Karting • GK4 Kartseries

Roxanne Lantinga laat de jongens achter zich; scoort knappe P2 in X30 Senior in Mariembourg

Uitgegeven door Frank Korsel • 10 juli 2024 12:14

Roxanne Lantinga laat zich de kaas niet van haar brood eten in de kartsport! Tijdens de derde ronde van het GK4-kampioenschap op het circuit Karting des Fagnes in Mariembourg eindigde de pijlsnelle veertienjarige jongedame op een knappe tweede plaats. De snelste vrouw van het weekend liet bijna alle jongens achter zich, maar dat was voor het talent uit het Groningse Uithuizen niet het speciaalste. Na een afwezigheid van bijna drie maanden was haar vader John, die moest herstellen van een knieoperatie, eindelijk weer van de partij. Dat maakte het podium voor de familie Lantinga des te mooier.

Roxanne Lantinga

Roxanne’s vader, die net hersteld is van een knieoperatie, was voor het eerst in maanden weer aanwezig op de kartbaan om zijn dochter te zien racen en aan te moedigen. Die reis was gelukkig niet voor niets, want Roxxanne reed ijzersterke wedstrijden: “Ik ben hier gekomen met een beetje spanning natuurlijk. Roxanne reed echt fantastisch. Ik ben hartstikke trots op haar en ik kan het niet anders uitleggen”, begint vader Johan Lantinga. “Thuis kan ik haar races niet volgen vanwege de spanning”, zegt hij lachend. “Maar om haar weer live te zien racen was een heel andere ervaring. Het is fantastisch om mijn dochter zo naar het podium te zien knallen. Vergeet niet hoeveel tijd we als gezin hier in steken. Ik ben echt trots op haar!"

Roxanne zelf was ook meer dan tevreden met haar prestaties. “Ik ben nu veertien jaar en dit is mijn eerste seizoen in de senioren,” vertelt ze in het Parc Fermé na de race. De snelle Groningse begon het weekend met goede snelheid tijdens de trainingen en kwalificeerde zich knap als derde.

Na de sterke kwalificatie begon ze met vertrouwen aan de eerste race, maar vlak voor de eerste race was het gaan regenen en daarna werd de baan beter en beter. Aanvankelijk lag ze in de kopgroep op het Zuid-Belgische circuit. Toch verliep niet alles op rolletjes voor Roxanne: “In de eerste race was ik vijftiende geworden door wat foutjes die ik maakte,” legt ze zelfkritisch uit. “Het was erg zonde, maar ik heb er veel van geleerd.”

Met de geleerde lessen van de eerste race in het achterhoofd, ging ze met een goed gevoel de tweede race van het weekend in. Een sterk herstel volgde voor de snelle Groningse. Ze startte wederom sterk en wist haar kart foutloos over het uitdagende parcours te sturen. Ze eindigde op een knappe vierde positie.

Roxanne Lantinga

Na deze goede opwarmer ging ze met met het mes tussen de tanden de allesbepalende finale in: “Bij de start waren de nummers 1 en 2 met elkaar in gevecht, waardoor ik de kans kreeg om de nummer 2 in te halen,” vertelt ze opgetogen. Door deze strategische zet wist ze snel naar de tweede plaats te rijden. “Het was een geweldige race. Ik had een goed gevoel en wist dat ik een sterke kans had om op het podium te eindigen,” zegt Roxanne. Ze hield haar hoofd koel en bleef geconcentreerd, wat uiteindelijk resulteerde in een welverdiende tweede plaats. “Het geeft een heel goed gevoel om weer op het podium te staan, vooral na een minder weekend in Genk.”

Deze P2 is niet alleen belangrijk omdat haar vader er eindelijk weer bij was om te genieten van deze overwinning, maar ook voor de emancipatie binnen de sport zijn dit soort prestaties erg belangrijk, vindt Roxanne: “Het is heel gaaf om te laten zien dat meiden ook kunnen racen. Er zijn maar weinig meisjes in de autosport en kartsport, dus het is bijzonder om jongens te verslaan”, zegt ze. Ze vindt het leuk om te laten zien dat meisjes ook succesvol kunnen zijn in de kartsport.

Tot slot bedankt Roxanne haar team en familie voor hun steun: “Ik bedank mijn monteur Luca Griggs, mijn ouders die hier zijn om me te supporteren, en mijn broer Kevin, die altijd helpt bij het trainen. Daarnaast bedank ik mijn sponsoren en team. Het is geweldig om zulke steun te hebben.”

Roxanne Lantinga zoekt nog bedrijven die haar willen ondersteunen op haar weg naar de top. Wie gunt het nu niet zo'n snelle jongedame? Geïnteresseerden kunnen contact opnemen [email protected].

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS