Rally

Rally Monte Carlo - Leider Evans wordt aangevallen door Monte-expert Ogier; verbeten Neuville op P3

Uitgegeven door Peter Vader • 27 januari 2024 07:30

Elfyn Evans leidt de Rallye Monte-Carlo 2024 na de tweede etappe van vrijdag, maar de Welshman staat onder een steeds groter wordende druk van zijn Toyota Gazoo Racing-teamgenoot Sébastien Ogier. Evans had na de nachtelijke lus van donderdag 21,6 seconden voorsprong op zijn GR Yaris Rally1-collega, maar Ogier doemt nu groot op in de achteruitkijkspiegel van de Welshman, nadat hij op vrijdag tijdens een verbluffende rit over de wegen in de Franse Alpen nabij Gap zijn achterstand terugbracht tot slechts 4,5. sec.

Rallye Monte-Carlo 2024 Evans Toyota
Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Ogier won twee van de drie snelheidsproeven van die ochtend en klom van de derde naar de tweede plaats nadat Thierry Neuville met zijn Hyundai zijn i20 N op SS4 spinde. De Fransman was halverwege de dag tot op 10,7 seconden van Evans gekomen, waarbij het grootste deel van de tijd werd gewonnen op de met ijs bedekte klassementsproef van La Bréole naar Selonnet.

Het tweetal was gedurende een groot deel van de middaglus, een herhaling van de ochtend, enorm aan elkaar gewaagd. Maar het was opnieuw in La Bréole/Selonnet – in de duisternis verreden tijdens de tweede run – waar Ogier schitterde en zijn collega met 4,1 seconde voor was, wat een spannende confrontatie op gang bracht voor de voorlaatste etappe van zaterdag. “Het was een lastige start van de rally, maar dat hadden we met onze startpositie wel verwacht”, aldus Ogier, negenvoudig winnaar van dit evenement. “Nu ben ik blij dat we heel dichtbij zijn gekomen – morgen wordt leuk!”

Rallye Monte-Carlo 2024 Ogier Toyota
Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Elfyn Evans, die nooit buiten de Top-3 reed, gaf toe dat de omstandigheden moeilijk te lezen waren. “Het wordt nooit eenvoudiger, deze rally”, legde hij uit. “De laatste etappe was erg moeilijk in het donker. Ik had veel informatie, maar ik kon er eerlijk gezegd niet veel zien - ik moest er gewoon op vertrouwen. Het is erg moeilijk om de omstandigheden onderweg te lezen. Ik ben blij dat ik vandaag zonder problemen doorkom.”

Thierry Neuville bleef aan het einde erg sterk, streed op het scherpst van de snede en eindigde uiteindelijk 11,6 seconden achter Ogier op de derde plaats. Hij won drie van de zes klassementsproeven van de dag en genoot van een probleemloze run, afgezien van zijn vroege ochtendrit.

Ott Tänak had het geluk de dag 57,5 seconden later af te sluiten op de vierde plaats, nadat zijn Hyundai tijdens SS3 door ijs in een greppel gleed. Het kostte de toeschouwers slechts 40 seconden om de Est weer op de weg te krijgen. Ook Grégoire Munster en Takamoto Katsuta gingen er op dezelfde locatie vanaf, waarbij laatstgenoemde ruim vijf minuten achterstand had.


Rallye Monte-Carlo 2024 Neuville Hyundai
Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Adrien Fourmaux betaalde het vertrouwen van M-Sport Ford in hem terug door een indrukwekkende derde tijd neer te zetten in SS5. De 28-jarige keert terug naar het hoogste niveau van het WRC nadat hij in 2023 aan de WRC2 deelnam en hij de Top-5 voltooide aan boord van een Puma.

Andreas Mikkelsen, die ook voor het eerst sinds 2019 terugkeerde naar het hoogste niveau, eindigde de dag op ruim een minuut achterstand van Fourmaux als zesde algemeen. Terwijl hij in een Hyundai reed, vond de Noor het moeilijk om op de informatie in zijn pacenotes te vertrouwen, omdat de omstandigheden van de ondergrond voortdurend veranderden.

Rallye Monte-Carlo 2024 Ford Puma Adrien Fourmaux/Alexandre CoriaAdrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID)

De als zevende geplaatste Munster bereikte de nachtelijke stop 28,2 seconden later met zijn Puma, terwijl WRC2-kandidaten Nikolay Gryazin, Pepe López en Yohan Rossel de Top-10 completeerden.

Zaterdag is er weer een vol programma, waarbij de klassementsproef Esparron/Ozenet de dag om 08.05 uur opent. Les Nonières / Chichilianne en Pellafol / Agnières-en-Dévoluy volgen daarna, voordat het trio wordt herhaald. Hierdoor komt de totale wedstrijdafstand van de dag op 120,40 kilometer.

Rallye Monte-Carlo 2024 ochtendzon Hyundai

Stand na de tweede dag (vrijdag):
1 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 1h25m28.9s
2 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +4.5s
3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +16.1s
4 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m13.6s
5 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m38.0s
6 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2m58.9s
7 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +3m27.1s
8 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +5m18.9s
9 Pepe López/David Vázquez (Škoda Fabia RS Rally2) +5m20.2s
10 Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) +5m25.1s
12 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +6m56.3s

*Foto's: FIA WRC



Rally Monte Carlo 2024 logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS