Karting • GK4 Kartseries

Sem van der Heijden scoort welverdiende overwinning in X30 Senior in Mariembourg: “Yes, we hebben hem!”

Uitgegeven door Frank Korsel • 10 juli 2024 01:55

Sem van der Heijden uit Etten-Leur bewees afgelopen weekend dat hij een niet te onderschatten kracht is in het IAME X30 Senior-veld tijdens de derde ronde van het GK4-kampioenschap. De vijftienjarige coureur van KCR verzekerde zich van de dagwinst na een intense strijd te hebben geleverd tegen de rest van het competitieve veld.

Sem van der Heijden

“Het voelt goed, een overwinning weer, dus ik ben erg tevreden,” begint Sem enthousiast na de race in Parc Fermé. De race begon met enige moeilijkheden, maar hij herpakte zich snel. “Het was een beetje in het begin struggelen, maar midden van de race ging het wel hard. Toen trokken we een gat en waren we weg. Dat is altijd lekker”, vertelt hij trots over de finale.

Dit jaar neemt Sem deel aan meerdere kampioenschappen, waaronder de IAME Benelux en de Euro Series. Over zijn eerdere wedstrijden dit seizoen vertelt hij: “De snelheid was erg goed eigenlijk, alleen ze gunden het me niet echt om podiums te pakken”, zegt hij grappend. “Ja het is een beetje jammer, maar nu hebben we het een keer waargemaakt. Het voelt extra lekker, als een soort revanche.”

Naast de GK4 neemt Sem dus ook deel aan de Euro Series, waar hij vorige week in Wackersdorf reed. “We kwalificeerden ons tweede overal van de 108 rijders, en eerste in onze groep”, vertelt hij met gepaste trots. “Dus dat was wel echt gaaf”, gaat hij verder. Het weekend verliep goed, met meerdere top 10-finishes, helaas haalde hij het einde van de finale niet door een incident: “Maar verder was het gewoon een mooi weekend. Ik had eigenlijk al mijn doelen bereikt dat weekend, de pole pakken was al een hele ervaring.”

Sem van der Heijden

Het derde GK4-weekend in Mariembourg begon voor Sem met de trainingen: “Vrijdag hebben we getraind en toen was de snelheid ook wel erg goed, ook op nieuwe banden waren we snel”, licht hij toe. “In de kwalificatie ging ik als laatste naar buiten omdat ik in mijn eentje wilde rijden. Drie keer de precies dezelfde tijd op de duizendste nauwkeurig. We zaten dus echt op de top van ons kunnen”, zei Sem.
In de eerste race startte het Brabantse karttalent vanaf pole position: “We hadden een beetje moeite bij de start, maar toen trokken we een gat omdat degenen achter me gingen vechten. De eerste race was eigenlijk een redelijk makkelijke race, maar je moet het wel nog volhouden.”

De tweede race bracht meer uitdagingen met zich mee: “Ik had wat meer moeite met de kart. De achterkant bleef veel glijden, vond ik en daar baalde ik een beetje van. De nummer twee haalde mij in met een hele goede inhaalactie, en daardoor zat ik een beetje in het gedrang”, vertelt hij complimenteus. “Toch kwam ik nog steeds als tweede over de streep, dus dat was nog steeds een prima race.”

De laatste race van het weekend was het absolute hoogtepunt voor Sem: “Ik had een goede start en daarna kon ik gewoon hoofd naar beneden en weg gaan rijden. Ronde na ronde bleef ik goed rijden,” blikte hij terug. Hij keek slechts een paar keer achterom om zijn voorsprong te controleren, maar verder bleef hij gefocust op de baan en zijn snelheid: “Het was een goede race. Toen ik over de eindstreep kwam, dacht ik: ‘Fuck yes, we hebben hem.’”

Sem van der Heyden bedankt zijn ouders, Ton, Joey, Jan en Peter, zijn sponsoren en KCR voor het vertrouwen en de ondersteuning.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS