Rally

Sébastien Ogier vierde zijn 50e WRC-zege met zijn achtste overwinning in de Rallye Monte-Carlo

Uitgegeven door Peter Vader • 25 januari 2021 14:14

Sébastien Ogier opende de verdediging van zijn FIA World Rally Championship 2020-titel met een sublieme prestatie in de Franse Alpen, waarbij hij sneeuw en ijs trotseerde om daarmee zijn Toyota Gazoo Racing-teamgenoot Elfyn Evans met 32,6 seconden te verslaan in een dominante 1-2 overwinning voor het Japanse team. De acht overwinningen van Sébastien Ogier beslaan drie decennia en zijn behaald met vijf verschillende fabrikanten. Hij sloot een perfect weekend af door de laatste Wolf Power Stage te winnen, om daarmee vijf bonuspunten toe te voegen en een maximum van 30 punten in de rally te behalen.

Rally Monte Carlo 2021 8e overwinning Sebastien Ogier Toyota startschavot

Beladen overwinning
De Fransman had vroeg in de rally al remproblemen met zijn Toyota Yaris. Hij begon aan een inhaalrace na het verlies van de leiding op zaterdag, na een spin en een lekke band. Het was een hele opgave om de eerste plaats te herwinnen voorafgaand aan de finale van zondag in de bergen ten noorden van Monaco. Het zou een emotionele overwinning worden voor Ogier, met zijn geboorteplaats Gap middenin het strijdperk. Een 1-2 overwinning betekende tevens een droomstart voor de managementcarrière van Jari-Matti Latvala als teambaas.
"Dat is geen slecht einde van het weekend", zei hij. “De auto is geweldig. Ik heb echt genoten van het weekend, het was zo leuk. Ik heb nu bijna tranen in mijn ogen en het was een goede beslissing om er nog een jaar tegenaan te gaan. En Jari-Matti, welkom baas, zijn entree te geven met een overwinning! "

Rally Monte Carlo 2021 8e overwinning Sebastien Ogier Toyota actie

Te voorzichtig?
Evans leidde zaterdagavond na het tijdverlies van Ogier, maar de Welshman kon zijn collega niet afhouden en vond zelf dat hij een beetje te voorzichtig was geweest in de moeilijke omstandigheden. "Het is goed geweest, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat het 100 procent was, zoals het eigenlijk had moeten zijn. Er waren een aantal goede etappes, maar nooit consistent op de positie waar ik echt zou willen zijn. Misschien zaten we net iets onder het punt dat je het risiconiveau zou kunnen noemen”, legde Evans na afloop uit.

Rally Monte Carlo 2021 winnaars

Nieuwe navgator Neuville
De winnaar van vorig jaar, Thierry Neuville, eindigde nog eens 40,9 seconden achter de Welshman met zijn Hyundai i20. Het betekende een indrukwekkend resultaat voor de Belg die minder dan een week voor de start zich scheidde van zijn vaste navigator Nicolas Gilsoul en geen partner had totdat vervanger Martijn Wydaeghe zich aandiende bij de openingsstint van donderdag. Neuville klom naar de derde plaats toen Kalle Rovanperä's hoop om een drievoudig Toyota-podium te realiseren, op zondagochtend eindigde met een lekke band op zondagochtend. De Fin eindigde met een achterstand van 1 minuut en 20,1 op de vierde plaats. Dani Sordo werd vijfde in een andere i20, na een frustrerend weekend voor de Spanjaard tijdens zijn laatste rally met bijrijder Carlos del Barrio. De Japanse Takamoto Katsuta rondde de top zes af in een andere Yaris. WRC2-winnaar Andreas Mikkelsen werd zevende in een Skoda Fabia voor de Ford Fiesta van Gus Greensmith. Adrien Fourmaux en Eric Camilli voltooiden het klassement als negende en tiende.

Rally Monte Carlo 2021 Kevin Abbring Pieter Tjoen VW Polo GTi R5

Foutloze rally Kevin Abbring
De Nederlander Kevin Abbring sloot de Rally van Monte Carlo af met een uitstekende de 20ste plaats. Abbring na afloop: “Ik had op iets meer gerekend, maar we hebben lekker gereden en niks fout gedaan". Vanwege de besneeuwde en gladde wegen bepaald geen slechte prestatie van de 32-jarige, voormalige Hyundai-fabrieksrijder uit Son. De Brabander moest iets meer dan 22 minuten toegeven op de Franse overall-winnaar Sébastian Ogier. Hij reed samen met zijn Belgische navigator Pieter Tjoen en kwam met een VW Polo GTi uit in de R5-klasse.

De tweede ronde van het wereldkampioenschap is de geheel nieuwe Arctic Rally Lapland in Noord-Finland. De enige pure winterrally van de serie vindt plaats van 26 - 28 februari in Rovaniemi.

Uitslag Rallye Monte Carlo 2021:
1. Ogier/Ingrassia – Toyota Yaris WRC – 2:56:33.7
2. Evans/Martin – Toyota Yaris WRC – +32.6
3. Neuville/Wydaeghe – Hyundai i20 Coupé WRC – +1:13.5
4. Rovanperä/Halttunen – Toyota Yaris WRC – +2:33.6
5. Sordo/Del Barrio – Hyundai i20 Coupé WRC – +3:14.6
6. Katsuta/Barritt – Toyota Yaris WRC – +7:01.3
7. Mikkelsen/Floene – Skoda Fabia Rally2 Evo – +7:23.6
8. Greensmith/Edmondson – Ford Fiesta WRC – +8:21.1
9. Fourmaux/Jamoul – Ford Fiesta Rally2 – +9:15.8
10. Camilli/Buresi – Citroën C3 Rally2 – +10:36.0

Stand WRC 2021:
1. Ogier – 30
2. Evans – 21
3. Neuville – 17
4. Rovanperä – 16
5. Sordo – 11
6. Katsuta – 8
7. Mikkelsen – 6
8. Greensmith – 4
9. Fourmaux – 2
10. Camilli – 1

Stand constructeurskampioenschap 2021:
1. Toyota Gazoo Racing WRT – 52
2. Hyundai Shell Mobis WRT – 30
3. M-Sport Ford WRT – 10
4. Hyundai 2C Competition – 8

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS