen geen slipstream. Als ik die wel had gehad, dan had ik misschien nog wel op P1 gestaan.” Toch was hij meer dan tevreden met de P2. “Meestal gaat de kwalificatie niet heel goed. Dus ik was blij.”

Daarna kon hij zijn snelheid omzetten in verdienstelijke resultaten tijdens de heats. “De eerste race was prima. Ik moest op P2 starten, maar ja, de buitenkant is nog steeds wel minder goed dan de binnenkant en ik zakte terug naar P6. Uiteindelijk reed ik nog terug naar P5, dus dat was prima.”

Heat twee was iets lastiger voor Tom. “De start was wat minder omdat de motor iets te laat op kwam. Daardoor ontstond er een gaatje en dook de nummer vier in het gat voor me. Uiteindelijk werd ik zesde. Dat was iets minder. De kart gleed toen ook veel.”

Tom Alderliesten

Dat laatste was bij de bij de finale gelukkig al een stuk minder. “De start ging goed. Ik kwam als vierde uit de bocht. Daarna heb ik heel erg lang op P4 gereden. Ik heb heel de tijd de mensen voor me laten vechten, tot de laatste ronde. Ik zat toen vlak achter ze, en op het rechte stuk ter hoogte van de Europalaan gingen zij verdedigen. Ik had daarna een goede exit uit de bocht. Ik kon de kart ernaast sturen en zo pakte ik P3. De rest van de ronde was het een kwestie van verdedigen.”

Wat zijn prestatie des te knapper maakte, is dat Tom dit jaar een beperkt aantal races rijdt vanwege een beperkt budget. Dat is jammer. Hij heeft in die zin dus wat minder wedstrijdritme dan de meeste van zijn tegenstanders. Toch zag hij het zelf niet als nadeel. “Doordat we minder wedstrijden rijden hebben we meer tijd om te trainen. Dat betekent dat we tijdens de wedstrijden meer trainingsmeters hebben gemaakt.”

Een ander element dat zijn prestaties dit seizoen extra cachet geeft, is het feit dat hij met zijn twaalf jaar één van de jongste deelnemers is in de Junioren-klasse. “Er zijn veel nieuwe rijders dit jaar, maar ik ben toch nog wel één van de jongsten. Dat maakt de uitdaging extra leuk!”

Tom Alderliesten zoekt bedrijven die hem willen ondersteunen op zijn weg naar de top. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op via [email protected].

Tom is zijn ouders dankbaar dat hij kan racen. Daarnaast bedankt hij zijn team WJS Racing voor het harde werken aan de kart en Sinan van der Raad voor de data. Ook bedankt hij zijn teambaas Willem -Jan Schoots.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS