Rally

Rally Sweden - Lappi houdt zijn hoofd koel en grijpt na lang wachten zijn tweede WRC-overwinning

Uitgegeven door Peter Vader • 19 februari 2024 10:30

Esapekka Lappi is opnieuw winnaar in een ronde van het FIA World Rally Championship 2024 dankzij een gecontroleerde maar verfijnde en snelle aanval op de gladde wegen van ijs en sneeuw aan boord van zijn Hyundai i20 N Rally1 Hybrid. Zijn overwinning in de Rally van Zweden, samen met bijrijder en mede-Finn Janne Ferm, kwam zes jaar, zes maanden en 19 dagen nadat hij in 2017 voor het eerst in het WRC won tijdens de Rally van Finland. De 33-jarige breekt het record voor het langste verschil tussen opeenvolgende WRC-overwinningen, dat vijf jaar en 359 dagen bedroeg en gezamenlijk in handen was van Shekhar Mehta en Jean-Luc Therier.

FIA WRC Rally Sweden Foto 1Esapekka Lappi samen met bijrijder Janne Ferm koelbloedige winnaars van de Rally Sweden 2024, zes jaar, zes maanden en 19 dagen nadat hij in 2017 voor het eerst in het WRC een wedstrijd won

Lappi is de vijfde coureur die met een Hyundai een WRC-ronde wint, een resultaat dat de fabrikant zijn 29e overwinning in het wereldkampioenschap oplevert bij een evenement waarin Toyota en M-Sport Ford ook op het podium eindigden. “Het voelt heel goed”, zei Lappi. “Ik jaag al een tijdje op deze tweede overwinning. Ik zou een miljoen dingen willen zeggen, maar waarschijnlijk zal ik er veel vergeten zodra ik dat doe. Maar veel dank aan Cyril (Abiteboul, president en teambaas van Hyundai Motorsport, red.), hij hield mij in het team na een zeer slechte tweede helft vorig jaar. Het is een behoorlijk groot contrast vanaf dat moment tot nu. Dus dank aan het team. En ook aan mijn familie.”

FIA WRC Rally Sweden Foto 2Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Lappi begon op zondagochtend aan de beslissende etappe van drie etappes van de Rally Zweden, met een voorsprong van 1 minuut en 06,3 seconden en met 18 WRC-punten op zak, waarna hij aan het einde van de zaterdag bovenaan de ranglijst stond. Terwijl zijn rivalen zich volledig in de aanvalsmodus zetten, hield Lappi het hoofd koel en kalm, om daarmee ongeschonden en met een nog intacte voorsprong de finish te bereiken. Hoewel het betekende dat zijn voorsprong werd teruggebracht tot 29,6 seconden, was de overwinning het enige dat telde voor Lappi, die in 2024 aan een gedeeltelijk seizoen begint voor het Hyundai Shell Mobis World Rally Team.

FIA WRC Rally Sweden 2024 Foto 3Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID)

Achter Lappi pakte Toyota's Elfyn Evans de tweede plaats af van Adrien Fourmaux, toen de Fransman tijdens de eerste proef van zondag tijd verloor door een sneeuwbank te raken. Maar de M-Sport Ford Puma-coureur liet zich door dat moment niet van zijn stuk brengen toen hij alsnog naar de derde plaats en zijn eerste WRC-podium racete. “Het is echt heel goed voor ons om op het podium te staan, na terugkeer in de Rally1-klasse”, zei Fourmaux. “Het zijn twee heel moeilijke jaren geweest, maar we hebben nooit opgegeven en om in Zweden op het podium te staan is echt speciaal. Eerlijk gezegd heb ik er geen woorden voor, het is gewoon zo leuk.”

FIA WRC Rally Sweden 2024 Foto 4Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Ondanks dat hij zijn Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid met hoge snelheid in een sneeuwbank liet glijden op SS17, stond Evans bovenaan het Super Sunday-klassement en pakte hij zeven (7) WK-punten, boven op de dertien (13) die hij zaterdag scoorde onder de nieuwe regels voor 2024. De Welshman, die ook vier (4) punten op de Wolf Power Stage pakte, behaalde een evenementtotaal van 24 punten. Hij staat nu drie punten achter op Thierry Neuville in de race om de WRC-titel van 2024. Hij had zelfs twee punten achter Neuville kunnen staan als hij niet in de buurt van de finish van de Wolf Power Stage opnieuw in een sneeuwbank was gegleden, een moment dat hem de snelste tijd – en vijf bonuspunten – met 0,039 seconden ontzegde. “We verloren alles in de laatste paar bochten – niet zo goed”, zei Evans na afloop en vervolgde: “Hoe dan ook, over het algemeen denk ik dat we relatief tevreden kunnen zijn met dit resultaat na wat er vrijdag is gebeurd, maar er zijn nog steeds punten waar we aan moeten werken.”

FIA WRC Rally Sweden 2024 Foto 5Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Thierry Neuville, de winnaar van de Rallye Monte-Carlo vorige maand, vocht zich terug door problemen met de brandstofdruk en enkele problemen met de afstelling. Hij eindigde uiteindelijk als vierde, maar de achterkant van zijn Hyundai vertoonde aanzienlijke cosmetische schade na een zware Wolf Power Stage-uitstap. Terwijl de titelvoorsprong van de Belg is teruggebracht van zes naar drie punten, hielpen zijn inspanningen Hyundai na twee ronden op gelijke hoogte te komen met Toyota aan de top van het FIA World Rally Championship for Manufacturers.

Oliver Solberg won de WRC2 in Zweden voor het tweede jaar op rij met zijn vijfde plaats, gevolgd door categorierivalen Sami Pajari, Georg Linnamäe, Roope Korhonen en Mikko Heikkilä. De Italiaan Lorenzo Bertelli maakte zijn tweede WRC-start in evenveel jaren in een Toyota GR Yaris Rally 1 en completeerde de Top-10.

FIA WRC Rally Sweden 2024 Foto 6Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2)

Wereldkampioen Kalle Rovanperä claimde vijf punten door het tempo te bepalen in de rallybeslissende Wolf Power Stage na zijn herstart op zaterdagochtend. Ott Tänak, die vrijdag eveneens van de weg raakte, scoorde zes punten via het Super Sunday-klassement en zijn Wolf Power Stage-resultaat.

De herstelpoging van de vroege rallyleider Takamoto Katsuta om kampioenschapspunten te redden na zijn desastreuse uitstap in de eerste etappe van zaterdag, verdween in de sneeuw toen hij op hoge snelheid spinde in de buurt van de finish van SS17. De Japanse Toyota-coureur kwam uiteindelijk met drie punten weg. Rally1-rookie Grégoire Munster bereikte wèl zijn doel: het bereiken van de finish in de tweede M-Sport Ford World Rally Team-Puma na talloze ongelukken tijdens een leermissie van de Luxemburgse jongeling.

FIA WRC Rally Sweden 2024 Foto 7De Italiaan Lorenzo Bertelli maakte zijn tweede WRC-start in evenveel jaren in een Toyota GR Yaris Rally 1 en completeerde de Top-10

Na de heftige kou, de vele sneeuw en door bevriezing spekgladde wegen, vertrekt het FIA World Rally Championship nu naar het warme Afrika voor de Safari Rally Kenya. Dat is de derde ronde van het seizoen, die wordt verreden van 27 tot en met 31 maart. De volgende uitdaging in 2024, héél anders dan in de sneeuwrijke maar fotogenieke omstandigheden in Zweden.

Esapekka Lappi zei na afloop: “Dit voelt nu zo goed. Ik jaag al een tijdje op deze tweede overwinning. Ik moet Cyril hartelijk bedanken voor het feit dat hij mij in het team heeft gehouden na een moeilijke tweede helft van mijn seizoen 2023; dit moment is zo'n groot contrast daarmee. Een enorme dank aan het team, en ook aan mijn familie thuis. We zijn hier allemaal om te winnen en als je dat bereikt, is dat het beste gevoel ter wereld. Het was een briljante rally – het had leuker kunnen zijn met minder uitvallers, maar de sneeuwbanken kunnen je vriend of je vijand zijn. Deze week waren ze mijn vriend en ze hebben mij goed betaald!”

Uitslag FIA WRC Rally Sweden 2024:
1. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 2h33m04.9s
2. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +29.6s
3. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +47.9s
4. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m46.3s
5. Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +5m04.2s
6. Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR Yaris Rally2) +6m23.9s
7. Georg Linnamäe/James Morgan (Toyota GR Yaris Rally2) +6m26.4.s
8. Roope Korhonen/Anssi Viinikka (Toyota GR Yaris Rally2) +6m48.1s
9. Mikko Heikkilä/Kristian Temonen (Toyota GR Yaris Rally2) +7m25.7s
10 Lorenzo Bertelli/Simone Scattolin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +7m37.7s
39. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +48m31.9s
45. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +59m04.5s

Stand FIA World Rally Championship 2024 voor rijders na ronde 2:
1. Thierry Neuville, 48 punten
2. Elfyn Evans, 45 punten
3. Adriaan Fourmaux, 29 punten
4. Sébastien Ogier, 24 punten
5. Ott Tanak, 21 punten
6. Esapekka Lappi, 19 punten
7. Takamoto Katsuta, 12 punten
8. Kalle Rovanperä, 11 punten
9. Oliver Solberg, 8 punten
10. Andreas Mikkelsen, 6 punten

Stand FIA World Rally Championship 2024 voor fabrikanten na ronde 2:
1. Hyundai Shell Mobis World Rally Team, 87 punten
1. TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team, 87 punten
3. M-Sport Ford World Rallyteam, 47 punten

FIA WRC Rally Sweden 2024 Foto 8

FIA WRC Rally Sweden 2024 Foto 9Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

FIA WRC Rally Sweden 2024 Foto 10

Takamoto Katsuta en Aaron Johnston Toyota GR YARIS Rally1 HYBRIDTakamoto Katsuta en Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

FIA WRC Rally Sweden 2024 Foto 11

FIA WRC Rally Sweden 2024 Foto 12

FIA WRC Rally Sweden 2024 Foto 13



null

Bron foto's: FIA WRC, Toyota Gazoo Racing en Hyundai Motorsport

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS