Rally

Safari Rally - Droomdag voor Toyota; Rovanpera niet te stoppen en voert Yaris-Top 3 aan; drama Hyundai!

Uitgegeven door Peter Vader • 30 maart 2024 06:30

Kalle Rovanperä domineerde vrijdag de openingsetappe van Safari Rally Kenya en bouwde op een droomdag een voorsprong op van 56,9 seconden voor zijn Toyota Gazoo Racing-team. De Fin, twee jaar op rij winnaar van het FIA World Rally Championship, was eenvoudigweg onaantastbaar toen hij en bijrijder Jonne Halttunen de snelste tijden neerzetten tijdens alle zes de zware klassementsproeven vol met grind op de vrijdag rond Lake Naivasha.

Safari Rally Kenya 2024 Foto 1

Zijn teamgenoten Elfyn Evans en Takamoto Katsuta maakten er een GR Yaris 1-2-3 van, het Japanse merk profiteerde van wat uitmondde in een rampzalige middag voor het rivaliserende team Hyundai Motorsport nadat de coureurs Esapekka Lappi en Ott Tänak moesten uitvallen. Lappi was halverwege de dag de grootste uitdager van Rovanperä, maar een transmissiestoring zorgde ervoor dat zijn Hyundai i20 N in de eerste etappe na de servicebeurt buitenspel stond. Dat bracht Tänak naar de tweede plaats totdat zijn soortgelijke machine stopte met een kapotte stuurinrichting na het raken van een steen in de volgende proef.

Evans en Katsuta waren direct aanwezig om de kruimels op te rapen en Toyota's glorieuze podium te voltooien. Ze waren slechts 3,9 seconden van elkaar verwijderd nadat Evans in de laatste etappe van de dag op een kleine voorsprong kwam.

“Daar moet ik blij mee zijn”, glimlachte Rovanperä. “Zeker, tijdens de laatste stage waren de omstandigheden behoorlijk zwaar en ik denk dat bij elke auto de sporen op de paden op sommige plaatsen wat dieper worden. Ik nam geen enkel risico en ging om alle stenen heen om te proberen de auto heel te houden. Ik had graag nog sneller willen gaan, maar op dit moment is dit oké!”

Safari Rally Kenya 2024 Foto 2


Kampioenschapsleider Thierry Neuville werd de enige hoop van Hyundai, al liep de Belg in de SS3 schade aan zijn banden op. Het rondvliegende rubber sloeg een gat in de carrosserie van zijn Hyundai, waardoor de Belg en bijrijder Martijn Wydaeghe voor de laatste etappe van de ochtend een veiligheidsbril en stofmaskers moesten opzetten.

Tijdens een positievere middag kwam Neuville toch dichter bij een podiumplaats. Hij werd alleen verslagen door Rovanperä in Kedong 2 en ligt slechts 6,5 seconde achter Katsuta, op weg naar de voorlaatste dag met de etappes van zaterdag.

Adrien Fourmaux van M-Sport Ford had het in sommige van de ruigere secties behoorlijk zwaar met zijn Puma die nogal eens stuiterde vanwege de carterbescherming. Hij wist zich echter goed staande te houden en bleef na een relatief schone dag vijfde. De Fransman eindigde bijna twee minuten achter de leiding, gevolgd door teamgenoot Grégoire Munster – die zijn eerste Safari in Rally1-Puma reed – op een vergelijkbare afstand achter hem.

Terwijl Oliver Solberg werd gehinderd door bandenproblemen, bouwde Gus Greensmith een indrukwekkende voorsprong op in WRC2 en werd hij in de nacht ook zevende. Jourdan Serderidis, Kajetan Kajetanowicz en Solberg completeerden de Top-10.

Zaterdag is de langste dag van de rally, die gaat over Schilberg zes etappes van in totaal 160,96 km. De eerste is Soysambu, die begint om 08:01 uur (lokaal).

Safari Rally Kenya 2024 Foto 3Kalle Rovanperä (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID): “Het is voor ons echt een goede dag geweest!"

Kalle Rovanperä(Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID): “Het is voor ons echt een goede dag geweest. Ons plan was om vandaag het beste uit onze startplaats te halen. Ik had het gevoel dat ik het tempo redelijk goed kon beheersen. Ik was heel blij dat ik hard kon pushen toen de omstandigheden goed waren, en vooral vanmiddag de auto en de banden op de ruige plekken kon sparen we toch goede tijden konden rijden. Het is nog een lange rally die we voor de boeg hebben en zelfs een voorsprong van bijna één minuut is hier niet veel, want er kan van alles gebeuren. Als er een flinke regenbui komt, weten we dat de gaten enorm kunnen zijn en dat je veel tijd kunt verliezen. We zullen dus proberen op dezelfde manier te blijven werken als vandaag.”

Elfyn Evans(Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID): “Het was een zware dag daar, zoals altijd tijdens de Safari Rally. Het is heel gemakkelijk om hier verrast te worden, zoals we vandaag opnieuw hebben gezien. We hadden niet de beste ochtend: het liep gewoon niet zo goed en werkte niet zo goed als ik zou willen, en we hadden ook niet de snelheid die we wilden. Ik had wat moeite met de balans en mijn eigen ritme en was hier en daar misschien wat te behoudend. Na wat wijzigingen bij de servicestop te hebben doorgevoerd, hebben we vanmiddag een stap in de goede richting gezet en waren de tijden iets beter en heb ik wat meer genoten van het rijden. De gaten daarachter zijn nog steeds behoorlijk klein en met zo’n lange dag morgen met misschien wat onvoorspelbare omstandigheden, kunnen we nog niet te veel ergens op rekenen.”

Takamoto Katsuta(Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID): “Het was een redelijk goede dag en een schone dag. De etappes waren behoorlijk zwaar zoals we hadden verwacht, maar de auto werkte goed en ik voelde me op mijn gemak. Ik volgde gewoon mijn strategie om geduldig te zijn en geen gekke dingen te doen. Ik voelde me vanmiddag goed in de eerste twee etappes, de tijden waren goed, ook al was ik niet echt aan het pushen. Bij de laatste met een zacht oppervlak moet je echt pushen om tijd te winnen en als je net als ik voorzichtig bent, verlies je gemakkelijk tijd. Morgen is een grote dag waarop alles kan gebeuren, en ik zal gewoon blijven doen wat ik doe, proberen onderweg te blijven en me op mezelf te concentreren.”

Stand na tweede dag van de FIA WRC-Safari Rally Kenia 2024 (vrijdag):
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 1h16m22.6s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +56.9s
3 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m00.8s
4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m07.3s
5 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m46.6s
6 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +3m34.2s
7 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Škoda Fabia RS Rally2) +6m51.3s
8 Jourdan Serderidis/Fréderic Miclotte (Ford Puma Rally1 HYBRID) +9m11.7s
9 Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia RS Rally2) +10m14.3s
10 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +10m28.8s

Safari Rally Kenya 2024 Foto 4
Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID

Safari Rally Kenya 2024 Foto 5
Hyundai i20 N Rally1 HYBRID

Safari Rally Kenya 2024 Foto 6
Ford Puma Rally1 HYBRID

Safari Rally Kenya 2024 Foto 7
Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID

Safari Rally Kenya 2024 Foto 8
Ford Puma Rally1 HYBRID

Safari Rally Kenya 2024 Foto 9
Škoda Fabia RS Rally2

Safari Rally Kenya 2024 Foto 10
Hyundai i20 N Rally1 HYBRID

Safari Rally Kenya 2024 Foto 11
Škoda Fabia RS Rally2

Safari Rally Kenya 2024 Foto 12
Ford Puma Rally1 HYBRID

Safari Rally Kenya 2024 Foto 13
Ford Puma Rally1 HYBRIDBron foto's: FIA WRC, Toyota Gazoo Racing

Safari Rally Kenya 2024 Foto 14


Safari_Rally_2024_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS