Karting • GK4 Kartseries

Hard werken loont, weet racebelofte Stijn Boss! Nu al podium in zijn pas derde race: “Ik voelde me geweldig”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 mei 2024 20:00

GENK – Hij had zondag in de GK4 Kart Series precies hard genoeg gereden om zijn P2 in de Honda 9PK Senioren-klasse veilig te stellen. Want amper een minuut nadat Stijn Boss over de finish was gedenderd, begon het pijpenstelen te regenen. Goed, dat deerde dus niet meer, want de buit was mooi binnen voor de dertienjarige inwoner van Hoofddorp. Dat hij nu al een podium pakt in zijn nog jonge loopbaan toont zijn talent.

Hard werken loont weet kartcoureur Stijn Boss tweede in GK4 Kart Series

“Ik voelde me geweldig om zo over de streep te komen. Dit is gewoon hartstikke mooi”, zei een dolblije Stijn. Dat hij toch nog een nat pak haalde voordat hij uit zijn kart was gestapt, had hem verrast. “Op mijn vizier zag ik nog helemaal geen druppels of wat dan ook. Ik voelde eigenlijk helemaal niks. Zelfs de grip voelde nog hetzelfde aan. Maar pas toen we de pitstraat in kwamen rijden, voelde ik opeens al die regen. Dat was gewoon puur toeval.”

Hoewel we nooit zullen weten wat er gebeurd zou zijn als die hoosbui nog tijdens de race zou zijn gevallen, had Stijn in de laatste ronde in ieder geval zijn podiumplaats veiliggesteld. En dat in zijn pas derde officiële wedstrijd. “In de bocht zag ik de drie rijders voor mij, die wilden allemaal nog net voor die ene positie strijden. En ik zat daar net achter. Eén van de drie ging net iets over de kerbs heen. Dus ik dacht: ik maak me klaar voor een switchback. En dat ging perfect. Zij gingen wijd en ik kon mooi terugkruisen. Het hele rechte stuk heb ik mijn plek vastgehouden en toen kwam ik als tweede over de streep. Dat was gaaf.”

In Genk kwamen zo alle trainingen en tijd die hij in zijn sport heeft geïnvesteerd in een topresultaat tot uiting. En dat voelde goed, bekende Stijn, die op zijn negende voor het eerst in een kart stapte. “Dat was bij Coronel in Huizen voor een kinderfeestje”, herinnerde hij zich. “Ik vond het echt geweldig. Ik was toen meteen de snelste, dus ik dacht: hé, ik vind het ook gewoon leuk en ik ben de snelste, dus ik wil het eigenlijk wel vaker doen.”

Hij duurde nog even voordat hij serieus werk maakte van het karten, maar toen hij elf was meldde Stijn zich aan voor lessen bij Coronel. “Ik heb er drie gevolgd. Daarna ben ik bij het KWM Kartracing Team gekomen. Dat was in Den Haag bij Van der Ende Racing.”

Hard werken loont weet kartcoureur Stijn Boss tweede in GK4 Kart Series

“Na een half jaar elke week les te hebben gevolgd, ben ik uitgenodigd om een keer een raceweekend in Eindhoven mee te rijden. Toen reed ik voor het eerst in een eigen kart. Dat ging toen niet zo heel goed. Het liep gewoon niet zoals gepland. Maar ik was er meteen helemaal weg van. Ik heb daarna steeds keihard gewerkt om ook hier aan de start te mogen staan.”

Intussen is Stijn zo serieus met zijn sport bezig dat hij tal van sponsors bereid heeft gevonden hem te ondersteunen op zijn weg naar de top. Zijn hoofdsponsor is Scylla, dat hem de kans bood om de eerste stap te zetten in deze kostbare sport. Hun dochtermaatschappij is Viva Cruises, dat hem ook ondersteunt.

“Zij zijn gespecialiseerd in riviercruises. Echt heel luxe, door heel Europa”, legde Stijn uit. “Zij hebben op alle rivieren in Europa hun cruiseschepen. Het is er echt allemaal op vijfsterrenniveau. Het is heel luxe dus. Daarnaast steunt ook Eyecatcher me. Dat is een textieldrukker die mijn pak heeft bedrukt. Ook voor het KWM Rracing Team hebben zij merchandise en andere dingen verzorgd. En mijn nieuwste sponsor is HappyBodies, een lifestyleclub. Van hen krijg ik één-op-één mentale en fysieke coaching om hier in vorm aan de start te kunnen staan. Dat is wel gelukt, geloof ik!”

Stijn bedankt zijn ouders en zijn oom Arthur dat hij deze sport kan doen. Verder zijn opa’s en oma's, zijn monteur Bas Meurs, coaches Berend van der Burg en Mathieu van Renssen van KWM Racing. Verder wil ik mijn school: het Haarlemmermeer Lyceum in Hoofddorp bedanken voor hun ondersteuning. Het is een toffe school met ruimte voor topsport!”

Bezoek eens de website van Stijn Boss

en zijn Instagram-pagina: https://www.instagram.com/stijn._boss/

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS